Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i magen - venstre side

Spørsmål

Har ei tid hatt smerter under venstre ribbeinskant. Smertene er mest som murring, men kan av og til bli svært intense. Dei intense smertene varar 10 - 20 sek og er ofte i to omgangar. Det kjennest ut som om det sit i sjølve ribbeinet, på innsida. Av og til kan det gå dagar og veker mellom kvar gong eg kjenner noko, andre tider kjenner eg det heile tida. Ofte verst når eg ligg.Har sjølv lurt på om det kan være gallestein

Mann, 54 år

Svar

Hei!

Galleblæren ligger på høyre side, og selv om plager der kan gi noe utstråling til andre steder synes det usannsynlig at det du beskriver er gallestein.

På venstre side ligger venstre nyre, milten, magesekken, tynn- og tykktarm og bukspyttkjertel. En ultralydundersøkelse kan avklare noen av disse organene, feks med tanke på nyrestein, forandringer i bukspyttkjertelen. Milten er det sjelden man finner noe galt i, og magesekk og tarm er vanskelig å vurdere med ultralyd. Det er ikke så uvanlig at det kan være plager fra muskulatur mellom ribber og i bukveggen som gir plager, men det er ofte en siste diagnose man sitter med hvis alt annet er normalt.

Jeg tror egentlig ikke dette er noe alvorlig, men hvis det bekymrer deg kan du be legen din ta blodprøver av deg og bestille en ultralyd av området.