Vekttap og magesmerter

Spørsmål

Jeg har det siste året hatt problemer med lite energi og dårlig søvn, og har vært gjennom en lang rekke med forskjellige behandlinger, uten at jeg har blitt noe bedre eller noen har funnet ut hva som er galt. I det siste har jeg begynt å lure på om jeg har problemer med gallestein. Symptomene mine er som følger: Ømt/vondt i øvre del av magen, ufrivillig vekttap, lys avføring som flyter, litt høyt bilirubin, litt forstørret milt, litt lavt blodsukker, brennende smerter i øvre del av ryggen. Ellers viser alle prøver at jeg er helt frisk. Da jeg først ble dårlig, bodde jeg sammen med en som hadde kyssesyken, og jeg har i ettertid hørt om folk som har fått gallestein etter å ha fått kyssesyken, med akkurat de samme symptomene jeg har nå. Er det noen mulighet for at det er gallestein som skaper problemet? Og hva bør jeg gjøre med det, så lenge jeg ikke har noen smerteanfall? Jeg begynner å bli litt bekymret for at jeg blir så tynn, og er lei av å gå til leger som bare sier at jeg må spise mer. Det må være noe annet som er galt når jeg brått går ned 20% i vekt uten å forandre på kosten.

Mann, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det å ha smerter og ubehagsfølelse fra magen er et av våre vanligste sykdomstegn, faktisk er det en av de hyppigste årsakene til at folk tar kontakt med lege.
Dessverre er det ofte svært vanskelig å finne årsaken til slike plager. Dette kommer av at magen vår inneholder mange organer, og sykdommer i de forskjellige organene kan gi symptomer som er svært like. I tillegg så går nervebanene våre svært "kronglete" i magen slikt at for eksempel smerter grunnet en sykdom i et organ kan føles et helt annet sted en der organet ligger.

Når det gjelder hva dine plager skyldes så kan jeg nok ikke si noe sikkert om dette uten muligheten til å undersøke deg og ta blodprøver.
Jeg kan imidlertid gå litt gjennom en del mulige årsaker.

Det at avføringen din er svært lys og flyter tyder på at tarmene dine ikke fordøyer maten din på en skikkelig måte. Dette kan enten komme av feil i selve tarmen eller av at noen av organene som skiller ut fordøyelsesenzymer (stoffer som bryter ned mat) ikke virker som de skal.

Sett på bakgrunn av dine symptomer kan det tenkes at du har problemer med bukspyttkjertelen (pankreas). Dette er en kjertel som ligger cirka midt i magen og skiller ut stoffer som bryter ned fett, karbohydrater og proteiner, i tillegg skiller den ut insulin. Betennelse i denne kjertelen (pancreatitt) fører ofte til lys og flytende avføring, samt smerter i øvre del av magen som også kan kjennes bak i ryggen. Ofte sitter disse smertene som et belte som går rundt øvre del av magen.
Pancreatitt kan være både akutt og kronisk, den akutte typen gir som oftest ekstreme smerter mens den kroniske kan være mer "uskyldig".
Det er to hovedårsaker til pancreatitt, alkohol og gallesten.
Alkohol kan føre til pancreatitt både hos personer som drikker en del alkohol over en lengre tidsperiode og hos de som tar seg en kraftig drikkekule i ny og ne.
Mekanismen når det gjelder gallesten er at steinen ligger seg foran åpningen der bukspyttkjertelen tømmer seg ut i tarmen slik at det hoper seg opp med fordøyelsesenzymer i kjertelen. Disse enzymene vil da angripe kjertelen og man får betennelse i den.

Andre mulige årsaker er problemer med leveren. Det kan for eksempel tenkes at du har en leverbetennelse (hepatitt). Dette er sykdommer som gjerne overføres seksuelt eller via blodsmitte. Siden det er leveren som skiller ut galle så vil problemer i leveren kunne gi endringer i avføringen (gallen er viktig for å kunne fordøye maten).
Kyssesyken (mononukleose) kan også gå ut over leveren slik at den i en periode ikke fungerer som den skal, dette går imidlertid over etter hvert.
Det at du har forstørret milt kan tyde på at du har gjennomgått kyssesyken, denne sykdommen kan sitte i svært lenge, av og til over ett år.

Gallesten er selvfølgelig også en mulighet, det er ikke så veldig vanlig i din alder men det kan skje.

I og med at de fleste av disse tilstandene forstyrrer opptaket av næring fra maten du spiser så vil det gjerne føre til vekttap. Uansett så bør et vekttap på 20 % i løpet av et år utredes nærmere, spesielt hvis det er slik at du overhodet ikke har endret kostholdet ditt.

Nå kan det godt hende at ingen av de sykdommene jeg har nevnt her er skyld i plagene dine. Slike symptomer kan være tegn på svært mye, det er også ganske vanlig at stress og andre psykiske plager gir betydelige symptomer fra mage- og tarmsystemet vårt.

Du skriver at du har vært til flere leger, det er nok viktig at du finner deg en lege du stoler på og har som fastlege. Det vil ofte være slik at du og legen din ikke er helt enig om ting, men det som er viktig er at du har en lege som du føler tar deg på alvor. En lege, på samme måte som annet helsepersonell, har som oftest sett lignende tilfeller før, og er i stand til å se litt mer nøytralt på symptomer og funn.

Til slutt vil jeg anbefale deg å diskutere med legen din om du skal henvises til en gasroenterolog, dette er leger som har spesialisert sg på mage- og tarmsystemet vårt.

Håper dette har vært til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-