Ubehag i magen

Spørsmål

Hei!

Har som du ser oerert nyrestein og gallestein, begge på høyre side. Før steinene ble funnet tok jeg tarm rtg. og CT med kontrast (3-4 år siden).

Men i disse årene har smertene vært diffuse, selv nå er jeg i perioder plaget med en slags sviende smerte i høyre side av magen som på en måte også går over i ryggen. Hvet ikke helt om jeg kan linke det til rødvinsdrikking( spes. hvis flere dager), og også nå får jeg lett løs mage etter egg og fløteiskrem( pga. ingen galle??). Men den sviende smerten har alltid i perioder vært der ( tror jeg). Kan en mage/tolvtingertarm katarr bare vær på høyre side av magen ( det er jo kontraindisert gallesmerter), eller kan irritert tarm også være med "svie" kun på H side.
Når denne smerten kommer føler jeg også ofte for å gå på do, akkurat som om jeg tømmer meg, noen ganger løst , men mest mykt og hvis jeg kan si det litt seigt.
Ved feks. potetgullspising kan jeg kjenne litt svie om natten.
Tar litt nexium i perioder,( kirurgen ville jeg skulle prøve det 14 dager før galleopr. for å se om det ble bedre.-
Er livredd for tarmkreft eller stener virrende løs i galleganger oppi systemet.
Håper på et snarlig svar

Relevante sykdommer/medisiner: Nyrestein, gallestein

Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

Jeg regner med at du har fjernet galleblæren. Etter en slik operasjon er det mulig men sjelden at det dannes stener i gallegangene - og skulle plagene stamme fra slike ville det ikke være en svie, men smerteanfall og dårlig allmenntilstand hvis stenene satte seg fast. Symptomene dine likner ikke på gallesten i det hele tatt.

Heller ikke nyrestein gir slike symptomer som du beskriver, og sammenhengen mellom plagene og ting du spiser tyder jo veldig sterkt på at dette har noe med tramen å gjøre. Tarmkreft gir ikke symptomer på den måten, og selv om jeg ikke kan utelukke en slik diagnose kan jeg si at det synes svært usannsynlig!

Jeg tenker mest på en syreproblematikk eller evt en tarmkatarr, men den diagnosen kan kun stilles sikkert hvis man skoperer deg, dvs at du "svelger slangen" slik at kirurgen kan se ned i magesekken din og evt ta prøver av slimhinnen der. Hvis du har god effekt av syrehemmeren Nexium er jo det et indirekte bevis på at symptomene har relasjon til syreproduksjonen eller en sår slimhinne i magesekk/spiserør/tolvfingertarm.

Hvis plagene ikke vil gi seg skal du be legen din henvise deg til gastroskopi.