Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Problemer etter galleblæreoperasjon

Spørsmål

Hva skal jeg gjøre for å få hjelp?
Jeg er en jente på 24år, som for fire år siden fjernet gallestein, gjennom en operasjon. Etter dette har jeg slitt med diare (gul,helt tynn avføring) og magesmerter daglig. Var til utredning for dette for cirka ett år siden på sykehus og fikk gjennomført endoskopi etter mye masing på leger etter utallige avføringsprøver og andre prøver uten å finne noe svar. De fant heller ikke noe galt ved endoskopien, for å gi ett svar ga de meg diagnosen kronisk tarmbetennelse.
De ville ikke utføre noen gatroskopi på meg, da de mente at dette var unødvendig, siden alt var bra på de andre prøvene. Sliter fortsatt med det samme og kvier meg for å spise mat andre steder enn hjemme da det ofte ender i dobesøk og forferdelige magesmerter. Har også den siste tiden begynt å tape litt vekt. Jeg er normalvektig og spiser normal kost. Den siste tiden har jeg også begynt å få tilbake de samme symtomene/smertene jeg hadde ved gallesteinsanfall før operasjon ved stort matinntak. Er det mulig å få tilbake steiner, selv om man har fjernet galleblæren? Er også mye trøtt og slapp for tiden. Har prøvd utallige ganger å ta opp dette med legen, men blir ikke trodd og få beskjed om at dette er bare noe jeg må leve med og at dette er normalt etter at man har fjernet galleblæren. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne, 23 år

Svar

Hei.

For det første bør du sterkt vurdere å skaffe deg en ny fastlege.
Det er veldig tvilsomt at man kan ha noe som helst nytte av en lege som man føler ikke tror på det en sier!

Dette er det viktigste du kan gjøre.
Når du så evt har skaffet deg en ny fastlege, bør du selvfølgelig få meg kopi av din journal til nå, inkl sykehusrapporter / epikriser m.v., slik at din nye lege kan se hva problematikken går ut på.

For meg er det vanskelig å ikke tenke at ihvertfall en del av problematikken her går ut på manglende eller sviktende kommunikasjon.

Du har jo altså f.eks. fått stilt en diagnose, "kronisk tarmbetennelse". Dette må det taes tak i. Hva slags betennelse? Hva slags behandling finnes evt? Dette kan og må din nye fastlege (selvfølgelig også din nåværende) undersøke for deg.

Videre har du også fått en fullgod forklaring på mye av dine plager med det at du har fjernet galleblæren. Det er aldeles korrekt som din fastlege sier, at det er vanlig med slike plager etter at man har fjernet galleblæren.

Her er en oversikt ifra www.legehandboken.no om dette:

"Problemer etter kolecystektomi
* 80-90% av pasientene oppnår gode resultater etter operasjon
* De resterende opplever ulike grader av problem dyspepsi, ukarakteristiske magesmerter, smerteanfall som ligner på gallestensanfall og episoder med kolangitt
* Kodein og lignende medikamenter (f.eks. hostemedisin) kan forårsake disse smerteanfallene
* De hyppigste komplikasjoner er blødning og lesjon av omgivende organer, spesielt ductuc choledochus og hepaticus
* Organisk gallegangsskade kan oppdages med ECP og MRCP
* Ulcus pepticum, refluks øsofagitt og irritabel tarm er relevante differensialdiagnoser
* Behandling
o Kostregulering - se terapi for gallestein
o Det viktigste er å finne årsaken - muligens var det det opprinnelige problemet forårsaket av noe annet"

Som du ser vil 10-20% få mageplager etter å fjerne galleblæren.
Kanskje du burde vært henvist til klinisk ernæringsfysiolog for å prøve å tilrettelegge en diett for deg som vil fungere bedre? Diskuter det med fastlege.

Det at du er mye trøtt og slapp og går ned i vekt, må også utredes. Det kan skyldes nærmest "det meste", og behøver ikke ha med galleproblematikken å gjøre i det hele tatt.

Videre er det vesentlig at du får utelukket cøliaki og laktoseintoleranse, som er vanlige og hyppig oversette tilstander. Ta dette opp med (ny) fastlege.

Jeg håper at disse innspillene kan hjelpe deg videre! Lykke til!