Mageplager

Spørsmål

Har i flere år (5-8) hatt smerter i langt nede i magen / nederst i ryggen (diffus murring).
Dette skjer ved mye stillesitting og er nok relatert til matinntak.
Det har muligens blitt noe verre den senere tiden, har vært i selskapligheter i helgen, og både fredag og lørdag kveld var dette ille.
Det går over når jeg ligger, særlig på magen, og det kommer ut mye luft. Murringen er konstant, det er ikke snakk om "tak" og magen blir oppblåst. Avføringen dagen etter et slikt "anfall" opplever jeg som litt sig i forhold til ellers.
Problemet er der aldri tidlig på dagen, selv ved en kraftig frokost merker jeg ingen symptomer.
Jeg er 164cm. høy og veier 64 kilo. Er i god fysisk og psykisk form, er sjerlden hos legen, men jeg har oppsøkt fastlege i høst på grunn av dette. Det ble tatt avføringsprøver og blodprøver, jeg har vært hos gynekolog, man finner ingen ting.
I helgen fikk jeg tips om at det kanskje kunne være gallestein, men etter å ha lest om de tydeligste symptomene, synest jeg ikke det ligner.
Det er ikke snakk om "tak" eller smerter høyt oppe i magen eller på høyre side.
Smertene er såpass langt nede at jeg ikke har kunnet si med sikkerhet om de har kommet fra underlivet.
Etter å ha fulgt litt nøye med den siste tiden er jeg helt sikker på at det er forbundet med matinntak.
Jeg har til daglig et sunt fettfattig kosthold med mye frukt og grønnsaker. Har også vært inne på tanken om dette er stressrelatert, men det tror jeg ikke.
Har siden jul vært igjennom en svært stressende periode på jobben, men har spist magert og gått ned et par kilo.
Har til daglig ikke hatt noen av disse problemene da.
Men i helgen hvor jeg har vært bortreist, sittet mye stille og spist annerledes enn det jeg pleier har dette begrenset min deltagelse i festlighetene.

Kvinne, 44 år

Svar

Hei !

Jeg legger merke til at du føler deg sikker på at det har med matinntak å gjøre, at magen virker oppblåst når du har det,og at det blir bedre når du har luftavgang.
Dette taler i sterk retning av at dette har med tarmsystemet å gjøre, og ikke galle, rygg, underliv m.v. å gjøre.

Du har videre hatt det i 5-8 år, dette forteller meg at det med meget stor sikkerhet ikke handler om en farlig tilstand slik som kreft osv.
Det er også bra at man ikke har funnet noen sykdom på utredningen av deg med blodprøver og gynekologisk undersøkelse m.v., da har man utelukket mye.

Du skriver videre at du ikke har hatt problemene siden jul, bortsett fra nå i helgen hvor du var bortreist, spiste anderledes enn vanlig og satt mye i ro.

Jeg tolker summen av den informasjonen jeg har nevnt ovenfor, i retning av at det meget gjerne kan være luftsmerter. Altså på samme måte som kolikk hos et spebarn.
Slike smerter kan være meget intense, og det er karakteristisk at det blir bedre når man har luftavgang. Det at man ikke har funnet noe ved utredningen av deg, støtter også denne mulige forklaringen.

Jeg må imidlertid presisere at dette ikke er noen presis eller sikkert fastslått diagnose fra min side, men noen tanker om hva som høres mest sannsynlig ut.

Hvis det er luftsmerter, så er det viktig å spise maten langsomt, tygge hver munnfull nøye, og ikke svelge halvtygd mat med væske. Ta deg ro med måltidene. Drikk kun etter måltidene, ikke til maten.
Videre synes jeg at dine observasjoner om at du fikk problemene på ny i helgen da du spiste anderledes enn vanlig, er interessante og dette burde du analysere litt nøye. Skriv ned en liste over alt du spiste denne helgen, og noter deg hva det var denne helgen, som du ikke spiser til vanlig.
Kanskje dette er ting du ikke tåler så godt, i forhold til å danne tarmgass.

Hvis du kommer til noen mulige konklusjoner der, så kan du jo prøve å spise mindre eller ingenting av disse tingene for fremtiden.
Forøvrig er det smart å være mest mulig i bevegelse, da stillesitting forverrer luftproblemer, og det har du jo nå erfart.

Der finnes også reseptfri tabletter du kan forsøke mot luftplager, disse heter Minifom. De kan du trygt forsøke.
Videre har Biola en svært god effekt på mange mage/tarm-plager, det ville jeg uansett også forsøke daglig over noen uker, for å se om det hjelper deg.
Det er jo også helt trygt å forsøke, og i tillegg godt !

Blir problemene allikevel verre, får du oppsøke fastlegen din igjen med problemet, slik at legen får gått nærmere inn på dette med videre undersøkelser. Kanskje en coloskopi (slange inn i tykktarmen) eller røntgen av tykktarmen med kontrast, evt diverse testing for diverse matvareintoleranser, som f.eks. laktoseintoleranse eller glutenallergi kan være aktuelt å undersøke. Det er ikke sjeldne tilstander.

Ønsker deg lykke til og god bedring !