Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lett forhøyet gamma gt

Spørsmål

Ved en rutineskjekk i september 08 ble det påvist gamma gt på 125 - skal være under 75. alle andre prøver var fine, inkl. leverprøver. Jeg hadde inntil prøveresultatet ble kjent drukket 4 - 5 glass rødvin pr. uke, konsentrert til helgene i forbindele med mat. På eget initiativ kuttet jeg ut alkohol og bruk av paracet, selv om sistnevnte også var i beskjedne mengder.
Kolesterol på 5,3.
Var tilbake til kontrollprøve for mnd siden, og den viste nøyaktig samme resultat, samtidig med at øvrige leverprøver var helt fine. Men kolesteriolet hadde økt til 6 i løpet av disse månedene.
Ut i fra jeg har lest meg til på internett blir det anbefalt totalt avhold fra alkohol hvis en har forhøyet gamma gt av ukjent årsak. På legebesøket i dag blir jeg derimot anbefalt å drikke 3 glass rødvin pr. uke, p.g.a. kolesterolet. Og det stemmer jo at det har gått opp etter at jeg kuttet rødvinen.
Jeg blir nå henvist til ultralyd av lever/galle m.v. og jeg er livredd for dette.Frykter kreft og andre ulumskheter. Det har vært antydet mulig gallestein, men jeg har ingen slike symtomer. Imdidlertid er min mor operert for gallestein, i den grad det kan være arvelig. Jeg har riktignok i perioder tidligere hatt kraftlige kolikkanfall, men ikke spesielt på høyre side, der leveren sitter. Jeg har mer satt dette i forbindelse med at jeg spiser for fort og svelger luft. Har i ungdommen hatt bulimi.
Jeg føler meg i fin form, men burde som mange andre trent mer, ikke minst p.g.a. kolesterolet.
Hvis det hadde vært noe alvorlig, skulle ikke gamma gt og andre leververdier da ha økt enda mer ?
Sant å si så angrer jeg nå på at jeg gikk til legen i september. Jeg var ikke syk da heller, bare noen småplager i forbindelse med overgangsalderen. Det eneste jeg føler har kommet ut av dette er engstelse og nedsatt livskvalitet. Relevante sykdommer/medisiner: Ingen kjente sykdommer. 1 -2 vival pr. uke pga. angst/uro/hjertebank.

Kvinne, 54 år

Svar

Hei!
Ja det kan iblant skape mer frykt å oppsøke legen. Verdien av gamma gt er lav og trenger nødvendigvis ikke bety noe som helst. Den er ihvertfall ikke relatert til alkoholinntaket ditt. Du trenger ikke være engstelig for å drikke beskjedne mengder alkohol pga dette blodprøvesvaret. Andre ikke medikamentelle tiltak som reduserer kolesterolverdiene i blodet er hvitløk. Man kan faktisk ha en gallesten som årsak til forhøyet gamma gt, og det uten symptomer. Dette er en arvelig tilstand, og forekommer ofte hos kvinner i din alder.
Du føler deg frisk og har god matlyst. Ingen vekttap? Det er ingen grunn til at du skal frykte kreft og andre skumle sykdommer mer enn andre kvinner i din alder, pga et beskjedent forhøyet blodprøvesvar. Verdien sier egentlig ingenting. Det er fint at du er blitt henvist til ultralyd, og du skal ikke trenge å grue deg til det. Kreft i galleganger eller lever debuterer sjeldent med et slikt bilde.
Jeg håper jeg har klart å berolige deg. Håper du går til ultralydstimen med følelse av at dette er kun av rutinemessig årsak. Ønsker deg lykke til!