Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gallestein

Spørsmål

Jeg har over lang tid (rundt et år) hatt problemer med gallestein. Jeg har fått påvist dette på ultralyd og vært på sykehus for operasjon, men den ble utsatt.
Jeg har vært veldig plaget med smerter etter måltider i flere måneder nå, nesten uansett hva jeg spiser. Jeg kan snart ikke spise noenting uten at det gjør vondt. Jeg har gått ned 6-7 kilo de siste to månedene. Jeg begynner å utvikle en skikkelig angst for om det kan være noe annet og mer alvorlig galt med magen min, selv om legen min har sjekket meg flere ganger. Mitt spørsmål er: Kan jeg leve helt normalt med gallestein, eller bør jeg operere den ut? Og hjelper sterk smertestillende mot gallesteinsanfall? Relevante sykdommer/medisiner: voltaren 50 mg mot smerter.

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Gallestein er veldig vanlig, og forekomsten øker med alderen; fra rundt 5 prosent blant 20-30-åringer til rundt 40 prosent blant 60-70-åringer. I tillegg er det tre ganger så vanlig hos kvinner. Derimot er det slik at det kun er en liten andel av de med gallestein som får symptomer, og uten symptomer trengs ingen behandling. Behandlingen er smertestillende eller såkalt kolecystektomi, dvs. å fjerne galleblæren, enten ved åpen kirurgi eller kikkhull.

Når det gjelder smertestillende er førstevalget NSAIDs, som for eksempel Voltaren. Man kan også bruke sterkere smertestillende, som morfin, men dette kan gi en sammentrekning av muskelen mellom gallegangen og tynntarmen, slik at smerten kan øke. I tillegg kan man ta kvalmestillende medisin.

De fleste gallesteinsanfall varer et par timer. Varer de over 24 timer og er ledsaget av feber, kan det tyde på en betennelse i galleblæren eller gallegangen, og dette krever som regel innleggelse. De fleste anfall kan behandles hjemme med smertestillende, og evt. kvalmestillende. Man kan leve helt normalt med gallestein, men om man er plaget med gjentatte anfall er det vanlig å operere ut galleblæren.

Det typiske for gallesteinsanfall er at de kommer etter store, fettrike måltider. Det anbefales derfor å unngå store måltider ettersom de lett utløser anfall. Fettfattig kost kan også forsøkes.

Du kan lese mer om symptomer og behandling av gallestein her: http://www.lommelegen.no/php/art.php?id=320500

Lykke til og god bedring!