Gallestein eller ikke?

Spørsmål

Har vondt i øvre del av magen, trøtt i ryggen, øm underr ribben høyre side, var på ultralyd fredag det ble påvist forstørret gallegang og galleblære, men ikke noen stein. Har forsatt veldig verk, vondt og hoste samt gå rett. I perioder får jeg frost rier. Hva bør jeg gjore for å minske smertene. På sykehuset fikk jeg bare beskjed om resultatene men ikke noe mer. Vil være veldig glad for svare

Sykdommer: Muligens gallestein

Kvinne, 57 år

Svar

Hei!

Du skal kontakte legen din så snart som bare mulig, helst i morgen tidlig. Jeg tror du har en alvorlig tilstand som må behandles så snart som mulig. Utvidede galleganger er ikke normalt, men er et tegn på at noe stenger for avløpet av galle til blæren. Dette kan forårsakes av flere ting, men vanligvis en stein. En slik stein kan være liten, og helt nede ved utløpet av gallegangen til tarmen kan det selv på ultralyd være vanskelig å påvise en slik stein.

Når du har smerter i tillegg er jeg helt sikker på at det er noe galt i gallegangene dine, og når du beskriver at du får frostrier er jeg bekymret for at du skal få en infeksjon på grunn av at gallen ikke dreneres til tarmen. Dette kan være en alvorlig tilstand!

Får du feber i løpet av kvelden eller synes du at allmenntilstanden blir verre skal du kontakte legevakten!

Det kan være flere årsaker til slike plager du beskriver, og det kan godt hende at plagene går over av seg selv, men det synes jeg ikke du kan ta sjansen på med det sykdomsbildet du skriver om.

Som sagt; ta kontakt med fastlegen din senest i morgen tidlig, føler du deg dårligere i løpet av kvelden eller får feber skal du kontakte legevakten!!

God bedring!!