Fettlever, gallestein

Spørsmål

Hei. Jeg har blitt påvist fettlever og gallestein.
Hvordan vil de få fjernet gallesteinen. For legen sa at det var gallesteinen som foråsaket fettleveren.
Og jeg har ikke drukket alkohol eller brukt Paracet på 2 måneder. Er det farlig å drikke en gang?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

De fleste mennesker som har gallestein, får ingen plager av det. En anbefaler ikke å fjerne gallestein som ikke gir plager / gjentatte anfall med gallesteinssmerter. Du skriver ikke noe om du har hatt det her, så jeg går ut fra at du ikke har hatt det.

Kirugisk behandling anbefales nesten alle som har flere anfall med gallesteinsmerter. Det er fordi at kirugisk behandling reduserer faren for nye anfall.
Operasjon kan gjøres om "åpen kirurgi", altså ved å "åpne magen" eller med kikkhullskirurgi. Det siste er det vanligste.
Steiner i gallegangen kan fjernes ved en undersøkelse / behandling som heter ERCP. Dette går ut på at man fører et rør gjennom munnen og ned i magesekken og videre til tolvfingertarmen, hvor man så kan nå inn til gallegangen. ERCP gjøre noen ganger før operasjon, andre ganger som eneste behandling.

Hvordan man skal behandles, og OM man skal behandles, er noe som avgjøres individuelt i hvert enkelt tilfelle, av kirurgen. Du spør meg "hvordan de vil få fjernet gallesteinen", og det kan jeg da naturligvis ikke svare på, siden jeg ikke engang vet om du skal fjerne gallesteinen (jfr over) og om hvordan man isåfall har tenkt å behandle deg. Dette finnes det imidlertid svar på, så spør fastlegen din eller kirurgen du har vært til eller evt skal til, så vil du få rede på det.

Fettlever, slik du har, skyldes ofte for høyt alkoholforbruk over tid. Men i tilfeller hvor det ikke er forklaringen, så er overvekt og diabetes vanlige årsaker. Gallestein er ikke årsak til fettlever, så der må enten legen har forklart noe på en feil måte, eller du kan ha misforstått noe.
Behandling av fettlever er å kutte ut alkohol, dersom det er årsaken. Hvis ikke det er alkohol som er årsaken, er den eneste gode behandlingsmåten å gå ned i vekt.

Jeg vet ikke hvor mye du har drukket, og om det er alkohol som har vært årsaken til din fettlever. Spør legen din om dette.
Hvor "farlig" det er å drikke alkohol en gang, kan ikke svares med ett svar som skulle gjelde alle mennesker. Det er helt individuelt. For noen mennesker vil det å drikke en gang kunne være livsfarlig, f.eks. om man får tenning og igangsetter en langvarig drikkekule. Mens for andre mennesker er det ufarlig. Og så er det fremfor alt også et mengdespørsmål, selvfølgelig. Akkurat det spørsmålet ditt blir følgelig for generelt formulert til at det går an å besvares her. Spør legen din om det, så får du et konkret svar. Det er viktig for deg å få svar på det, så ikke la være å gjøre dette.

Ha det bra, håper informasjonen var til nytte.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-