Hvem får gallesteiner?

Fedme, graviditet, diabetes, høyt kolesterol og leversykdom øker risikoen for at det lages gallestein. Svært mange har gallestener uten å vite om det.

NOEN ER MER UTSATT ENN ANDRE: Gallesteinsanfall er svært smertefullt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NOEN ER MER UTSATT ENN ANDRE: Gallesteinsanfall er svært smertefullt. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Å ha gallesten er ikke farlig i seg selv. Faktisk har hele 40% av alle 60-70-åringer dette! Problemet oppstår først når galleblæren forsøker å presse ut steinen via gallegangen. Det gjør vondt!

Det kan se ut til at gallesteiner i seg selv fører til at nye steiner lettere oppstår. Man vet imidlertid om noen generelle risikofaktorer for å få gallesteiner: Mange risikofaktorer for gallestein er relatert til ditt kosthold, mens noen faktorer er ukontrollerbare. Slike risikofaktorer er for eksempel alder, etnisitet, kjønn og familiehistorie, som ikke kan endres.

Sannsynligheten for å få gallestein øker etter fylte 40 år. Kvinner får oftere gallestein enn menn. Andre faktorer som øker sjansene for å få gallestein er fedme, graviditet, raskt vekttap (slankediett) eller når en spiser mye fet mat. Noen er arvelig belastet.i

Fedme

Fedme er antagelig den viktigste risikofaktoren for å utvikle gallestein, særlig hos kvinner. Selv kun lett overvekt fører med seg en betydelig økning i risikoen for å få gallesteiner. Antagelig skyldes dette at fedme lett fører til at det blir relativt mindre av gallesalter i forhold til kolesterol. Fedme vanskeliggjør dessuten tømmingen av galleblæren.

Kosthold

Å spise mye fet mat, mat med mye kolesterol og lite fiber er en risikofaktor.

Dette er høyt kolesterol. Allmennlege Brynjulf Barexstein og spesialist Olaf Rødevand forklarer. Video: Lommelegen Vis mer Vis mer

Østrogen

Medisiner som inneholder østrogen, som for eksempel p-piller eller østrogenbehandling ved overgangsalder øker kolesterolnivået i gallen, dette kan øke tendensen til gallesteinsdannelse.

Kjønn

I alderen mellom 20 og 60 år har kvinner dobbelt så høy risiko som menn for å danne gallesten.

Graviditet

Gravide har økt risiko for gallesteindannelse.

Alder

Personer over 60 år har høyere risiko enn de som er yngre.

Etnisitet

Man vet at etnisk amerikansk opprinnelse er en risikofaktor. (3)

Arvelighet

Noen er arvelig belastet

Diabetes

Personer med diabetes har generelt et høyere nivå av fettsyrer i blodet som kalles triglyserider. Disse øker risikoen for dannelsen av kolesterolstener.

Raskt vekttap

Når det brytes ned fett fra kroppen ved et raskt vekttap, skiller leveren ut ekstra mye kolesterol til gallen, som øker risikoen for kolesterolsteiner.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Ivan Brox

Ivan Brox

KIRURGI

Send inn spørsmål

Faste

Når du faster, blir ikke gallen i galleblæren brukt, og den reduserte bevegelsen i galleblæren øker risikoen for dannelsen av gallesteiner.

Kilder:

Denne saken ble opprinnelig skrevet av Ann Cathrin Reichelt 20.06.2003.
Revisjon 05.08.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege.
Revisjon 09.11.2018 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier.
Kilde ved revisjon: 1) Helsenorge.no, 2) Norsk Legemiddehåndbok., 3) Healthline 4) Mayoclinic