Gulsott - hva kan årsaken være?

Gulsott vil si at huden og "det hvite i øynene" blir gule. Fargen skyldes at det har blitt for mye av det gule stoffet bilirubin i blodet. Overflødig bilirubin siver ut fra blodet, setter seg i vevene og farger de gule.

GULE ØYNE: Begynnende gulsott ses ofte først som gulfarging av det hvite i øyet. Dette kan være et symptom på at leveren ikke fungerer slik den skal, eller annen sykdom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
GULE ØYNE: Begynnende gulsott ses ofte først som gulfarging av det hvite i øyet. Dette kan være et symptom på at leveren ikke fungerer slik den skal, eller annen sykdom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gulsott har den medisinsk betegnelse: ikterus

Gulsott er et symptom på sykdom og ikke en sykdom i seg selv.

Mulige årsaker til gulsott

  • Røde blodlegemer som går i stykker. Bilirubin lages når røde blodceller går i stykker. Mange røde blodceller kan gå i stykker ved skader med stor kvestelse, noen former for blodmangel og etter blodoverføring med feil blodtype. Når det blir for mye bilirubin i blodet, siver det ut av årene og setter seg i vevene. Huden blir synlig gul.
  • Gulsott hos nyfødte. Hos nyfødte går mange blodceller i stykker i løpet av de første dagene barnet lever. Leveren er ofte umoden og den klarer ikke å skille ut nok bilirubin gjennom gallen ut i tarmen. Derfor er gulsott hos spedbarn vanlig.
  • Sykdom i leveren. Leveren hjelper til med å skille ut bilirubinet. Hvis leveren er syk, skilles det ut mindre bilirubin. Stoffet hoper seg i stedet opp i blodet og setter seg i vevene. Resultatet blir gulsott. Leverbetennelse, alkohol, medisiner og giftstoffer kan skade leveren og føre til gulsott. Hepatitt A, hepatitt B og hepatitt C kan alle gi gulsott.
  • Stengte galleveier. Fra leveren skilles bilirubinet videre ut av kroppen gjennom gallen. Blir galleveien stengt av en gallestein eller en kreftsvulst, fører det til opphopning av bilirubin og gulsott.

Symptomer ved gulsott

Ifølge sml kan man se begynnende gulsott først i det hvite i øynene (i sene- og bindehinne), senere i huden og munnhulens slimhinne. Fargen varierer fra sitrongul ved lett gulsott til mørkt grønngul ved de alvorligste formene.

  • Gul hud og gule øyne. Gulfargen i øynene er lettest å se.
  • Svak gulsott kan føre til at huden ser gyllenbrun ut.
  • Noen ganger blir urinen mørk og avføringen lys.

Behandling av gulsott

Gulsott må undersøkes. Tilstanden kan være uskyldig eller alvorlig. Kanskje er du smittefarlig og kanskje trenger du rask behandling. Gå til legen din. Gulsott er et symptom som alltid krever grundig undersøkelse og som regel innleggelse på sykehus. Det er helt avgjørende å finne årsaken for at pasienten skal kunne få riktig behandling.

LES OGSÅ: Dette forteller blodprøvene dine om leveren din.

Gulsott hos nyfødte

Nyfødte med gulsott undersøkes på fødeavdelingen. Hvis det er mye bilirubin i blodet, får barnet lysbehandling. Det øker utskillelsen av bilirubin, slik at ikke noe skal avleires i hjernen (kan medføre hjerneskade). Gulsott som varer mer enn 14 dager (3 uker hos for tidlig fødte) er ikke normalt og blir undersøkt av barnelege.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

Revisjon: 13.01.17 av syekspleier/redaktør Elisabeth Lofthus
Oppdatert 29.10.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege.