Gulsott - hva kan årsaken være?

Gulsott vil si at huden og "det hvite i øynene" blir gule. Fargen skyldes at det har blitt for mye av det gule stoffet bilirubin i blodet. Overflødig bilirubin siver ut fra blodet, setter seg i vevene og farger de gule.

GULE ØYNE: Begynnende gulsott ses ofte først som gulfarging av det hvite i øyet. Dette kan være et symptom på at leveren ikke fungerer slik den skal, eller annen sykdom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
GULE ØYNE: Begynnende gulsott ses ofte først som gulfarging av det hvite i øyet. Dette kan være et symptom på at leveren ikke fungerer slik den skal, eller annen sykdom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Gulsott har den medisinsk betegnelse: ikterus

Gulsott er et symptom på sykdom og ikke en sykdom i seg selv.

Mulige årsaker til gulsott

 • Røde blodlegemer som går i stykker. Bilirubin lages når røde blodceller går i stykker. Mange røde blodceller kan gå i stykker ved skader med stor kvestelse, noen former for blodmangel og etter blodoverføring med feil blodtype. Når det blir for mye bilirubin i blodet, siver det ut av årene og setter seg i vevene. Huden blir synlig gul.
 • Gulsott hos nyfødte. Hos nyfødte går mange blodceller i stykker i løpet av de første dagene barnet lever. Leveren er ofte umoden og den klarer ikke å skille ut nok bilirubin gjennom gallen ut i tarmen. Derfor er gulsott hos spedbarn vanlig.
 • Sykdom i leveren. Leveren hjelper til med å skille ut bilirubinet. Hvis leveren er syk, skilles det ut mindre bilirubin. Stoffet hoper seg i stedet opp i blodet og setter seg i vevene. Resultatet blir gulsott. Leverbetennelse, alkohol, medisiner og giftstoffer kan skade leveren og føre til gulsott. Hepatitt A, hepatitt B og hepatitt C kan alle gi gulsott.
 • Stengte galleveier. Fra leveren skilles bilirubinet videre ut av kroppen gjennom gallen. Blir galleveien stengt av en gallestein eller en kreftsvulst, fører det til opphopning av bilirubin og gulsott.

Symptomer ved gulsott

Ifølge sml kan man se begynnende gulsott først i det hvite i øynene (i sene- og bindehinne), senere i huden og munnhulens slimhinne. Fargen varierer fra sitrongul ved lett gulsott til mørkt grønngul ved de alvorligste formene.

 • Gul hud og gule øyne. Gulfargen i øynene er lettest å se.
 • Svak gulsott kan føre til at huden ser gyllenbrun ut.
 • Noen ganger blir urinen mørk og avføringen lys.

Behandling av gulsott

Gulsott må undersøkes. Tilstanden kan være uskyldig eller alvorlig. Kanskje er du smittefarlig og kanskje trenger du rask behandling. Gå til legen din. Gulsott er et symptom som alltid krever grundig undersøkelse og som regel innleggelse på sykehus. Det er helt avgjørende å finne årsaken for at pasienten skal kunne få riktig behandling.

LES OGSÅ: Dette forteller blodprøvene dine om leveren din.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Gulsott hos nyfødte

Nyfødte med gulsott undersøkes på fødeavdelingen. Hvis det er mye bilirubin i blodet, får barnet lysbehandling. Det øker utskillelsen av bilirubin, slik at ikke noe skal avleires i hjernen (kan medføre hjerneskade). Gulsott som varer mer enn 14 dager (3 uker hos for tidlig fødte) er ikke normalt og blir undersøkt av barnelege.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Martha Lamøy
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder:

Revisjon: 13.01.17 av syekspleier/redaktør Elisabeth Lofthus
Oppdatert 29.10.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege.