Gallesteinssmerter

Hvis en gallestein kiler seg fast i gallegangen mellom galleblæren og tarmen, kommer ikke gallen forbi. Galleblæren trekker seg kraftig sammen for å forsøke å presse gallen ut. Det er disse sammentrekningene forårsaker gallesteinssmertene.

Sykdomstegn
Kolikksmerter, ofte etter et stort måltid. Smertene starter som regel brått og sitter øverst i magen på høyre side. De kan stråle ut til ryggen og høyre skulder. Du kan bli urolig, kvalm og kaste opp.

Smertestillende?Kontakt lege ved sterke magesmerter av ukjent årsak. Hvis det er sannsynlig at smertene skyldes en innkilt gallestein, får du stikkpiller eller sprøyte med smertestillende medisin.

Videre behandlingDu blir henvist til ultralydundersøkelse av galleblæren når anfallet er over, hvis diagnosen ikke er kjent allerede. Hvis du fortsatt har sterke smerter etter den smertestillende behandlingen, blir du innlagt på sykehus. Hvis du får gallesteinssmerter ofte, får du tilbud om å fjerne galleblæren. Operasjonen gjøres ved hjelp av et kikkhullinstrument.

Oppdatert 27.10.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege