Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Råd mot forstoppelse

Spørsmål

Jeg er 26 år gammel kvinne, trener 3-4 ganger i uken, og spiser sunt. Men det siste året så har jeg hatt problemer med avføringen. Dvs at jeg ganske ofte har hard avføring, og dermed blør jeg med avføringen til tider. Det er en god del blod. Det er ikke bestandig jeg blør, men det er som det kommer og går av og til. Akkurat nå er jeg i en slik periode. Periodene med den harde avføringen bruker å variere, men det varer som regel 4-5 dager, og så er det borte i noen uker. Blodet er lyserødt, så derfor antar jeg at det har noe med endetarmen å gjøre. For meg virker det som om jeg begynner å blø pga at jeg har hard avføring og derfor er det som jeg blir riftet opp i endetarms åpningen.Jeg spiser grovt brød, mye yoghurt, grønnsaker og litt kjøtt og fisk. Jeg drikker nesten bare vann, farris av og til te. Jeg har prøvd å tenke over det jeg spiser om det kan avgjøre det, men kan ikke tenke på noe jeg spiser spesielt de de periodene jeg har har den harde avføringen. Jeg har en del allergier (eple, gulrøtter, trær, pollen etc), men prøver å unngå det. Har nettopp fått konstatert at jeg har en relativ lav blod prosent (85%), men vet ikke om det har noe å si. Er det noe jeg kan spise slik at jeg kanskje får mindre hard avføring, eller burde jeg gå til lege? Kvinne, 26 år

Svar

Hei !

Det er en ganske så sannsynlig forklaring du har kommet frem til selv at din forstoppelse skaper små rifter m.v. i endetarmsåpningen når du må presse hardt for å få avføringen ut.

I utgangspunktet så har man allikevel en "tommelfingerregel" om at nyoppstått blødning fra tarm, bør undersøkes av lege, for å utelukke alvorligere tilstander, selv om dette i ditt tilfelle høres ualminnelig lite sannsynlig ut. Men når du samtidig har fått påvist lav blodprosent, så vil jeg nok som konklusjon anbefale en tur til din lege, bl.a. også for å få utredet årsaken til din lave blodprosent, slik at du kan sette inn de rette tiltakene der. Vær obs på at dersom man finner at du har lav blodprosent pga lite jern, som er en av flere årsaker til lav blodprosent, så vil jerntabletter kunne forverre forstoppelsen betydelig.

Det du spør om, er imidlertid råd mot forstoppelse, og jeg ser at du allerede bruker en del av de rette tingene.
Det viktigste er at man inntar disse matvarene regelmessig, hver eneste dag, og er tålmodig, å prøve det av og til når avføringen først er blitt hard, har lite for seg.

Her er en forslagsliste, som du kan velge en eller flere ting fra. Jo flere av tiltakene du benytter, jo bedre virkning:

1) Et stort glass vann før hvert måltid, gjerne en halvliter. Dette setter igang tarmtømmingsreflekser, pga selve volumøkningen av magesekken.
2) Kaffe på tom mage om morgenen (!) (Legg merke til at te, som du drikker, virker forstoppende)
3) Noen svisker hver dag, gjerne flere ganger daglig
4) Pærejuice
5) NB: Linfrø. Dette er et av de mest virksomme rådene. En god måte å benytte dem på, er f.eks. en skål med grove havregryn (som også er et godt råd), blandet med 2-3 spiseskjeer linfrø, og så har du f.eks. Biola over.
Du kan også hive på en neve med hvetekli over denne blandingen, det er også veldig bra mot forstoppelse.
6) Maksimalt med fiberrike grønnsaker og frukt
7) Sunne oljer ta en spiseskje en eller flere ganger daglig av f.eks. kaldpresset olivenolje eller linfrøolje. En annet svært sunt alternativ er Udo`s oil, som er en blanding av oljer fra forskjellige frø og nøtter. Mange rapporter at de får ganske så løs mage av denne, som en "bivirkning".
8) Regelmessig mosjon, men det har du jo allerede ser det ut som.

Prøv dette over tid, så ville det undre meg om ikke du får dette til litt etter hvert !
Lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-