Magesmerter

Spørsmål

Hei, jeg tok gastroskopi for drøye fem måneder siden (medio september 2017) på grunn av kvalme. Følte også da press i epigastriet, men ikke påfallende. Alt fint på gastroskopi samt ultralyd abdomen. Noen uker senere fikk jeg påvist rødhet øverst i spiserøret og ble satt på Esomeprazol i to måneder. Dosen ble trappet ned og jeg har tatt 20 mg. pr. dag den siste mnd. Kvalmen har blitt bedre, men presset har hele tiden vært der, mest merkbart når jeg sitter. De siste to ukene har presset økt, og jeg får ikke pustet helt ned i magen når jeg står oppreist. Presset letter når jeg bøyer meg fremover eller ligger. Kjenner av og til en sviende følelse. Alle blodprøver er fine. Negativ CRP. Kan våkne glovarm og litt klam om natten, dårlig matlyst og sliter for å holde vekten stabil, men har ikke gått ned i vekt. Ellers ingen symptomer. Hva kan dette være? Jeg tror jo nå at jeg har kreft i magen. Er dette mulig når gastroskopien var fin i september i fjor? Kan det være sykdom i lever eller bukspyttkjertel? Legen har henvist til ny gastroskopi. Synes det er fryktelig å å vente på denne, og vurderer å få den utført privat, slev om det koster noen tusen, siden dette påvirker livskvaliteten betraktelig.

Kvinne 37
Svar

Hei! Det er helt usannsynlig at dette skyldes kreft i magesekken, både ut fra symptomene som du beskriver og gastroskopi i september i fjor. Kreft i magesekken gir ikke slike symptomer. Typisk er kraftig vekttap.Sykdommer i bukspyttkjertelen er sjeldent og bukspyttkjertelbetennelse gir sterke magesmerter. Ofte utløst av gallestein eller stort alkoholforbruk. Tilstanden er alvorlig og krever ofte intensivbehandling tidlig. Det passer ikke med de symptomene som du beskriver. Hvordan er avføring? Luftsmerter? Følelse av oppblåsthet?Jeg tviler på at de vil finne noe nytt på gastroskopi og bekymring rundt dette virker bare negativt. Stress/angst påvirker mage/tarmfunksjonen veldig negativt med tårlig tarmbevegelse og luftsmerter. Det gir typisk ubehag som det å ikke kunne puste godt nok inn. Leversykdommer ville blitt avdekket på ultralyd eller blodprøver som din fastlege garantert har tatt. Du har ikke gått ned i vekt og det er et godt tegn. Sykdommer i magesekk/tarm/lever/bukspyttkjertel medfører et utilsiktet vektap. Jeg håper dette var et beroligende svar.