Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe ved endetarmsåpningen

Spørsmål

Heisann. Jeg har en vanvittig kløe i hele rompesprekken. Det plager meg noe helt vanvittig. Kan dette bare være noe pga at jeg svetter. Noen ganger klør det så mye at det svir når jeg dusjer eller bader. Denne kløiengen har pågått en stund. Så jeg lurte på om dette kan være noe form for kjønnssykdom? Eller er det bare normalt at folk klør i /ræva/. Har prøvd å se der, men alt ser jo ganske normalt ut. Hva tror du? Finnes det noen vanlig sykdom med dette fenomenet? Mann, 19 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Først vil jeg bare berømme deg for at du tar initiativet til å finne ut av disse plagene! Symptomer fra området omkring endetarmen er svært vanlige, men det er noe de færreste oppsøker hjelp for, og ingen snakker høyt om. Du har altså vært plaget med kløe og svie ved endetarmsåpningen den siste tiden, lurer på hva det kan være, og hva du kan gjøre med det.

Plager lokalisert til området rundt analåpningen forekommer hos ca. hver 3. person i befolkningen, noe hyppigere hos kvinner. De færreste søker lege før de har uttalte plager eller er bekymret for alvorlig sykdom. Fremtredende symptomer er blødning, smerte, svie og kløe.

Endetarmskløe er en svært vanlig plage, og hos 1 av 5 finner man ingen årsak. Tilstander som gir økt fuktighet, f.eks. hemoroider, eller gynekologiske lidelser er en hyppig forklaring. Hygieniske forhold er viktige. Dårlig hygiene kan være en årsak, men enda hyppigere skyldes tilstanden overdreven renslighet. For iherdig vasking vil fjerne fettstoffer i huden, noe som gjør deg mer sårbar for plager. Endetarmskløe vil ofte holdes ved like av at man klør. Når man klør seg i baken, vil det svært ofte utløse ny kløe etter få sekunder, og man kommer inn i en ond sirkel.

Analfissur er sprekkdannelse i huden rundt endetarmsåpningen, oppstår vanligvis etter passasje av hard avføring. Symptomene på fissur kan være smerte, blødning, væsking, kløe og lokal hevelse. Tistanden kan opptre som en enkeltepisode, men noen har mer vedvarende plager. Ved kronisk plager ender gjerne fissuren i en hudtagg ytterst og av og til en liten polypp innerst.

Eksem er en vanlig forekomst rundt endetarmsåpningen, både som ledd i en generell eksemlidelse, eller som følge av økt fuktighet, hygieniske forhold eller en allergisk reaksjon.

Det er svært vanskelig å si noe sikkert om dine plager uten mer informasjon og muligheten til å undersøke deg. Det kan skyldes f.eks. analfissur eller eksem, men kan også være kløe uten noen sikker årsak.

Du kan følge rådene nedenfor i en periode, for å se om plagene blir borte:

* Det viktigste er at du har en fornuftig hygiene med regelmessig, men ikke for hyppig vask. Bruk mild såpe uten parfyme. Vask morgen og kveld, helst uten klut, bruk dusj eller evt. sittebad ca 10 min med lunkent vann og sur såpe som Lactacyd. Unngå gnikking og gnuing med tørt papir, anvend mykt toalettpapir. Om mulig bør du vaske deg etter hver avføring, og smøre deg inn med vannavstøtende salve.

* Tiltak som begrenser svettetendensen lokalt er å bruke bomullsundertøy, unngå stramsittende klær og unngå aktiviteter som medfører svette.

* Ikke sitt i ro for lenge, unngå plastseter.

* Hard avføring/forstoppelse disponerer for flere av plagene i analåpningen, og et generelt råd er å spise fiberrik mat og rikelig med væske for å forebygge dette.

* Kortison påsmurt huden rundt endetarmsåpningen vil dempe plagene og kan brukes periodevis, men du bør unngå langvarig behandling. Hydrokortison som er den svakeste kortisontypen, bør foretrekkes og fås kjøpt reseptfritt på apoteket.

* Unngå å klø.

Forsøk disse tiltakene i periode. Dersom du ikke merker noen bedring, plagene vedvarer eller blir verre, anbefaler jeg deg å ta kontakt med fastlegen din.

God bedring! Håper svaret kan være til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-