Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Illeluktende avføring

Spørsmål

Hei..
Kan du vere så snill å hjelpe meg? Det er på tide eg blir kvitt problemet mitt no.
For ca. 4 år sida var det eg merka at noke var gale. Eg hadde og har fortsatt utrulig vondt lukt av avføring og luft som kommer ut. Det er dette som er hovudproblemet og som plager meg mest. Eg har også løs avføring og kløe i endetarmen.

Eg har gått til mange forskjelige leger, men trur ikkje alle har forstått kor vond lukta er og har ikkje tatt meg heilt på alvor.

Noko av det første eg fikk høre var at eg kanskje hadde forstoppelse. Eg fikk av føringsmiddel som eg skulle bruke over ei periode. Eg vart ikkje noko beitre av dette.

Deretter skulle eg prøve å holde meg unna fiber, men dette hjalp heller ikkje.

For ca. eit eller to år sidan trudde ein lege som eg hadde at eg hadde melke intoleranse. Eg holdt meg unna melk i nokre mnd., men dette hjalp ikkje noko særlig. Men eg trur eg fikk litt mindre løs avføring. Det er så lenge sidan at eg ikkje huska det heilt.

Tidlegere i år var eg hos en lege som trudde kanskje eg hadde soppinfeksjon i tarmen, candida. Sidan candida lever av sukker skulle eg begrense sukker intaket mitt i tre mnd. Eg vart betre i magen; var nesten ikkje plaga med kløe og løs avføring lenger, lukta trur ikkje eg forandra seg så mykje. Etter dette fikk eg Diflucan som eg skulle bruke i 21 dagar(50 mg per dag). (Eg held meg unna sukker fortsatt, for eg blir dårligare om eg får i meg sukker.) Eg er no ferdig med Diflucan og er ikkje plaga med kløe, eller løs avføring. Lukta er blitt beitre, men den er fortsatt ganske dårlig.

Av og til har eg sett noko merkelig på avføringen. Der er mange kvite små flekkar på den. Dette er noko som kjem i perioder. Kanskje kvar tredje mnd, men dette er ikkje eg heilt sikker på. Eg trudde først det var makk, men det rørte ikkje på seg og eg er ikkje plaga med kløe lenger så det kan ikkje vere makk. Dette er noko eg ikkje har lagt så stor vekt på når eg skal fortelle om problemet mitt til dei ulike legane eg har vert hos. Eg har bare nevnt det til en lege, og han visste ikkje kva det var. Eg spurte om det kunne vere candida, men det kunne ikkje vere pga vi ikkje kan sjå candidaen.

Ellers kan eg nevne dette:
Eg har aldri hatt nokon smerter i magen.
Trur eg har litt meir luft i magen en andre folk.
Eg bruker Bio-dophilus dagleg.
Eg er i god fysisk form.
Eg er ikkje overvektig.
Eg går på do ca. 1 gang for dag(no teller eg ikkje med urinering). Eg har hatt en sånn slange ned halsen for å finne ut om noko var gale, men alt var ok.
Har tatt prøver av blodet, sett om eg er alergisk mot egg, melk og masse forskjellig.Alt var ok.
Har tatt prøve av avføringa mi, men alt var ok.
Den gangen eg tok prøve av avføringa hadde eg ikkje desse kvite flekkane/klompane på avføringa. Ka kan dei kvite klompane vere for noke egentli?

Eg trur kanskje det ikkje bare er en ting som feiler meg. Kanskje det er to ulike ting, candida + en ting til. Men det kan jo og vere at eg har så mykje candida i tarmane at 50 mg per dag ikkje var nok, eller?

Vær så snill å hjelp meg. Eg veit ikkje lenger kva eg kan gjere får å bli kvitt problemet mitt. Har nesten prøvd alt jo. Skal bu saman med andre studenter no til høsten og det blir sikkert grusomt om eg ikkje blir normal i magen til da.

Mann, 19 år

Svar

Hei!

Jeg skjønner at du synes dette problemet er vanskelig å forholde seg til, og luktproblemet er selvsagt noe du ikke ønsker å "dele" med andre.

Lukten i avføringen kan ha flere årsaker - den kan skyldes tarminfeksjon med bakterier, melkeintoleranse, dårlig fettoppsuging i tarmen, mye fiber, mye nedsvelget luft når du spiser, for mye drikke med kullsyre, bønner, kål, egg, at du tygger tyggegummi, eller at det er blod og slim i avføringen av en eller annen grunn.

Candida er en svært omdiskutert diagnose, innen skolemedisinen er ikke dette en vanlig diagnose å gi pasienter - og om dette er forklaringen på dine problemer kan jeg vanskelig uttale meg om.

Andre matprodukter som forårsaker mer luft og dårlig lukt kan være
Melkeprodukter, tørket frukt, eple, aprikos, fersken og pære, erter, soyabønner, nøtter, gulrot, løk, rosenkål.

Jeg synes du skal be legen din om å bestille en koloskopi for å sjekke at det ikke er noe galt i tykktarmen din som kan forklare plagene. Dernest må du unngå matprodukter som gir gass og lukt, og kanskje i en periode ta medisinsk kull for å redusere gassdannelsen.

Når du skal bo sammen med andre må du kanskje også spe på med luftfrisker og tenne fyrstikker på toalettet etter dobesøk, samt ha vifte/vindu åpent.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-