Hvit avføring

Spørsmål

Jeg er en 19 år gammel jente, som nå er litt bekymret.
Jeg hadde omgangssykelignende symptomer på forrige fredag, og på søndag samme uken ble jeg veldig hard i magen.
Etter en stund fikk jeg avføring, og da la jeg merke til at avføringen var så lys, nesten hvit!
Dette skremte meg veldig, ettersom jeg har hørt at det er et symptom på at det kan være noe galt med galle/lever.
Har hatt det slik et par ganger etterpå, men har også hatt normal farge på avføringen. Ikke sett blod, men noen ganger noe som kan se ut som slim på avføringen.

Jeg var hos legen for nøyaktig et år tilbake pga. mye forstoppelse. Da kom vi frem til at jeg hadde irritable tarmer. Tok bare blodprøver og urinprøve, ingen andre form for undersøkelser. Magen min fortsatte derfor og være irritabel, men i noen perioder bedre.

Hva er muligheten for å ha kreft/andre alvorlige sykdommer med disse symptomene som har oppstått med meg nå?

Tenker spesielt på tarmkreft.

Kan avføringen bli lys noen ganger uten at det betyr at det er noe alvorlig galt?

Burde jeg ta meg en tur til legen igjen?

Et annet problem som beskymrer meg er venstre side av brystet mitt, akkurat i området der hjertet er.
Der har jeg hatt mye værking/stikking/vondt. Tok røntgen av bryst/rygg, og det eneste som viste seg var at ryggen min var litt skjev, og jeg måtte trene den opp for å unngå smerter. Smertene jeg hadde i ryggen forsvant, men ikke smertene i brystet. Har tatt EKG og blodprøver i følge av dette, men ingenting unormalt har blitt funnet.

Hvis det er muskulære smerter, kan det bli kronisk eller vare lenge? (Har hatt det i 3 måneder)

Jeg prøver å trene regelmessig, både kondisjon og styrke, drikker sjeldent alkohol (hver 2-3 måned), røyker/snuser ikke, er normalvektig (177 cm. høy, 63 kg.) prøver å spise sunt, samtidig som jeg er litt for glad i godsaker. Må også nevnes at jeg er utsatt for mye psykisk stress pga. trøbbel med foreldre, har ikke råd til å flytte ut.Relevante sykdommer/medisiner: Går på p-piller.
Hadde kyssesyke for 1,5 år tilbake

Kvinne, 19 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har for det første ikke tarmkreft, så det slipper du å bekymre deg for. Det er i praksis ikke en sykdom man ser i din aldersgruppe, og i tillegg har du ingen symptomer som peker i den retning.

Du har rett i at hvit, kitt-aktig avføring kan være et tegn på sykdom i lever/galle. Men når det har rettet på seg igjen og avføringen har blitt normal i fargen igjen, så er det meget mulig at dette bare var et forbigående tilfeldig funn, uten at det hadde med sykdom å gjøre.
Men for ordens skyld så synes jeg du skal ta en sjekk hos fastlegen din.
Legen vil kjenne på magen, og ta blodprøver mhp sykdom i lever/galleveier for å utelukke dette.

Så til brystet ditt.
Det er for det første nesten utenkelig at du skulle ha noen hjertesykdom i din alder. Og i tillegg så taler symptomene i retning av muskulære spenninger i brystkassen. Disse henger sammen med ubevisste spenninger, og spenninger henger igjen sammen med stress, bekymringer m.v. Du forteller om stress i bosituasjonen din, og det å gå rundt med dette og kjenne på det og lure på hva det skyldes, er også absolutt noe som kan fyre opp under og vedlikeholde / forverre slike plager.
Uten å undersøke deg, så mener jeg at det er svært stor sjanse for at dette er muskulære plager som henger sammen med spenninger. Når du går til fastlegen din, så få dette bekreftet.

Den beste behandlingen for dette, er å få det bekreftet og forklart av legen. For når man vet hva en smerte skyldes, f.eks. det du her beskriver, så forsvinner usikkerheten og bekymringen, og reduseres tendensen til spenninger i muskulaturen. Slike plager har en uttalt tendens til å forsvinne straks man har fått en god, grundig og troverdig forklaring av legen på hva det skyldes og årsaksmekanismene. Det er derfor nå viktig at legen undersøker deg nøye, utelukker sykdom, og at du så har en lengre og grundig samtale med legen om dette.
Som hovedregel vil da slike smerter avta og forsvinne etterhvert.

Du spør om det kan bli kronisk. Hvis man fortsetter å merke at man er bekymret for hva det er, redd for sykdom, tviler på om legen stilte riktig diagnose (muskelspenninger) m.v., så har det en tendens til å vare lenger og evt få mer kronisk preg. Men i utgangspunktet så er jo dette noe som går over, og det er jo heller ikke en sykdom.

Jeg håper du finner svaret nyttig. Lykke til og ha det bra!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn