Hemoroider

Spørsmål

Hei, tidligere har jeg vært plaget med hemoroider, eller jeg tror hvertfall det var det. Jeg hadde vondt når jeg bæsja og det kom ferskt blod på papiret når jeg tørket meg, men det gikk fort over. De siste åra har jeg ikke vært plaget i det hele tatt. Det er ikke vondt, det klør ikke, ikke ferskt blod når jeg tørker meg. Men jeg har kjent noen klumper rundt endetarmen. Nå i dag ville jeg se hva det her var, og jeg ble egentlig litt redd. For nå er det store klumper, men de er myke og ikke vonde når jeg trykker på de. Tror du fortatt det kan være hemoroider, eller kan det være for eksempel kreft? Jeg skal til fastlegen igjen om noen uker, og kan vel ta det opp med han da. Men jeg synes det er så ubehagelig, for jeg vet at han kommer til å ville undersøke det. Så tenkte å sjekke her om det i det hele tatt er nødvendig. Og om det er en måte jeg kan prøve å minske hemoroidene på selv (om det er det det er)uten å måtte snakke med fastlegen min.

Svar

Hei.

Bildene viser at du har hemoroider. Det er svært vanlig og helt ufarlig, og det er utposninger på blodårer ved anus, altså akkurat som åreknuter på beina.
Du kan ta det opp med legen din da du skal dit, for da kan du få resept på kremer og stikkpiller som kan få disse til å reduseres.
Du skriver at du "vet at legen vil komme til å ville undersøke det". Det er imidlertid slett ikke sikkert. Tar du med de bildene du har vedlagt her, så ser legen at det er hemoroider, og da trenger ikke legen å undersøke deg.

Forøvrig er ikke dette noe man er nødt til å behandle med mindre det gir plager. Det er jo ingen sykdom.
Du kan også forsøke reseptfrie midler på apoteket. Og hvis du er forstoppet, er det svært viktig å få gjort noe med det, for forstoppelse er en av de viktigste årsakene til hemoroider, sammen med inaktivitet, mye sitting osv.

Ha det bra.