Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Frisk blod i avføringen

Spørsmål

Har i perioder siden september vært urolig og bekymret for tarmkreft. Så friskt rødt blod på toalettpapiret og kontaktet lege raskt. Hemofec ble levert hvor en av seks prøver viste litt utslag på blod i avføringen. Hadde urolig mage og følte jeg hadde avføringsendringer. Sterkt preget av angst for kreft. Mye luftplager og urolig mage. Tok rektoskopi hos fastlegen og han så en rift som han mente blodet kom fra. Tarmen var glatt og fin. Så vel ca 20-25 cm opp i tarmen Negativ Fecaltest. Ble bra i magen etter fem dager etter at legen beroliget meg.Helt fin form til I januar da jeg hadde en runde med hard avføring og så igjen blod på dopapiret. Liten stripe. Ble bekymret igjen. Fikk urolig mage og var redd for kreft denne gangen også. Tok kontakt med lege og leverte 8 hemofec prøver. Alle med negativt svar ( altså ikke blod) Fin blodprosent og tatt masse blodprøver. Nesten alt som kan taes tror jeg. Alle fine og innenfor normalen Litt lite D vitaminer. Tatt også CEA med svar godt innenfor normalverdi.
Oppdaget nå på nytt blod på dopapiret etter mye pressing og hard avføring. ( 21 mars ) Ikke sett det siden januar. Spørsmålet er. Er der slimhinnen i tarmen eventuelt riften som legen så ved rektoskopi som av og til sprekker opp igjen ved hard avføring. Ser ikke noe på papiret når avføringen har normal konsistens. Hadde det vært kreft ville jeg hatt flere symptomer nå ( merket blod 1 gang i september 2016. )Har vel også sett ei rød stripe for 2 år siden. Er det vanlig at man kan blø fra endetarmen som gir blod på papiret ved hard avføring? Sånn med mellomrom på måneder. Kjenner ingen smerter som svie eller kløe. Kan friskt rødt blod bare på papiret stamme fra lenger opp i tarmen ? Hvor langt opp kan det blø før blodet ikke lenger er friskt? Ser ikke noe blod utenpå avføringen. Som sagt 8 hemofec uten blod siste 4 uker. Hilsen en som nok en gang er bekymret for kreft. Er det noen vits med flere undersøkelser. Fin form ellers men urolig mage når angsten setter inn.

Svar

Hei! Det er ikke uvanlig med frisk blod på dopapiret eller striper av blod på overflaten av avføringen ved treg avføring/forstoppelse. Grunnen til det kan nettopp være rifter i slimhinnen som sprekker opp eller hemoroider som utvider seg ved økt buktrykk og hard avføring. Du har fått gjort en grundig utredning av problemet og ikke funnet noen annen årsak. Tidsaspektet taler også sterkt for at det ikke er kreftsykdom som ligger bak. Da ville du på nåværende tidspunkt ha hatt mange andre symptomer som smerter, vekttap mm. Det er ikke uvanlig å bekymre seg for kreft når man oppdager frisk blod i avføringen. Men realiteten er at det er et sjeldent symptom på kreft. Tykktarmskreft gir blødning og positiv hemofec, men avføringen er mere blandet med blodet slik at det ikke er synlig. Dessuten er fargen endret seg til mørk/svart. Dermed er det ikke så lett å oppdage før man kanskje får symptomer i form av tretthet. Grunnen er lav jernprosent fordi man har tapt mye blod i avføringen over tid. Kreft i endetarmen kan derimot gi frisk blod, men da kjenner man en kul og ville ha oppdaget det på rektoskopi/klinisk undersøkelse med en finger opp i endetarmen. Det høres veldig sannsynlig ut at det er riften som forårsaker blødningen hos deg. Det beste er kanskje å forebygge mot forstoppelse slik at du ikke får disse blødningene. Det er mange tiltak mot dette, men den viktigste er å ikke bekymre seg/stress: Det hemmer tarmsystemet i stor grad og gir forstoppelse. Jeg håper du ble beroliget av svaret