Forstoppelse

Spørsmål

Jeg har spørsmål angående forstoppelse / fordøyelse og avførings middel.
Jeg har et sunt og variert kosthold - fiber og proteiner og drikker mye vann. Er ikke overvektig - og trener 1-3 ganger i uken.

Siden jeg var barn har jeg hatt relativt treg mage - hadde avføring kanskje to til tre ganger i uken. Dette forverret seg alltid hvis jeg var ute og reiste - da pleide jeg ikke å kunne gå på do før jeg kom hjem igjen (psykologisk?).
Da jeg var på en lengre ferie utenlands for halvannet år siden fikk jeg full forstoppelse - var ikke på do på 2 og en halv uke. Hadde store smerter. Fikk tilslutt fart på tingene igjen ved hjelp av laxerolje og klyster.
Etter dette tok jeg Senna i en periode, noe som hjalp og jeg følte at avføringen var normal. Da jeg stoppet å ta Senna (etter ca en uke) returnerte forstoppelsen/treg mage - og jeg gikk ikke gå på do på enda en uke.
Det hjalp ikke hvor god tid jeg enn ga meg selv - eller hvor mye vann jeg drakk - og yoghurt og fiber jeg spiste... Jeg hadde fremdeles smerter og treghet i magen – gikk på do ca to ganger i uken.

Dette varte i ca et halvt år, hvor jeg prøvde ’alle’ ikke-medikament metoder – mens jeg gikk med nesten konstant oppblåst følelse. Jeg begynte dermed å ta Senna regelmessig – og har gjort det siden... Jeg er klar over at dette ikke er anbefalt - at det kan forverre situasjonen - men vanlig kosthold-metode og mosjon virker ikke!

Hva kan jeg gjøre?
Jeg vet jeg ikke burde gå på Senna lengre. Er det noe alternativ som kan brukes regelmessig, men som ikke nedsetter tarmfunksjonene.

Takk for hjelpen!

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Når du skriver at du har forsøkt "alt" er det jammen ikke greit å skulle komme med gode forslag ! :)

Jeg vil allikevel nevne endel ting som vanligvis er virksomme, så får du se om du har vært igjennom hele listen.
Husk at effekten av disse tingene kommer først litt etter litt, så det krever tålmodighet for å teste ut disse tingene skikkelig.
Men tålmodighet har du sikkert ingen problem med å bruke her, når du har strevd med dette problemet hele livet.

Gode råd:
1/2 liter vann før alle måltider
Rikelig med fiber, behovet er individuelt, og du kan f.eks. bruke hvetekli.
Start med 5 gram daglig og doser deg opp til max 20 gram pr dag. Dette er ganske så mye, men selvfølgelig helt ufarlig.
Du kan også bruke "spesialfiber" som Metamucil og Visiblin. Du må være helt systematisk og grundig ved inntak av fiber og passe på å få det i deg daglig.
Bland det gjerne i Biola eller Cultura.
Biola og Cultura er også svært gode råd, for de gode bakteriene som finnes i disse, overlever magesyren, og koloniserer tarmen og gir derved en bedret tarmflora. Youghurtbakteriene overlever ikke magesyren, så Biola og Cultura er bedre alternativer.
Du mosjonerer 1-3 ganger i uken, det er flott, men kanskje 1 gang pr uke er litt lite og at du helle burde legge inn litt daglig mosjon, hva med å teste ut virkningen av 1 spasertur pr dag kombinert med resten av det jeg foreslår ?
Alle tingene sammen kan virke bedre enn en ting alene.

Spis Kiwi og svisker. Drikk pærejuice. (Tine har noen små kartonger med dette, har ikke sett det i 1-litere)
Evt sterk kaffe på tom mage ?? Dette er jo vanligvis en heller tøff start på dagen for magen, men det har en god avførende virkning for mange.
Hvis du drikker mye te, så er dette forstoppende, så det kan du evt trappe ned på.

Konkret forslag til frokost: (inntaes i den rekkefølgen)
1/2 l vann
1-2 kopper kaffe
1 spiseskje linfrøolje
Biola med 5-20 g hvetekli, havregryn og linfrø
en pærejuice + noen svisker
+ det du evt måtte ønske i tillegg.
OBS Hver dag over lang tid, hvis du ønsker å se effekten.

Samt:
Loppefrø (preparatnavn Lunelax eller Vi-Siblin) 3 ganger daglig.
Det tar vanligvis 3-5 dager før effekten begynner å komme, og man må deretter holde på i mange uker før effekten stabiliserer seg.

Prøv å "lære" tarmen gode avføringsrytmer, ved å gå på do regelmessig selv om du ikke tror du får noen avføring. Det beste er etter frokost. Da er der vanligvis reflekser i tarmen som gjør at avføringen beveger seg nedover.
Gå derfor på toalettet hver morgen etter frokost, og sitt en stund, for på den måten å sakte "trene" opp de rytmene i tarmen som du ikke har pr idag.
Her må du tenke langsiktig.

Unngå vanlig søtmelk og bakverk med fint hvetemel.

Av medikamentelle alternativer er vel laktulose det minst skadelige, og det kan være ganske effektivt. (Preparatnavn: Duphalac, Laktulose, Levolac)
Dette er vesentlig mindre skadelig enn sennapreparater (Pursennid, Senokot) som du har brukt.
Som du vet kan senna forverre situasjonen betydelig, og man kan få kronisk nedsatt tarmfunksjon. Så selv om det vil forverre situasjonen din til å begynne med, bør du definitivt kutte ut dette, hvis du vil unngå at problemet blir verre og verre, og det vil du jo.
Kutt senna samtidig med at du starter opplegget jeg har skissert ovenfor, og vær tålmodig, start på ny frisk, med hele pakken jeg har beskrevet ovenfor.

Du kan også lese litt mer i vedlagte linker.

Ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-