Forstoppelse

Spørsmål

Hei jeg er en mann som har fylt 75 år. De siste 2 månedene har jeg hatt hard avføring som har vært vanskelig å få ut. Jeg har tatt avføringsprøve som er sendt inn og den viste ikke tegn på kreft. Har avføring som av og til arter seg som mindre kuler/stykker på størrelse eter - hele eller som sammen klemte. Resten av avføringen kan være bra bearbeidet. Det virker som tarmen ikke har bearbeidet all maten på en fullstendig måte. Jeg har noen ganger vært nødt til å bruke en tube eller to med microlax før å få til avføringen. Den siste måneden har jeg tatt duphalac 1 gang for dagen og det hjelper. Tidligere spiste jeg noen hvite rundstykker og stekte egg og stekte poteter + litt frukt. I den senere tid har jeg spist grovt brød. Da kommer avføringen ut lett og det ser helt normalt
ut. Avføringen kan da virke godt bearbeidet og mørk. Når jeg sendte inn avføringstest ble det ikke påvist blod i avføringen. Jeg arbeider fortsatt en del, men det blir også en del bilkjøring - hver dag. Tidligere - de siste 2 månedene har jeg tisset oftere og mindre hver gang når jeg har treg avføring. Når avføringen er myk - etter å ha spist grovbrød - tisser jeg ikke så ofte og jeg tisser mer hver gang. Prostata er litt større enn normal, men ellers ok. i 2012 og 2013 ble jeg operert for kreft i urinblæren, men den virker ok.
Urinblæren er nylig blitt undersøkt av spesialist og legen sier den er ok. Jeg bør forresten nevne at jeg veier ca. 133 kr. og er 1, 76
meter høy.Jeg ser frem til en kjapp tilbakemelding og råd bl. a.med hensyn til mat

Svar

Hei! Obstripasjon er et stort problem. Endret kosthold og økt fysisk aktivitet er to av de mest virkningsfulle tiltak man kan gjøre. Jeg legger ved en link hvor du kan lese mer om kostholdsråd ved obstipasjon:
http://nhi.no/livsstil/kosthold/diverse/forstoppelse-hverdagskost-6167.html
Det viktigste er altså rikelig med fiber og grønnsaker. Dette binder væske slik at avføringen får et større vanninnhold. Det er også mulig å supplere med Laktulose som du får kjøpt på apotek om plagene vedvarer etter kostholdsomlegging.