Forstoppelse etter bukkirurgi

Spørsmål

Hei,

For snart 6 uker siden ble jeg operert (radikal hysterektomi) pga livmorhalskreft. Operasjonen gikk bra og jeg er nå erklært frisk og har vært i full jobb i noen uker. Ingen komplikasjoner, men kjenner at jeg fortsatt blir litt fortere sliten og nerver ved urinveier er blitt påvirket (ikke full følelse øverst i lårene, litt vanskeligere å kjenne når jeg må på do- men alt er i bedring)

Etter noen uker, altså for ca 3 uker siden, begynte jeg å bli veldig treg i magen og det har vedvart. Jeg spiser fornuftig og drikker mye vann. Pga operasjonen er aktivitetsnivået ganske lavt, men utover det er ingenting annerledes enn før operasjonen.

Har tarmene blitt påvirket av operasjonen og er dette en normal bivirkning etter radikal hysterektomi? Eller kan det tenkes at det er pga noe annet?

Svar

Hei! Tarmfunksjonen påvirkes av operasjon i buken. Det er en betydelig stresspåvirkning som virker hemmende på tarmbevegelsen. Dette pleier imidlertid å bedre seg i løpet av en ukes tid. Noen ganger kan dette vedvare og spesielt om det oppstår sammenvoksninger i tarmen. Forstoppelse er vanlig som komplikasjon ved fysisk inaktivitet og det er viktig at du forsøker i den grad det lar seg gjøre med daglig aktivitet. Kosthold er også viktig. Fiberrikt samt rikelig med væske. Jeg tror ikke dette skyldes noen komplikasjon etter kirurgi, men om du skulle bli kvalm og økende magesmerter bør du kontakte fastlegen din. Sammenvoksninger av tarm kan oppstå etter bukkirurgi. En kortere periode med bløtgjørende medisin Laktulose eller tarmstimulerende medisin Duphalac kan også forsøkes