Endret avføring etter kirurgisk abort

Spørsmål

Hei! Jeg hadde en kirurgisk abort i uke 12 i september(nå januar), grunnet at de fant noe feil på fosteret. Etter det fikk jeg en veldig trøblete avføring. Jeg tror i hvert fall det begynte da, jeg kan ikke helt huske at det var noe før det, men utelukker det ikke. Den er stort sett myk, av og til eksplosiv, og klisterer seg alltid til toalettskålen. Det kan se litt diareaktig ut på papiret når jeg tørker meg, men jeg vil ikke si at det er diaré. Men det jeg syns er spesielt er den myke, av og til litt glinsende konsistensen som alltid sitter fast i skålen. Noen ganger henger det igjen klumper selv etter nedtrekk. Fargen er litt mørkere brun, men ikke sånn at jeg tenker størknet blod. Lukter også mer spesielt. Når jeg leser om myk, klissete avføring, kommer det opp diverse bukspyttkjertelproblemer som bukspyttkjertel-betennelse og -kreft, og blir naturligvis redd. Jeg har ingen andre symptomer på det, men jeg vet jo at de symptomene kommer sent i forløpet. Nå skal det sies at jeg noen dager har innslag av normal avføring også, uten at jeg klarer å knytte det til et annet kosthold. Jeg har slitt en del med angst og bekymringer etter aborthendelsen, kan det være en psykisk plage? Har jo hørt at det er sammenheng mellom hode og tarm. Kan jeg ha for lite magesyre? Eller må jeg rett og slett ta tabuet til legen min? Jeg var hos en privat lege etter aborten og tok veldig mange blodprøver for to mnd siden, og da var alt fint. Også stoffskiftet. Ville bykspyttkjertelproblemer av en slik art dukket opp på en slik blodprøve av stoffskiftet? Ellers føles fordøyelsen min fin. En til to avføringer per dag.

Kvinne 34
Svar

Hei! Det er ikke noe ved kirurgisk abort som skulle gi slike senvirkninger. Sykdommer i bukspyttkjertel er dessuten lite sannsynlig. Kreft debuterer ikke på denne måten. Det gir smerter og gulhet i hudn. Betennelse i bukspyttkjertelen er dessuten alvorlig og gir sterke smerter. Også det er helt usannsynlig. Gallestein kan derimot gi plager med endret farge på avføringen dersom steinene kiler seg fast i gallegangen. Det kan være tilbakevendene, men gir også smerter. Jeg tror nok ut fra din beskrivelse at dette henger sammen med psyken. Det er utrolig hvordan angst virker på avføringen. Ultralyd av magen samt avføringstest er to ting som fastlegen kan utføre som utredning. Stoffskifteverdier sier ingenting om bukspyttkjertelen