Divertikulitt og kosthold

Spørsmål

Utskrevet fra sykhus i dag, innlagt med divertikulitt mandag kveld. Fått angibiotika intravenøst, skal fortsette videre med tabletter. Har spist flytende siden mandag.
Trenger info om videre kosthold, hvor lenge på flytende? Skal på ferie til uka til fjellene i Frankrike, hvordan er det med mer fet mat som ost, pate hvor baguette ( litt annen mat i dette området enn hjemme ) etc Hva med alkohol og kaffe. Alle spørsmål gjelder moderat inntak. Spiser ellers fiberrik kost, drikker mye vann og det blir mye mosjon i ferien.

Svar

Hei! Det er viktig å unngå forstoppelse ved divertikkelplager i tarmen. Infeksjonen er under kontroll med antibiotika. Imidlertid påvirker antibiotikakuren tarmens bakteriekulturer. Du er derfor disponert for inntrengende bakterier gjennom maten. Vær nøye med håndhygiene og at maten er skikkelig gjennomstekt. Forsiktig med salater som kan være dårlig vasket. Bruk idoform tabletter for å normalisere normalfloraen i tarmen. Mosjon,rikelig væskeinntak og fiber er de tre viktigste tiltak du kan gjøre. Du kan nå begynne å gå over til vanlig kosthold. Jeg ville unngått loff/baguetter da det er lite fiber. Oster som er dårlig varmebehandlet ville jeg unngått. Tiltak for å forebygge forstoppelse med laktulose mm kan være nyttig. Snakk med apoteket ditt. De har flere produkter å anbefale.