Divertikler, magesmerter, CRP

Spørsmål

Eg fikk veldig vondt nederst magen.(takvise smerter som kom og forsvant) Dette varte i tre dager. Tredje dagen fikk eg litt feber, ca 38 , og gikk til lege. Hadde då crp på 95, og vart sendt på sykehus. Dette var ut på dagen tredje dagen, og smertene var forsåvidt nesten borte. Men då hadde eg ikkje spist heller sia dagen før. På sykehuset ble det tatt ct av magen, og fikk beskjed om at det var ein liten divertikkel. Utposning på tarmen. Dagen etter var crp gått ned (vet ikke hvor mye) og fikk beskjed om at dette ikke trengde behandling, og kunne bare reise hjem. Siden jeg kom hjem har jeg fremdeles vondt i magen etter at jeg har spist, og jeg føler også at jeg sliter med å få av meg avføring. Fikk veldig lite informasjon på sykehuset, og sitter igjen med mange spørsmål. Er dette noe jeg kan bli plaget med videre ? Når jeg hadde crp på 95 betyr ikke det da at jeg hadde en betennelse? Og kan den gå over så fort? Fra ene dagen til den andre? Hva bør jeg spise? Fikk beskjed på sykehuset at jeg burde spise mat med mye fiber. Men det gjør jeg også til vanlig. Er det noe annet jeg bør passe på ? Takker for svar.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg skjønner godt at du spør, for her er det en del løse tråder. CRP på 95 er såpass høy at man mistenker en bakteriell infeksjon. Siden du har divertikler på tarmen, kan det ha vært infeksjon i disse, men der finnes selvfølgelig en masse andre steder det går an å ha en infeksjon. Divertikulitt er navnet på infeksjon i divertikler, og det gir smerter i magen, som evt blir midlertidig bedre etter avføring. Din CRP falt dagen etter, altså fra 95 og til en eller annen verdi. Det er klart at infeksjoner kan gå over uten antibiotika, og et lavere CRP-tall kan ha skjedd slik. Men vi vet altså ikke hva slags verdi du hadde dagen etter, og vi vet ikke hva du har nå.

Det er også i bunn og grunn ikke klart fastlagt hva smertene dine skyldes nå: Det kan skyldes pågående infeksjon især er divertikulitt mulig, eller smertene kan også bare skyldes divertikler og forstoppelse, uten samtidig betennelse / infeksjon.
Jeg synes du skal gå til legen din nå for å bli undersøkt videre, ikke minst for å få tatt en ny CRP og se hva den er nå, dvs om den har sunket videre og evt nærmer seg normalverdier, eller om den kanskje har steget igjen og taler i retning av f.eks. en mulig divertikulitt (infeksjon i divertikler) som kanskje skal behandles med antibiotika.

Rådet om å spise mat med mye fiber er generelt sett et godt og riktig råd, både for personer med og uten divertikler, og spesielt viktig for å forhinde forverring av divertikler eller å få flere.

Konklusjon: Kontakt lege nå og få nødvendig oppfølging, for dette er litt uavklart.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn