Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brennende smerter i magen

Spørsmål

Jeg er en jente på 23 år som har hatt mye problem med magen de siste 3 årene. Det har gått mest på smerter, diare og forstoppelse. Jeg har vært på flere gastroskopier, røngten og tatt blodprøver (testet om jeg var intelorant for noe), uten særlig resultat.

Jeg var en stund også plaget med en annen type mageplage: brennende smerte helt øverst i magen. Fikk påvist spiserørsbetennelse ved en gastroskopi for ca 2.5 år siden. Har brukt Somac og har ikke vært plaget med slike brennende smerter siden.

Den siste uken har jeg igjen fått lignende brennende smerter øverst i magen (spesielt på et punkt mellom ribbebeina), som er mye mer intense enn de var den gang jeg hadde spiserørsbetennelse. I tillegg skyter smertene ut i resten av magen og bak i ryggen. Dette er veldig vondt. I tillegg har jeg en brennede følelse i brystet og synes det er ubehagelig å puste.

Det jeg lurer på er om dette kan være en akutt versjon av en slik spiserørsbetennelse? Kan det vere noe annet?

Føler ikke legen min tar meg på alvor og han sier det er «funksjonelle mageplager». Jeg kan bare ikke tro at det er normalt å gå rundt å ha det slik.

Jeg er en aktiv jente (selv om mageplagene mine ofte stopper meg fra de mest krevende treningsøktene), har kjæreste, venner, går på skole og jobber. Ingen psykiske eller sosiale problem, som jeg ser kan resultere i magebesvær. Kan nevne at jeg begynte på kosttilskudd uken før plagene oppsto (magnesium pga kribling/prikking i bein/armer, samt multivitamin og omega3) uten at jeg tror det er noe sammenheng mellom dette og smertene jeg har nå.

Kvinne, 23 år

Svar

Hei.

Det er ikke noe særlig å gå rundt med vondt i magen over så lang tid. Det må også være fortvilende å ikke komme noe nærmere hva årsaken er.

For å først ta det mest akutte. Du beskriver smertene som brennende smerter øverst i magen og bak mot ryggen. Slik jeg forstår det minner de om den gangen du hadde spiserørsbetennelse. Det kan det være igjen. Jeg fikk ikke helt med meg om du bruker Somac konstant, eller om du har det til behov. Uansett så skader det nok ikke at du øker enten opp til dobbel dose i en uke, eller eventuelt tar det fast i en uke. Da kan du se om dette lindrer. Om det ikke gjør det, eller om du synes det blir verre (eller smertene er uutholdelige) bør du selvsagt ta kontakt med lege.
Da er det fornuftig å ta en ny gastroskopi.

Om du føler at kommunikasjonen med din fastlege er dårlig, anbefaler jeg deg å bytte fastlege, og eventuelt oppsøke legevakt om smertene blir akutt verre. Det er viktig at du har tillit til fastlegen din.
Du skifter fastlege her:
https://tjenester.nav.no/minfastlege/innbygger/visloginside.do

Det er jo mange andre ting som kan gi lignende typer smerte, blant annet betennelse i bukspyttkjertelen, hjerteinfarkt, lungebetennelse osv. Men disse er enten svært sjeldne i din alder eller ledsaget av feber og sykdomsfølelse. Jeg synes også det virker mest sannsynlig at disse akutte plagene kommer fra magesekk eller spiserør.

Siden du nevner at du begynte med kosttilskudd uken forut for disse akutte smertene, går det jo an å droppe de for å se om dette har noen effekt. Selv om en av bivirkningene med for mye Magnesium er magesmerter, er jeg enig med deg i at dette nok ikke er det mest sannsynlige.

Det er også slik at om du har stein i galleveiene, vil du kunne få smerter i øvre del av magen. Da er det typisk at disse smertene sitter under høyre ribbensbue, kommer en tid etter fet mat og kan gjerne gi lys/grå avføring og mørk urin. I tilfelle kan en blodprøve hos legen sette dere på sporet av dette (hvis den er tatt i en periode med slike smerter).

Oppsummert; prøv Somac, ellers kontakt lege for å vurdere en gastroskopi.
Det kan også være greit å få en kontroll ettersom du har hatt betennelse der tidligere.

Når det gjelder de mer kroniske magesmertene dine, skriver du at du har vært igjennom gastroskopi, røntgen og blodprøver. Du har smerter, diare og forstoppelse.
Du har sikkert prøvd å se om det er noe i kostholdet som gjør det bedre eller verre. Om det er noe du mistenker kan du prøve å kutte det ut i noen uker, for så å gjeninnføre det for å se om du blir verre igjen.
En slik tilstand er cøliaki. Da reagerer kroppen på gluten. Typiske symptomer på dette kan være blant annet:
- Magesmerter. Du kan føle deg oppblåst og ha luftsmerter.
- Problemer med avføringen; både forstoppelse og diare. Avføringen kan være fettete og lukte vondt.
- Vekttap (men ikke nødvendigvis).
- Mangeltilstander, som for eksempel anemi. "Krigføringen" mellom gluten i tarmen og kroppens eget forsvar fører til en betennelsesreaksjon slik at overflaten til tynntarmen skades. Dette gjør at det er vanskelig å ta opp næring og man kan få jernmangel, vitaminmangel og forstyrrelser i væskebalansen.
.. du kan lese mer om dette via den linken som ligger oppe til høyre for svaret.

Magesmerter og diare kan også forårsakes av mer kroniske betennelsestilstander i tarmsystemet.

Det er kanskje en ide på sikt at du får gjort en coloskopi, som er en tilsvarende undersøkelse som gastroskopi bare at den går gjennom endetarm og tykktarm.

Håper at dette har hjulpet deg. Ønsker deg masse lykke til, og håper at du snarlig blir bedre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-