Barn og hard mage

Spørsmål

Hei! Har en gutt på 8 mnd som har vært plaget med hard mage siden han begynte å få middag da han var 5 mnd. Når han begynte å få hard mage, hadde han litt blod i avføringen fem ganger, men dette skyldes kanskje at han har fått små rifter i endetarmen. Jeg prøvde å gi han maltekstrakt (1-2 ts i grøt) og sviskesaft (3-4 ss til middag). Jeg har også vært veldig nøye med å få i han mye væske (vann, juice)! Da han ble 6 mnd fikk han grøt to ganger pr. dag og middag, pluss at jeg ammer utenom. Vi begynte med laktulose da han var 6 mnd; 3ml i grøt morgen og kveld, uten at dette hadde effekt. Jeg måtte alltid hjelpe han med q-tips, så han ikke fikk helt forstoppelse. Avføringen var alltid en hard pølse, og han hadde aldri spontan avføring selv. Vi gikk til lege og fikk beskjed om å øke dosen med laktulose til 20 ml pr. dag (voksen dose). Dette begynte vi med når han var 7 mnd. Dette gav effekt etter to dager. Han fikk denne store dosen i 4 dager, da prøvte jeg å gå forsiktig ned, men da stoppet det opp igjen. Hva skal jeg gjøre? Er det farlig å gå lenge på avføringsmiddel? Hva er Hirchsprungssykdom (tror det hette det)? Kan dette være alvorlig? Er det bra at jeg stimulerer han slik at han får avføring (tenker at han kanskje da ikke vil lære å bæsje selv)? Hilsen mamma som håper dette snart går over. Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei – og takk for henvendelse!

Jeg er helsesøster og er bedt om å svare på denne type spørsmål, da det er en problematikk vi kan masse om. Har også konferert med lege i dette aktuelle spørsmålet.
Jeg tar også med litt generelle betraktninger underveis.

Forstår godt at du ønsker dette snart går over. Antar at gutten din har en del ubehag i forbindelse med dette, og det er jo ikke noe greit for foreldrene heller.

Det er ganske store forskjeller på hvor hyppig barn har avføring. Barn som fullammes kan i praksis ikke bli forstoppet. Når en har begynt med mat, bør en imidlertid ha avføring om ikke hver dag så helst hver annen. Likeså viktig som å følge med på hvor ofte barnet har avføring, bør en vurdere lukt på avføringen og evt ubehag for barnet.
Du forteller at barnet ditt har hatt blod i avføringen ved 5 anledninger. Ved blod i avføringen bør man i utgangspunktet alltid kontakte lege/helsesøster. Men friskt blod i avføringen eller spor av dette i bleia, med samtidig problem med hard avføring, tyder på rift i endetarmen slik du selv antar. Her kan barnet komme inn i en ond sirkel, det gjør vondt å trykke, og de kan knipe igjen og undertrykke trykketrangen, hvilket igjen vil forsterke forstoppelsen. Så denne sirkelen er det viktig å bryte.
Treg mage er et ikke uvanlig problem når man kommer litt opp i spebarnsalderen. Spesiell fokus på kost gir ofte gode resultater.

Kost
Flott at du ammer, dette kan virke forebyggende. Fortsett gjerne med det. Det er også bra at du gir ham masse vann, det er den beste tørstedrikken. Juice eller saft (særlig søte) bør ikke barn ha særlig mye av, bland det evt ut med vann og gi det av og til. Barna kan nemlig på denne måten dekke en del av kaloribehovet sitt og ikke ha lyst på annen mat. Når en har problemer med hard avføring, vil det være særlig viktig å få i seg kostfiber. Dette er en type karbohydrater som finnes i frukt, grønnsaker, bær, kli, grovt mel, m.m. Fiber gir ingen energi, men motvirker forstoppelse. Eksempelvis gir sammalt hvete 4 ganger så mye fiber som siktet mel. Viktig å være oppmerksom på dette i forhold til hvilken grøt barnet spiser. Jeg har videre veldig god erfaring med kruskakli (fiberrik) tilsatt i grøten (evt i yoghurt etter 1 års alder).
Fra 6 måneders alder anbefales maks 6 dl melk. Dette gjelder de som får tilleggsmelk og etter hvert vanlig kumelk og evt yoghurt fra 1 års alder. Grunnen er den samme som ved juice og saft, melk metter og skal ikke ta plassen for annen viktig mat. Søtmelk kan dessuten virke stoppende. Så ved tendens til forstoppelse, er det lurt å venne barnet til syrnede melkeprodukter.
Andre gode kostråd ved hard mage er kiwi. Mos den evt i hurtigmikser. Litt pærejuice (Tine har noen små kartonger) kan en også prøve. Gutten din er nå i den alderen hvor mat ernæringsmessig blir viktigere enn melka. Det er viktig at han læres til å spise allsidig, pirr nysgjerrigheten hans med tilbud om stadig nye matvarer. Han vil også ønske å gjøre stadig mer som dere og spise det dere spiser.
Vær oppmerksom på at banan kan virke stoppende hos en del barn.
Gi grøt og brød av grov type. Baker du brødet selv, er det lurt å tilsette kli, linfrø og solsikkekjerner i baksten.
Maltekstrakt kan du gi hvis du mener det hjelper. Det er også de som mener dette hjelper kun ved utelukkende melkeernæring. Sviskesaft er jo også fint å gi litt av.

Noen barn kan rett og slett være litt trange i endetarmsåpningen. Dette kan gi et problem når de har avføring. En lege vil fort finne ut dette med en forsiktig lillefinger. For øvrig kan jeg ikke se hva som egentlig kan gjøres med dette, annet enn å få det bekreftet da.

Hirschsprungs sykdom er en svært sjelden (ca 10 i året i Norge) tilstand. Årsaken er medfødt eller skyldes at nerveforsyningen er utilsktrekkelig i nedre del av tykktarmen og endetarmen slik at det ikke blir nok tarmbevegelse i dette tarmområdet, og innholdet blir ikke transportert videre. Barnet har gjerne oppsvulmet mage og jevnlig sivende avføring (diarè) foruten avføring en gang pr 1-2 uker. Ulike grader av sykdommen. Kan bli aktuelt med operasjon.

Du spør om det er farlig å gå lenge på avføringsmiddel. Laktulose skal man bruke til avføringen har normalisert seg. Det er her viktig med rikelig med væskeinntak ved siden av. Dette ser ikke ut til å fungere optimalt for din gutt, annet enn ved voksen dose. Dette er det jo deres lege som har anbefalt, så det vil være naturlig å ta oppfølgingen på dette med ham. Men det vil ikke være ønskelig i hvert fall å bruke avføringsmiddel over lang tid. Ei heller er det bra å måtte stimulere med Q-tips over tid. Dette bør bare gjøres unntaksvis. Jeg forstår det slik at du måtte stimulere med Q-tips selv når han fikk vanlig barnedose laktulose.

Et lite klyster, eller klyx, kan av og til være nødvendig.

Konklusjon:
Jeg har stor tro på at fokus og bevissthet på kosten samt tid vil hjelpe. Husk også at det er dere som foreldre som bestemmer hva deres barn skal spise og drikke, barnet bestemmer mengden.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-