Analfissur

Spørsmål

Hei! Har i noen år nå vært plaget med analfissur. Har til nå gått på nitroglyserinsalve, og det har hjulpet. Likevel skal det svært lite til for at såret åpner seg igjen, og da er det på han igjen med ny runde med smerter og smøring. I dag var jeg derfor på sykehuset, og de foreslo noe som heter dilatasjon. Etter som jeg forsto det gikk det ut på å utvide analåpningen slik at fissuren lettere kunne gro. Legen mente dette ville gjøre susen, og forespeilte meg et smertefritt liv om ikke så alt for lenge. Jeg sa selvfølgelig ja der og da, for tanken var som musikk i mine ører. Vel hjemme igjen setter jeg meg ned for å finne litteratur om det jeg skal gjennomgå. Stor er derfor overraskelsen når jeg flere plasser leser at denne metoden er gått ut på dato, og er ikke lengre å anbefale. Faktisk er resultatene vel så bra med piller og salve, og når en i tillegg har en viss risiko for å utvikle inkontinens med dette inngrepet undrer jeg meg på hva jeg egentlig har gått med på! Er det slik at jeg like godt kan la være å gjøre dette, og ha like bra reultater med salven jeg bruker? Kan du si noe om hvordan dette inngrepet gjøres, og hva konsekvensene kan bli med tanke på bivirkninger? Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg,

Jeg skjønner godt at du blir forvirret og frustrert over denne motstridende informasjonen, og jeg enig med deg i at anal dilatasjon (= utvidelse av analkanalen) ikke er anbefalt i rutinebehandlingen av analfissurer i dag. Det finnes imidlertid andre operasjonsmåter som gir større sjanse for tilheling av fissuren, bedre smertelindring og færre bivirkninger. Den vanligste metoden som brukes i dag kalles ”subkutan lateral intern sfinkterotomi”, og innebærer at man spalter litt av den indre lukkemuskelen i anus. Inngrepet kan gjøres både i lokalbedøvelse og i narkose. Årsaken til at man gjør dette er at smertene forbundet med en analfissur fører til at denne indre lukkemuskelen reagerer med å trekker seg sammen i en slags ufrivillig krampetilstand (spasme). Dette gjør igjen til at smertene øker og at lukkemuskelen trekker seg enda mer sammen, slik at man kommer inn i en slags ”ond sirkel”. En slik vedvarende kraftig muskelsammentrekning vil også føre til redusert blodgjennomstrømning, slik at tilhelingen av analfissuren forsinkes. Ved å lage en spalte i denne lukkemuskelen vil trykket minke og blodgjennomstrømningen i muskulaturen og vevet rundt øke slik at såret leges raskere og smertene forsvinner hos de aller fleste.

Det er riktig som du sier at inkontinens er en mulig bivirkning av slike operasjoner. Ved anal dilatasjon er det rapportert at 39% blir plaget med lekkasje for luft mens 16% får plager med lekkasje av avføring. Forekomsten av slik inkontinens etter sfinkterotomi er vanligvis mindre enn 10%, og denne risikoen kan ytterligere reduseres ved at man spalter en mindre del av lukkemuskelen. Personer som særlig er utsatt for inkontinens er de som tidligere har fått utført et kirurgisk inngrep på lukkemuskelen, og pasienter med et lavt trykk i endetarmskanalen (særlig eldre personer). Hvis en er i tvil om lukkemuskelen vil tåle en slik spalting, kan man måle hvor god lukkemuskelen er ved hjelp av trykkmåling (manometri) før operasjonen.

Det er få komplikasjoner i forbindelse med selve inngrepet. 4-6% får hematom (blodansamling under huden på operasjonsstedet), 1-2% får abscess (verkebyll) og 0,5-1% endetarmsfistel (sårgang). Mindre enn 5% opplever at analfissuren kommer tilbake igjen.

Du spør om salven du bruker kan gi like bra resultater som en operasjon. Det er slik at de færreste kroniske tilfeller (dvs. analfissurer som har vart lenger enn 6 uker) blir bra uten operasjon. Ved operasjon er imidlertid resultatene svært gode - ca. 98% blir smertefrie.

Nøkkelen til all behandling av analfissurer er uansett å minske trykket i endetarmen og å redusere muskelsammentrekningen i den indre lukkemuskelen. Nitroglyserinsalven som du har brukt får lukkemuskelen til å slappe av slik at smertene dempes. Bedøvende salver og stikkpiller (Scheriproct, Xyloproct og Proctosedyl – alle tre er på resept) gjør at smertene reduseres slik at lukkemuskelen slapper av. En annen ny og lovende behandlingsform som bygger på samme prinsipp, er å sprøyte inn et stoff (botulinum-toksin) i området rundt analfissuren. Dette virker også ved å slappe av muskulatur og spenninger i vev omkring fissuren slik at såret gror raskere. Behandlingen krever imidlertid spesialkompetanse, den er kostbar, og er ikke tilgjengelig over alt. Slike innsprøytinger er mer effektivt enn nitroglycerinsalve, og har mindre bivirkninger.

Slik jeg forstår deg så er det slik at plagene dine kommer og går, og at du har effekt av nitroglyserinsalve men at fissuren kommer tilbake igjen etter en stund. Det er flere ting du selv kan passe på for å styrke huden og hindre sprekkdannelser (dette vet du kanskje fra før, men jeg nevner det allikevel):
1. Forstoppelse disponerer for og bidrar til å vedlikeholde analfissurer. Det er derfor viktig å hindre dette, noe man til en viss grad kan gjøre ved kostholdsendringer (mer fiberrik mat, tilstrekkelig væske). Mosjon vil også bidra til en mer velregulert tarm, men dette er ikke lett hvis man allerede har smerter i endetarmsåpningen. Dersom kost og mosjon ikke hjelper, kan en forsøke et volumøkende og bløtgjørende middel, for eksempel Duphalac (kjøpes reseptfritt på apoteket). Ved god effekt av dette er det viktig å bruke det i flere uker etter at fissuren er tilhelet, og deretter trappe ned gradvis slik at man unngår tilbakefall.
2. Gode toalettvaner – spesielt unngå å holde på avføringen over lengre tid.
3. Huden rundt endetarmsåpningen må stelles, tørrhet i huden kan reduseres med fuktighetskrem. Dersom avføringen er hard kan det også hjelpe å smøre huden med krem like før avføringen skal passere.
4. Irritasjon av huden kan hindres gjennom godt hudstell og bruk av mild såpe. Unngå overdreven bruk av såpe – dette øker sårheten.
5. Varme sitte-bad i minst 15 min. 3-4 ganger per dag, og etter hver avføring. Dette vil gjøre lukkemuskelen mindre stram og lindre symptomene.

Jeg håper dette har vært til hjelp for deg. Lykke til og god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-