Forstoppelse hos baby

Hva gjør du når små barn (0-2 år) har treg mage eller hard avføring?

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mellom 10 og 12 prosent av vår befolking har eller har hatt problemer med forstoppelse. Dette gjelder både barn og voksne, ifølge professor Trygve Hausken, overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus.

– Forstoppelse er en hyppig årsak til besøk hos barnelegen. Tilstanden kan gi betydelig smerter når avføringen endelig kommer og ubehag og uro i dagene forut. Ofte er foreldrene dypt fortvilte. Det går ofte ut over matlyst og væremåte, sier Kristin Jensen, barnelege ved Volvat, til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Forstoppelse hos barn (eldre enn 1 år)

Årsaker til forstoppelse

Forstoppelse er ikke farlig og sjelden forbundet med sykdom, ifølge barnelegen.

– Man vet ennå ikke riktig årsaken til forstoppelse. Tarmen får signaler fra to nervesystem og må koordinere disse. Og vi vet i dag at det går enda flere nervesignaler fra tarmen tilbake til hjernen, forteller Jensen.

Hun var nylig på en stor barnegastro-konferanse (ESPGHAN 2015) i Amsterdam for barneleger i hele verden, hvor forstoppelse hadde sin egen sesjon.

– Det sier litt om hvor hyppig problemet er, påpeker hun.

LES OGSÅ: Derfor får du akutt diaré

Babyer kan gå 14 dager uten avføring

Fra 0- 6 måneder er det faktisk veldig sjelden at babyer er forstoppet, spesielt dersom de blir ammet, ifølge Lommelegens barnelege, Jenny Ringnes. Forstoppelse pleier som regel ikke å begynne før man introduserer fast føde.

– Babyer mellom 0-6 måneder har fremdeles veldig svake magemuskler og kan lage mye grimaser og bevegelser i forbindelse med at de bæsjer som kan gi inntrykk av at de er forstoppet uten at de egentlig er det. Så lenge avføringen ikke er hard og babyen ikke virker som den har magesmerter er ikke dette noe å bekymre seg for, påpeker Ringnes.

Det er heller ikke unormalt at det går 3-4 dager uten avføring uten at dette betyr at babyen er forstoppet eller at noe er galt.

– Forstoppelse kan forekomme ned i spebarnsalderen. Fullammede spebarn kan normalt ha avføring fra flere ganger daglig til en gang hver 14. dag. Det betyr likevel ikke at barnet nødvendigvis er forstoppet ved avføring utover 14 dager. Det kommer an på om avføringen virker tørr og barnet strever med å få det ut og virker plaget ellers, sier barnelege Jensen ved Volvat.

En sjelden gang, når babyen går opp mot tre uker uten avføring, må det utelukkes en sjelden tilstand som heter Hirschsprungs sykdom.

– Da mangler et større eller mindre segment av nervesystemet, som gjør at fremdriften av tarminnhold forsinkes. Hvis spebarnet hadde barnebæk i løpet av første levedøgn, er diagnosen sjelden, men den forekommer, påpeker Jensen.

Tegn på forstoppelse

Forstoppelse er vanligere hos barn over 6 måneder enn hos de aller minste, og har ofte sammenheng med overgang til fast føde.

– Dette har mange årsaker, blant annet at man ikke får i seg nok væske og at fordøyelsen endrer seg ved at ny mat blir introdusert, opplyser barnelege Ringnes.

– Ofte vil dette gå seg til med litt økt fiber i kosten og vann. Noen barn vil streve med stadig treg mage fra denne tiden og opp i et par års alder, sier Jensen.

Forstoppelse: Dette hjelper!

Tegn på forstoppelse hos babyer kan være:

  • Gråting i forbindelse med bæsjing
  • Skyter rygg
  • Strammer sammen rumpeballene
  • Avføringen består av harde, små klumper
  • Blod på avføringen som følge av rift i endetarmsåpningen

LES OGSÅ: Sitter du feil på do?

Behandling av forstoppelse hos babyer

– Jeg råder alltid foreldre til å søke råd hos helsesøster eller lege før de begynner behandling av forstoppelse hos de aller minste. Først er det viktig å kartlegge om det finnes en årsak til at de ble forstoppet, sier Ringnes.

Det kan være:

  • Har babyen drukket for lite?
  • Har mor lite brystmelk?
  • Har det vært veldig varmt i det siste?
  • Blander de morsmelkerstatningen i riktig mengder? (Dersom man blander for konsentrert, kan dette føre til forstoppelse.)
  • Vanlige melkeerstatninger er kumelkbaserte og har en annen sammensetning enn morsmelken som er lettfordøyelig. I noen tilfeller kan det hjelpe å bytte til hypoallergene melkeerstatninger som fordøyes bedre.

– I de aller fleste tilfeller finner man ingen klar årsak til at babyer blir forstoppet i en periode, og det beste er å øke væskeinntaket. Jeg råder ofte familier til å starte med 1/2-1 dl vann daglig i tillegg til morsmelk, forteller Ringnes.

Hvis dette ikke hjelper, kan man prøve 100 prosent pære- eller sviskejuice blandet i like deler vann. Dette har en mild avførende effekt hos de aller fleste i løpet av 24 timer eller raskere.

– Et annet triks er å «ta tempen» i rumpa på babyen. Dette stimulerer en refleks som også kan få fart på magen, foreslår Ringnes.

Maltekstrakt kan også løse problemet i lettere tilfeller.

LEGEN SVARER: Forstoppelse hos spedbarn

Mulige grunner til forstoppelse

Andre grunner til at barnet blir forstoppet (fra 6 måneder til 2 år):

  • Overgangen fra morsmelk til kumelk.
  • Kosthold (spesielt de barna som ikke får i seg nok fiber og væske, og spiser mye prosessert mat.)
  • For lite fysisk aktivitet.
  • Sykdom (en virusinfeksjon kan endre tarmfloraen)
  • Små eller store forandringer i hverdagen (dra på ferie, flytte, begynne i barnehagen og så videre.)
  • Redsel for at det skal gjøre vondt a bæsje.

– Sistnevnte kan bli en ond sirkel der barnet kvier seg for å gå, holder seg, og dermed blir det enda vondere neste gang de må gå på do. Dette kan skje både med barn som fortsatt bruker bleie og de som så smått begynner å sitte på do for å trene seg på å slutte med bleie, legger Ringnes til.

LEGEN SVARER: Fordøyelsesproblemer hos baby (8 måneder)

Når bør man vurdere avføringsmidler?

En liten rift ved endetarmsåpningen kan også gjøre at barnet vil prøve å holde igjen så lenge det kan før neste avføring, som blir enda mer smertefull.

– En liten rektalblødning er vanlig i forbindelse med defekasjonen. For disse barna er det viktig å starte med avføringsmidler, råder Jensen.

Det mest brukte midlet i dag er Movicol junior, som virker slik at det trekker til seg væske i tarmen, gjør avføringen mykere og mer voluminøs.

– Det absorberes ikke fra tarmen og regnes som et ufarlig middel for barn, sier Jensen og viser til konferansen ESPGHAN 2015:

– Det kan være nok med en pose daglig løst i litt vann, smoothie eller liknende. Har forstoppelsen vart lenge, må man fortsette behandlingen tilsvarende lenge, ofte anbefales flere måneder og avtrappende etter respons. Klyster brukes unntaksvis og kun for å fjerne en propp.

Når forstoppelse behandles med avføringsmidler, bør dette bare gjøres i samråd med lege.

– Den største feilen er å gi seg for tidlig med behandlingen. Noen ganger kommer man ikke i mål med behandling i hjemmet og barnet må tømmes på sykehus, eventuelt både ovenfra og nedenfra, forteller Jensen.

Avføringsmidler kan prøves en periode helt ned i 6 måneders alder.

LES OGSÅ: Matallergi og matvareintoleranser hos barn

Når skal barn utredes med prøver?

– Ved langvarig forstoppelse tar vi gjerne blodprøver for å utelukke cøliaki og lavt stoffskifte. Det er likevel sjelden vi finner årsaken her. De aller fleste tilfellene er såkalt funksjonelle - de vi altså ikke vet årsaken, sier Jensen ved Volvat.

Tidligere brukte legene mye røntgen oversikt av magen for å se etter forstoppelse. Det brukes fortsatt, men nå gjøres det ultralyd av endetarmsåpningen for å påvise en økt diameter som tegn på forstoppelse.

Endetarmen kan i noen tilfeller være så utvidet av avføring at det kan sive løs avføring forbi, også kjent som «paradoksal diaré». Stadige bremsespor kan være en indikasjon på det.

– For de litt større barna er magesmerter ofte forårsaket av forstoppelse. Barnet kan ha noe avføring inntil daglig, men likevel være temmelig oppfylt. Forstoppelse er altså vanlig, ikke farlig, og bør behandles hvis barnet er plaget. Vi ser nesten daglig barn på Volvat med dette problemet, ofte med opprådde foreldre, råder Jensen.

LES OGSÅ: Magesmerter hos barn - hva kan årsaken være?

Tips til barn som ofte er forstoppet

  • Øk væskeinntaket, drikk vann eller eventuelt 100 prosen sviske eller pærejuice blandet med like deler vann (start med 1 dl og øk mengden dersom det trengs.)
  • Unngå mat som er forstoppende, som for eksempel bananer, loff og risgrøt.
  • Velg fiberrik mat: mango, pære, aprikoser og brokkoli
  • Sørg for at barnet er i god fysisk aktivitet minst 30-60 minutter hver dag
  • Dersom barnet er stort nok til å sitte på do, sitt 10 minutter på do etter hvert måltid med en stol under beina. La dette bli en positiv opplevelse ved at dere leser en bok eller at dere lager et klistremerke-system der barnet far et klistremerke hver gang han/hun sitter på do.

​– Det er viktig å gi tydelig beskjed til lege eller helsesøster dersom forstoppelsen ikke gir seg, eller andre symptomer dukker opp i tillegg, råder Lommelegens barnelege, Jenny Ringnes.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer