Forstoppelse - hva kan årsaken være?

Forstoppelse er et vanlig problem. Treg, hard eller sjelden avføring kan være forårsaket av dårlig kosthold, men det finnes også andre årsaker.

FINN ÅRSAKEN: Opplever du stadig forstoppelse, er det viktig å finne ut årsaken og forebygge at det skjer igjen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FINN ÅRSAKEN: Opplever du stadig forstoppelse, er det viktig å finne ut årsaken og forebygge at det skjer igjen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Forstoppelse kalles har den medisinske betegnelsen: obstipasjon. På folkemunne er treg mage eller hard avføring vanlige betegnelser.

Forstoppelse refererer til endring i avføringsvaner med hard avføring og sjeldnere avføring enn normalt. (1)

LES OGSÅ: Hva er normal avføring?

Symptomer på forstoppelse

Hard, tørr, vanskelig å trykke ut, eller avføring sjeldnere enn tre ganger i uken. Sjelden avføring. (Mindre enn tre skikkelige avføringer i løpet av en uke)

Personer med forstoppelse kan oppleve stadig trykketrang og press fra avføring. Du kan kjenne at tarmen ikke er tømt og at det strammer i magen. Strammingen og smertene sitter særlig på venstre side. Der ligger den nederste delen av tykktarmen og endetarmen, hvor tarminnholdet er tørrest og mest sammetrykket. Mageknip og luftsmerter er også vanlig ved forstoppelse.

LES OGSÅ: Hva betyr grå, hvit eller gulaktig avføring?

IKKE NOK FIBER: Svært vanlig årsak til forstoppelse. Sørg for å få i deg masse fiber hver dag, og drikk nok vann. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
IKKE NOK FIBER: Svært vanlig årsak til forstoppelse. Sørg for å få i deg masse fiber hver dag, og drikk nok vann. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsaker til forstoppelse hos voksne

Forstoppelse kan ha mange ulike årsaker. Dette er de viktigste:

  • Lite fysisk aktivitet.
  • Dehydrering, uttørking.
  • Te i store mengder.
  • Fiberfattig kost.
  • Spesielle medisiner: Morfin, jern, syrenøytralisernde medisiner, blodtrykkmedisiner, vanndrivende medikamenter, medisiner som virker på det ubevisste nervesystemet og legemidler som brukes ved psykiske sykdommer.
  • At du nylig har sluttet med avføringsmedisiner etter å ha brukt dem i lang tid.
  • Hemoroider og sår eller rifter i endetarmsåpningen (analfissur). Kan medføre forstoppelse hvis du (bevisst eller ubesvisst) kvier deg for å gå på do fordi det gjør vondt.
  • At du nylig har født - du kvier deg for å gå på do fordi det gjør vondt å ha avføring.
  • Stress, reiser og praktiske vanskeligheter med å kunne gå på toalettet bidrar også til forstoppelse. Barn og eldre er spesielt avhengige av faste rutiner omkring avføringsvanene.
  • Kreft i tykktarmen kan føre til forstoppelse. Sykdommer i nervesystemet kan også føre til forstoppelse, for eksempel polynevropati, Parkinsons sykdom og MS.
DRIKK NOK VANN: Drikker du for lite kan kroppen bli uttørret og avføringen blir hard og tørr. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
DRIKK NOK VANN: Drikker du for lite kan kroppen bli uttørret og avføringen blir hard og tørr. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsaker til forstoppelse hos barn

Les mer om forstoppelse hos barn i fyldig artikkel på Lommelegen her.

  • Barn er spesielt utsatt for dehydrering, for lite inntak av væske kan føre til forstoppelse
  • Stress og endringer i rutiner er også en vanlig årsak hos barn som årsak til forstoppelse
  • Forstoppelse er spesielt vanlig hos spedbarn ved overgang fra å bli fullammet til å spise fast føde. Les mer om dette: Forstoppelse hos baby
  • Forstoppelse er spesielt vanlig hos barn under pottetrening
  • Forstoppelse er spesielt vanlig hos barn som som har begynt på sitt første skoleår
  • Når barn opplever vansker med do eller potte kan det føre til forstoppelse som gjør at det blir smertefullt å ha avføring, som igjen forsterker uviljen mot å gå på do
  • Noen ganger kan et barn utvikle en rift i anus (en analfissur) etter at hard avføring har passert. Denne riften kan medføre ekstra å ha passert en stor eller hard avføring. Smerten fra analfissuren kan gjøre at barnet bevisst eller ubevisst holder tilbake avføring
  • Enkoprese: Ufrivillig avføring hos barn over fire års alder
  • Sykdommer er en mer sjelden årsak til forstoppelse hos barn: Hirschsprungs sykdom (HS) er en medfødt tilstand med unormal nerveforsyning av tarmen. Andre sykdommer som gir dårlig absorpsjon fra tarmen, samt sykdommer med unormal utvikling av rektum og tarm kan også være årsak. I de fleste tilfeller kan en lege utelukke disse problemene ved å stille spørsmål og gjennomføre en fysisk undersøkelse

(2)

Behandling

Du kan lese mer om tips, råd og behandling ved forstoppelse i en tidligere artikkel på Lommelegen.

  • Mosjon og rikelig drikke er viktig.
  • Kosten bør være fiberrik. I tillegg kan du spise en blanding av hvetekli, havregryn og svisker sammen med kefirmelk eller yoghurt.
  • Loppefrø, linfrø og hvetekli fungerer også godt. Disse kan kjøpes på apotek. Loppefrø selges som små korn du kan blande i vann. Disse avføringsmidlene er fiberrike og virker romoppfyllende. De krever at du drikker rikelig med vann. Dersom du ikke gjør det, kan det føre til full stopp i tarmen. Du bør heller ikke ta dem før du går til sengs. (3)

Medisiner

  • Bruk av avføringsmidler: Hvis tiltakene ovenfor ikke hjelper kan avføringsmidler kjøpes på apotek.
  • Avføringsmidlene som viser de beste forskningsresultatene, er de som kalles polyetylenglykol eller makrogol. Navn på medisin som kan kjøpes reseptfritt er: Laxabon, Endofalk, Movicol, Moviprep, Moxalole.(4)
    Polyetylenglykol hjalp 7 av 10 etter fire uker i en studie. Disse legemidlene ser ikke ut til å gi bivirkninger. (3)
  • Et annet reseptfritt legemiddel er Laktulose som selges i væskeform. Den kan blandes i annen drikke. Det finnes flere merkevarer. Laktulose kan gi følelse av oppblåsthet, magekramper og mye luft i magen. (3)
  • Det finnes mange andre produkter mot forstoppelse, men siden dokumentasjonen mangler, er det vanskelig å si om de virker eller ikke.(3) Enkelte avføringsmidler har også vist seg å være vanedannende, og anbefales ikke.
  • Kraftig forstoppelse behandles med klyster. Hvis plagene ikke har vært langvarige, kan et miniklyster brukes, for eksempel Microlax®.
TRAG MAGE HOS GRAVIDE: Forstoppelse er en relativt vanlig plage hos gravide, og årsaken er hormonell. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TRAG MAGE HOS GRAVIDE: Forstoppelse er en relativt vanlig plage hos gravide, og årsaken er hormonell. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Forstoppelse under graviditet

Forstoppelse under graviditet er vanlig. Noen gravide bruker jern uten at det er nødvendig, snakk med legen din om dette. Mosjon, drikke og fiberrik kost er viktig, som hos ikke-gravide. Mange avføringsmidler kan stimulere livmoren, og må ikke brukes. Les mer om forstoppelse hos gravide, trygge og ikke-trygge medisiner her.

Plutselig endring i avføringsvaner

Forstoppelse som har oppstått plutselig, er grunn til videre undersøkelse. Bestill time hos legen din.

Oppdatert i sin helhet og utvidet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder: 1) Uptodate 2) Uptodate 3) Helsenorge 4) Legemiddelhandboka Gjennomlest av indremedisiner Nina Bryhn juli, 2017.
Opprinnelig skrevet av: Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger 2003, med oppdatering av 03.09.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer