Avføringsmiddel –
når er det nødvendig?

Avføringsmidler bør bare brukes når det er en klar indikasjon for det, og det skal brukes over kortes mulig tid. Ved hyppig forstoppelse bør lege kontaktes.

AVFØRINGSMIDLER: Miniklyx (til venstre) og fibertabeletter er to eksempler på midler mot forstoppelse. Foto: Syda Productions / Laurie K / Shutterstock / NTB
AVFØRINGSMIDLER: Miniklyx (til venstre) og fibertabeletter er to eksempler på midler mot forstoppelse. Foto: Syda Productions / Laurie K / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Forstoppelse

Forstoppelse, også kalt obstipasjon, er et vanlig problem og er kjennetegnet av blant annet treg og hard avføring. Forstoppelse kan deles inn i primær forstoppelse, der man har forstoppelse av ukjent grunn. Og sekundær forstoppelse, sekundær forstoppelse kan komme av mange årsaker, blant annet kronisk bruk av avføringsmidler, bruk av andre medisiner, lite inntak av væske og fiber, lite mosjon og ulike sykdommer. (1)

Hva er avføringsmidler?

Avføringsmidler er et begrep som omfatter forskjellige type legemidler som virker på forskjellige måter for å hjelpe mot treg avføring. Avføringsmidler kommer i mange forskjellige former, fra tabletter, til klyster og pulver.

Felles for alle avføringsmidlene er at de skal hjelpe mot treg- og/eller hard avføring. Mange avføringsmidler kan kjøpes reseptfritt på apoteket, men lege bør alltid kontaktes hvis man bruker disse legemidlene i mer enn to uker. (1, 2, 3)

Avføringsmidler kan altså virke på mange måter, noen vanlige virkemåter er:

Type avføringsmidler Eksempler på produkter
Avføringsmidler som virker på tarmens muskelsammentrekninger.Toilax, sennaglykosider
Avføringsmidler som er bløtgjørende.Parafin
Avføringsmidler som hjelper avføringen med å binde til seg vann slik at volumet øker og tarmpassasjen dermed også øker. (For eksempel movicol)Loppefrø, linfrø

-

Når er det nødvendig med avføringsmidler

Forstoppelse er som nevnt en vanlig tilstand, og det er ikke nødvendigvis behov for å oppsøke lege før det har gått to uker. Avføringsmidler kan kjøpes reseptfritt på apotek og man kan forsøke dette mot plagene. Avføringsmidler bør alltid brukes i henhold til pakningsvedlegget eller som avtalt med lege.

Når det er behov for å bruke avføringsmidler må vurderes individuelt. Det er store variasjoner i hva som er normal hyppighet for dobesøk, enkelte går på toalettet flere ganger om dagen, mens andre går på toalettet noen få ganger i uken. Hva som er sjelden avføring vil altså variere veldig fra person til person.

Definisjonsmessig har man forstoppelse hvis man har avføring sjeldnere enn 3 ganger i uken, sammen med ett annet symptom på forstoppelse.

SJELDEN AVFØRING: Hva som er sjelden avføring vil kunne variere fra person til person. Definisjonsmessig er man forstoppet hvis man har avføring sjeldnere enn 3 ganger i uken, sammen med ett annet symptom på forstoppelse. Foto: bxTT / NTB
SJELDEN AVFØRING: Hva som er sjelden avføring vil kunne variere fra person til person. Definisjonsmessig er man forstoppet hvis man har avføring sjeldnere enn 3 ganger i uken, sammen med ett annet symptom på forstoppelse. Foto: bxTT / NTB Vis mer

Selv om avføringsmidler kan kjøpes reseptfritt på apotek er det viktig å være klar over at forstoppelse, både akutt og kronisk forstoppelse, kan være forårsaket av alvorlig underliggende sykdom. Man skal derfor ha lav terskel med å oppsøke lege ved alarmerende symptomer slik som blod i avføringen, redusert allmenntilstand eller ufrivillig vekttap. Hvis forstoppelsen varer i mer enn 2 uker bør lege også kontaktes uavhengig av symptomer. (1, 2, 3)

Avføringsmidler ved undersøkelser og operasjon

I forbindelse med flere typer undersøkelser, slik som rekto- og koloskopi, enkelte røntgenundersøkelser, samt noen operasjoner, blir man bedt om å ta avføringsmidler på forhånd. Dette er fordi at tarmen skal være godt tømt slik at undersøkelsen blir best mulig.

I slike tilfeller får man et skriv der det står hvilken avføringsmidler som skal brukes og hvordan det skal brukes.

ULIKE AVFØRINGSMIDLER: Klyx er et avføringsmiddel i klysterform. Bruk av klyster kan være nødvendig ved akutt forstoppelse eller i forbindelse med røntgenundersøkelse eller operasjon. Foto: Scanpix
ULIKE AVFØRINGSMIDLER: Klyx er et avføringsmiddel i klysterform. Bruk av klyster kan være nødvendig ved akutt forstoppelse eller i forbindelse med røntgenundersøkelse eller operasjon. Foto: Scanpix Vis mer

Hva annet kan hjelpe?

Hvilke tiltak som hjelper mot forstoppelse, utover avføringsmidler, vil kunne variere avhengig av hva som er årsaken til forstoppelsen. Eksempelvis er det mange legemidler og enkelte kosttilskudd som har forstoppelse som bivirkning. Hvis det er et legemiddel som gir forstoppelse kan det bli aktuelt å bytte til en annen type medisin. Det er derfor viktig at legen vet om alle medisinene man bruker, både de som er på resept, kjøpt reseptfritt og alternative medisiner.

Sterke smertestillende, opioider, er kjent for å gi forstoppelse. Derfor skal det alltid igangsettes forebyggende behandling mot forstoppelse når man får slike sterke smertestillende forskrevet.

Forstoppelse som har vart en stund og ikke har en bestemt underliggende medisinsk årsak kan forsøkes behandles med livsstilstiltak. Eksempler på slike tiltak er:

  • Daglig mosjon.
  • Godt inntak av væske. Væske gjør at avføringen blir fyldigere og bløtere og vil lettere gå igjennom tarmen.
  • Fiber: Høyt innhold av fiber i maten vil kunne hjelpe mot forstoppelse. (1, 2, 3)

Avføringsmidler: Misbruk og skader

Avføringsmidler bør aldri brukes over lengre tid uten at dette er gjort i samråd med lege, da misbruk og langvarig bruk av avføringsmidler kan gi skader.

For eksempel kan enkelte avføringsmidler gi en svekkelse av den normale tarmfunksjonen. Når man slutter med denne typen avføringsmidlene etter langvarig bruk er tarmens funksjon svekket, og man opplever å bli forstoppet fordi tarmen ikke lengre klarer å jobbe som normalt. Dette kan feiltolkes som at det er behov for å fortsette på avføringsmidler, når det faktisk er legemiddelet som har ført til nedsatt funksjon i tarmen og forstoppelsen.

Ved langvarig bruk av avføringsmidler anbefales gradvis nedtrapping sammen med andre tiltak og eventuelt andre medisiner som vil forebygge forstoppelse, dette skal gjøres i samråd med lege.

Overforbruk av enkelte avføringsmidler kan også gi forstyrrelser i salt- og mineralbalansen i kroppen. Særlig kan man miste kalium som er et viktig mineral i kroppen.

Misbruk av avføringsmidler er ikke uvanlig. Særlig blant de med spiseforstyrrelser er det en oppfatning at avføringsmidler gir et lavere opptak av næring fra tarmen.

(2, 3)

Oppsøke lege

Selv om forstoppelse er en vanlig tilstand som ofte kan behandles relativt lett med avføringsmidler, kan det i enkelte tilfeller foreligge alvorlig underliggende sykdom. Lege bør derfor alltid kontaktes hvis man ikke blir bedre av forstoppelsen etter 2 uker.

Hvis man har noen av symptomene under bør lege kontaktes med det samme da slike symptomer kan være uttrykk for alvorlig sykdom:

Det er lurt å rådføre seg med lege ved forstoppelse. Forstoppelse kan altså være et tegn på alvorlig underliggende sykdom. I tillegg kan legen hjelpe med behandling og livsstilsendringer ved forstoppelse som ikke kommer av underliggende sykdom. Og som nevnt tidligere kan feil bruk av avføringsmidler i seg selv være skadelig. (1, 3)

LES OGSÅ: Hemoroider

Kilder

Revisjon 20.04.2021 av Anneli Moholt, lege. Kilder ved revisjon: 1) Helsenorge, Forstoppelse. 2) RELIS, Riktig bruk av avføringsmidler. 3) Folkehelseinstituttet, Polyetylenglykol er trolig bedre enn laktulose ved kronisk forstoppelse.
Opprinnelig skrevet av Silje Ulveseth, 2015.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer