Avføringsmidler er et begrep som omfatter mange forskjellige typer legemidler. Middelet brukes hovedsakelig ved treg avføring og bidrar til å bløtgjøre avføringen.
– Når er det nødvendig å bruke avføringsmidler?
– Bruk av hurtigvirkende avførende tabletter eller klyster vil typisk være aktuelt ved akutt forstoppelse eller i forbindelse med røntgenundersøkelse eller operasjon. Slik bruk er generelt uproblematisk og kan gjennomføres ved bruk av reseptfrie medikamenter, opplyser Erlend Aa, farmasøyt og legemiddelrådgiver ved RELIS Midt-Norge, avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital.
LES OGSÅ: Hva hjelper ved forstoppelse?
Forstoppelse og avføringsmidler
Forstoppelse (obstipasjon) er en svært vanlig tilstand. Mellom 10 og 12 prosent av vår befolking har eller har hatt problemer med forstoppelse.
– Hurtigvirkende avføringsmidler løser det akutte problemet, men gjør ingenting med årsaken til at forstoppelsesplagene oppsto. Derfor er det likevel gode grunner for at personer som plages med forstoppelse bør anbefales å ta kontakt med sin lege, sier Aa.
Slik kan du selv påvirke risikoen for forstoppelse:
- ernæring
- mosjon
- toalettvaner
Hvis du er ofte plaget med forstoppelse er det derfor viktig å få diskutert dette med legen, slik at det kan settes inn tiltak som kan forebygge at plagene vedvarer eller gjenoppstår.

LES OGSÅ: Sitter du feil på do?
Misbruk av avføringsmidler
Avføringsmidler er gode og effektive legemidler når de brukes hos pasienter som trenger det, ifølge farmasøyten.
– Avføringsmidler skal i likhet med alle andre legemidler bare brukes når det er et klart behov. Faren ved hyppig bruk av avføringsmidler er først og fremst knyttet til at kroppen taper mer mineraler, spesielt kalium, enn det den klarer å ta opp. Ved langvarig misbruk av avføringsmidler vil det også kunne ta lang tid før tarmfunksjonen normaliseres etter at man slutter med legemidlet. Ved overforbruk avnbefales derfor gjerne gradvis nedtrapping over en lengre tidsperiode, forklarer Aa.
Brukes avføringsmidler for ofte, vil det kunne gå hardt ut over tarmfunksjonen.
– Noen ganger når vi går inn for å undersøke tarmen hos pasienter med avføringsproblem opplever vi å se at en tarm som normalt er rød, er blitt sort på grunn av misbruk av avføringsmedisin. Det er viktig at folk er klar over at bruk av de sterkeste avføringsmidlene kan føre til «avhengighet» både mentalt, men også fysisk, da tarmen etter hvert må ha ytre stimuli i form av avføringsmidler for å klare å få ut avføringen, har professor i indremedisin ved UiB, Arnold Berstad, tidligere uttalt til Sinnetshelse.no
LES OGSÅ:

Hvem bør ikke bruke avføringsmidler?
Ingen bør bruke avføringsmidler over lengre perioder uten etter avtale med lege, råder Aa:
– Spesielt bør pasienter med annen magetarmsykdom eller spiseforstyrrelser ikke bruke disse legemidlene uten vurdering av lege.
Han forteller at for inntil fem år siden var store pakninger med slike avføringsmidler å få kjøpt uten resept, med på grunn av rapporter om overforbruk og feilbruk som slankemiddel, er de største pakningene med slike avføringsmidler nå reseptbelagt.
Misbruk av avføringsmidler relativt vanlig. Blant pasienter med spiseforstyrrelser er en vanlig oppfatning at lakserende midler (laktansia) bidrar til et lavere opptak av næring fra tarmen.
Forbruket ligger ofte på det mangedobbelte av anbefalt maksimaldose, som resulterer i elektrolyttforstyrrelser og ødemdannelser ved seponering, ifølge RELIS. Dette er med på å forsterker oppfatningen om at avføringsmidler bidrar til vekttap.
LES OGSÅ: Derfor får du akutt diaré
Langtidsvirkende avføringsmidler
Hos pasienter med mer vedvarende plager vil bruk av mer langtidsvirkende avførende midler, som laktulose, makrogoler eller loppefrø, være aktuelt.
– Mange av årsaksforholdene vil også være aktuelle ved vedvarende forstoppelse. Eksempelvis vil inaktivitet, lavt væskeinntak og fiberfattig kost kunne forklare forstoppelsesplagene hos mange eldre, sier Aa.
Det er også flere typer legemidler som kan gi forstoppelse.
– Pasienter som får sterke smertestillende (opioider) skal alltid få forebyggende behandling mot forstoppelse. De mer langtidsvirkende avføringsmidlene kan ved behov brukes over lengre tidsperioder, men som for de hurtigvirkende medisinene gjelder også her at forstoppelsesplagene gjerne vil vedvare eller gjenoppstå dersom man ikke gjør noe med årsaken til at plagene oppsto, påpeker Aa.
LES OGSÅ: Hjelp - det er blod i avføringen!

Symptomer på forstoppelse
Dette er klassiske tegn på at du er forstoppet:
- Hard avføring med separate klumper, som ligner på nøtter og er vanskelig å få ut.
- Følelsen av å ikke få tømt seg skikkelig
– Normal hyppighet for dobesøk er alt fra tre ganger om dagen til tre ganger i uken. Hvis man går på do sjeldnere enn tre ganger i uken er man per definisjon forstoppet, har professor Trygve Hausken, som er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus, uttalt til Lommelegen.no.
- Har du et spørsmål om din helse? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.