Vondt i endetarmen ved avføring

Spørsmål

Hei
Lurer litt på om jeg kan ha indre hemoroider? Har i mange år hatt at jeg plutselig kan få vondt i endetarmen, litt vanskelig å se akkurat hvor. Men føler at det sitter inni endetarmen. Jeg kan kjenne det når jeg sitter innimellom og av og til før jeg skal ha avføring. Har aldri hatt blod i avføring eller slim. Har som regel helt vanlig avføring. Første gang jeg kjente slik smerte er i 2008, da satt jeg på en stol og kjente at det gjorde litt vondt. så kjenner jeg den innimellom i nye og ne. Kan også kjenne litt når jeg har menstruasjon. Var til gynekologisk kontroll for 1 år siden, alt fint.
Blir bare redd at det er kreft i endetarmen eller noe. Har også slitt men en del UVI i perioder. Men uten om det er jeg frisk.
tar jevne blodprøver, og disse er fine.

Er dette noe jeg må sjekke? rektoskopi? eller hva syntes du? Har født 2 barn som er 2 og 6 år.

Hilsen bekymret jente.

Svar

Hei.

Det er ingen utenkelighet at du kan ha indre hemoroider, men som du naturligvis forstår så kan jeg ikke bekrefte dette for deg over nett og uten undersøkelse. Dine symptomer kan ikke skyldes kreft, slik du spør om. Dette fordi at du har hatt det helt siden 2008. Hadde det vært kreft, så hadde du da blitt sykere og sykere hele tiden, og etter alt å dømme vært død nå 9 år senere.
Så akkurat det behøver du ikke å tenke på.

Du spør om du bør sjekke det. Jeg tenker at det etter alt å dømme er hensiktsmessig, slik at du får et svar på hva det skyldes. Du går i første omgang til fastlegen som vil kunne utføre en anoskopi (som ikke går så langt opp som rectoskopi) og med den undersøkelsen se om det er indre hemoroiderm, eller andre årsaker.

Siden du kjenner det når du har mensen, og ved avføringen, så kan det en mulig diagnose være endometriose, som er en tilstand hvor man har livmorslimhinne utenfor livmorhulen, f.eks. mellom livmor og endetarm, og denne slimhinnen vil svulme opp (som livmorslimhinnen inni livmoren) før mensen, og det vil kunne gjøre vondt ved avføring. Dette er absolutt ingen diagnose fra min side, men en teoretisk mulighet du kan diskutere med legen din. Det er forøvrig ingen farlig tilstand, kun plagsom.

Ha det bra.