Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter rundt anus, og lekkasje av avføring?

Spørsmål

Hei Jeg har i lengre tid slitt med smerter rundt anus (over 2år). Når det startet var jeg hos lege, og senere hos en spesialist. Det ble konkludert at smertene kommer fra at huden rundt endetarmen er svært sår og sprekker opp. Kommer tidvis små flekker med blod på papiret (knappenålshode). Jeg har Iktyose (fiskehud) men er i utgangspunktet ikke særlig tørr i rumpesprekken, samt andre plasser som ofte er litt fuktig (bak knær, inside av albue osv). Jeg fikk beskjed om å bruke en zinksalve i 2 uker. Har nå gjort dette i flere omganger men føler egentlig ikke at det gjør særlig nytte. Jeg har ettervert skjønt at problemet er at etter jeg har vært på do, og selv om jeg tørker meg godt, eventuelt vasker meg bak. Så må jeg gjøre det på nytt etter en stund, og da kan det være mye avføring på papiret. Dette gjør jo selvsagt at det blir sårt, da jeg ikke bestandig har muligheten til å ettertørke med en gang. Så over til mitt spørsmål, hva kan grunnen være til at det kommer avføring ut etter at jeg har forlatt toalettet? Kan skje 1-3 ganger uten at jeg har sluppet så mye som en fis. Vil en hemoroide kunne forårsake dette? Fistel? Jeg har en tidvis stressende jobb i nordsjøen, og føler at det er verre når jeg er ute på jobb, men det kan hende at det bare føles slik da det er mer tungvindt enn hjemme. Dette problemet ødelegger for meg i det daglige, da jeg ikke tør å dra på fjellturer eller lignende i frykt av at jeg skal bli så sår at jeg skal slite med å komme meg hjem igjen.

Mann 30

Mann 30
Svar

Hei.


Du lurer altså på hva grunnen kan være til at det kommer avføring ut etter at du har forlatt toalettet, og det er helt klart et godt spørsmål. 

En teoretisk mulighet er problemer med lukkemuskelen. Du bør derfor få sjekket hos fastlegen din, evt i samråd med spesialist, evt henvisning til spesialist, om det kan være problemer i denne gaten. 

Hemoroider, som du spør om, er også en mulighet for lekkasje.


Jeg tror også at du med fordel bør prøve å unngå toalettpapir en i lengre periode, for å ikke irritere huden, og heller bruke kun dusj i baken, etter avføring.


Håper at disse råd og innspill kan være til hjelp for deg. Lykke til!