Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slim fra endetarmen

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente i starten av 20 årene og jeg er bekymret for kreft i tarmen. Jeg har av og til (ca 2 ganger i uken) observert store mengder slim når jeg er på do. Det kan både være ved avføring, men det kan også komme store mengder slim på papiret (en klump med blankt geleaktig slim) når jeg bare har tisset og tørker meg bak ( virker som om det er en lekkasje fra rumpa) Jeg er svært overvektig (bmi 41,6) og jobber i samarbeid med overvektspoliklinikken for å ordne dette. Jeg bruker medisinen Saxenda for å få hjelp til vektreduksjon. Dette hjelper meg mye, men jeg har en del diaré som bivirkning av denne medisinen. Diaren er vandig og det svir en del, og jeg blir sår siden det er så mye. Jeg har mer diare i sammenheng med opptrapping av dosen på denne medisinen, og så stabiliserer magen seg noe etter en stund. Jeg har en del helseangst. Jeg er ofte bekymret for ulike typer kreft. Jeg bekymrer meg stort sett noen dager hver måned. Tankene mine går direkte på tarmkreft når jeg observerer slim på papiret. Men jeg vil denne gangen prøve å ikke tenke verste scenario. Jeg har derfor prøvd å tenke mer logisk denne gangen. Jeg vet at slim er en viktig del av tarmsystemet. Jeg lurer derfor på om det kan vere sånn at siden jeg er plaget med kraftig diare noen dager, at dette kan vere en grunn til økt slimproduksjon i tarmen i dagene etter diaren(for å reparere?). Kanske diaren jeg er plaget med pga Saxenda, kan vere grunnen til så mye slim. Jeg TROR jeg i størst grad observerer slim i dagene etter diaren. Dette er bare mitt forsøk på å tenke logisk og ikke krisetenke. Kan dette stemme? Kan det være andre grunner til slim/slimlekkasje fra tarmen en kreft? Jeg tror jeg vil gå til lege for undersøkelse om dette ikke gir seg når magen stabiliserer seg eller om det skulle forekomme oftere, tenker du at deg vil være fornuftig? Jeg synes det er ganske flaut at jeg alltid er bekymret for forskjellige typer kreft, jeg skammer meg litt for dette og liker derfor ikke å dra til lege.

Kvinne 22
Svar

Hei.


Det første som slo meg når jeg leste det du skrev, var nettopp dette med at du bruker medisinen Saxenda, som kan gi en del bivirkninger fra mage-tarmsystemet. Jeg tenker at din egen teori om at slimet kan henge sammen med diareen din, avgjort kan stemme. Det er veldig bra at du velger et rasjonelt og logisk ståsted i forhold til dette, fremfor å la helseangsten ta tak i deg. Jeg kan i tillegg opplyse om at kreft i tarmen primært er en sykdom for vesentlig høyere aldersgrupper enn din. Bare 1% av alle tilfeller av kreft i tykktarm og endetarm forekommer hos personer under 40 år. Slim fra endetarmsåpningen ene og alene, uten andre symptomer, er heller ikke noe som gir mistanke om kreft. Alt i alt er tarmkreft med andre ord usedvanlig lite sannsynlig for ditt vedkommende.


Du spør om du det kan være fornuftig å oppsøke fastlege dersom dette ikke gir seg eller avtar. Det synes jeg, men ikke fordi jeg tenker at det kan være kreft, men fordi du med din tendens til helseangst med fordel kan delegere slike helsevurderinger til legen din, fremfor å skulle prøve å gjøre vurderingene selv. Det er nemlig en betydelig påkjenning for personer med helseangst, og i tillegg vil din lege i egenskap av å være lege, ha særdeles mye større forutsetninger for å gjøre riktige vurderinger av dette, enn det du kan.


Håper svaret og rådene er til nytte. Ha det bra.



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-