Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødt blod på toalettpapiret, er det kreft?

Spørsmål

Hvor store er sjansene for tarmkreft når man har blod på do papiret hver gang man tørker seg? Kan ikke se noe i selve avføringen. Har vært mye på do i siste uka. Kan man ha hemoroider uten å se det med d blotte øye. Alle i fam er døde i kreft. Er 63 og glad i rødt kjøtt og stekt mat.

Svar

Hei,


Dette er et vanlig problem som mange spør om. Jeg vil anbefale at du går til legen din og diskuterer dette, men jeg vil også gi deg litt informasjon om både tykktarmskreft og hemoroider. 


Norge har en høy rate med tykktarmskreft per befolkning, og hvert år blir 3500 mennesker gitt diagnosen tykktarm/endetarmskreft her i landet. Det som er synd er at dette er en kreft man aldri behøver å få, og det er den eneste kreften vi kan finne før den har blitt kreft og faktisk kurere. Dette gjøres enkelt via koloskopi. I mange land er dette en ordinær prøve alle over 50 blir tilbudt. I tillegg er det slik at hvis et nært familiemedlem har hatt denne typen kreft, så begynner vi screening i andre familiemedlemmer 10 år før familiemedlemmet fikk diagnosen. La oss si at faren din hadde tykktarmskreft som ble funnet da han var 52. Da ville vi begynne koloskopi på deg når du fylte 42. 

I Norge er dette dessverre enda ikke en ordinær screening fordi man mener at man må prøve det ut først her, selv om det er bevist i mange land at de som har et aktivt screening program har færre som dør av sykdommen. 

Du kan lese noe om det her: 


https://forskning.no/helse-forebyggende-helse-kreft/2015/10/dodelig-tarmkreft-gar-mer-tilbake-i-andre-land-enn-norge


Den siste anbefalingen som ble gitt til Helsedirektoratet kan du lese om her, og da har man konkludert med at nasjonal screening for menn og kvinner over 55 er hensiktsmessig:

https://helsedirektoratet.no/Documents/Rapport%20om%20et%20Nasjonalt%20screeningprogram%20mot%20tarmkreft.pdfNår det gjelder deg personlig så er den vanligste årsaken til rødt blod på toalettpapiret er hemoroider. Man kan ikke alltid se dem fordi de kan sitte inne i endetarmen. Hemoroider er utposninger på vener som kan sprekke. De er mao blodårer som er utvidet, litt a la åreknuter man kan se på ben. 

Her kan du lese mer om dette: 


https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/polypper/artikkel/hemoroider/68995827


Din risiko for tykktarmskreft er i utgangspunktet antageligvis lav da kun 3500 av 5233000 mennesker i Norge får tykk/endetarmskreft hvert år, men avhengig av din familiebakgrunn, sykdomshistorie og livsstil, så kan din risiko være høyere fordi noen typer kreft er mer arvelige enn andre og fordi visse sykdommer og livsstilsvalg øker risikoen for denne type kreft. 

Hvis du har en familiebakgrunn med tykk/endetarmskreft eller andre typer kreft, personlig bakgrunn med diabetes, røyking, høyt alkoholforbruk, mye rødt eller røkt kjøtt, stress eller skiftarbeid, så øker det din personlige risiko for denne typen kreft. 


I og med at jeg kun vet det du fortalte meg i meldingen din, så vil jeg absolutt foreslå at du går til legen din og får ham/henne til å undersøke deg og se om du trenger videre testing enten basert på kliniske funn eller familiebakgrunn/egen sykebakgrunn. 


Lykke til!


Mvh, 


Nina Bryhn, MD