Pressfølelse i endtarmen, hemoroider og fare for endetarmskreft

Spørsmål

Hei, Jeg har i lang tid hatt tilbakevendende press/trykkfølelse i endetarmen. I 2009 gikk jeg til legen for å finne ut hva årsaken kunne være selv om jeg mistenkte hemoroider. Jeg hadde i tillegg også hatt en blødning (dryppende) i forbindelse med avføring. Legen gjennomførte anoskopi og mente han så 3 innvendige hemoroioder som lå ganske langt opp. Allikevel henviste han meg til CT (med kontrast) av colon fordi jeg hadde hatt en blødning. Normale funn på CT. I årene etter har følelsen kommet litt av og på og jeg har prøvd både sheriproct krem + stikkpiller uten å forstå om følelsen spontant avtar av seg selv eller om det er sheriproct som gjør det. Pressfølelsen oppleves som trykketrang, men ikke lik avføringstrang. Pressfølelsen har som regel hatt en varighet på 1-8 uker og har ikke vekt meg på natten. Jeg har i årevis hatt daglig avføring før frokost. Det siste drøye året har følelsen kommet hyppigere og vart lenger. Pressfølelsen er der konstant, men jeg merker lite når jeg drikker alkohol eller trener. Det er verre i sittende stilling. Jeg har nå vurdert å få tatt en ny anoskopi for å utelukke noe alvorlig, men jeg ønsker en opinion for å vurdere hastegrad. Jeg har lenge undersøkt avføringen for blod, og har ved én anledning sett svakt lyst rødt blod på utsiden. I etterkant har jeg i noen tilfeller sett små antydninger til rødt i avføring ved å inspisere nøye, men opplever ikke at dette ligner blod. Jeg har nå også utviklet analfissur (kl 12/mot navel) som blør litt noen ganger. Jeg ser blålilla klumper i åpningen når jeg presser. Antar dette er hemoroider. Jeg har kjent med en finger bak for å kjenne etter uregelmessigheter, men kan ikke kjenne kuler eller hardheter. Jeg har ikke merket særlig endring i avføringsmønsteret og har fortsatt avføring hver morgen. Jeg har opplevd gjennomsiktig slim på avføring, men dette anser jeg som små mengder. Avføringen kan veksle mellom fast og myk, men ikke forstoppelse/diare. Kan dette være noe alvorlig som endetarmskreft?

Kvinne 35
Svar

Hei!

Pressfølelse i endetarmen er et veldig vanlig symptom dersom man har hemoroider. Hemoroider er kort fortalt en slimhinneutposning i endetarmen med en åreknute inni. Derfor kan den gi pressfølelse, og kan også ha et blålilla fargeskjær. Iblant kan hemoroider blø friskt, slik du opplevde i 2009. Men det var riktig av din lege å undersøke videre med tanke på eventuelle andre blødningskilder. Anoskopi er en enkel undersøkelse av endetarmen, og når det gjelder tykktarmen så undersøkes det med koloskopi eller CT kolografi (CT av buken med luftfylt tykktarm). Dersom det er mulig er koloskopi å foretrekke for da kan legen se hvordan slimhinnene i tykktarmen ser ut.

Hemoroider som gir plager kan behandles med Scheriproct stikkpiller og salve, slik du har gjort periodevis. Scheriproct inneholder prednisolon, som reduserer hevelse og betennelse, og cinkokain som er en lokalbedøvelse. Dersom plagene vedvarer på tross av Scheriproct-behandling er kirurgisk fjerning av hemoroidene en mulighet. Det som er viktig uansett om hemoroidene behandles konservativt (med Scheriproct) eller med kirurgi, er at en må ha gode toalettvaner, også for å redusere risikoen for at hemoroidene utvikles på nytt igjen. Gå på do når man har trang, ikke holde igjen, fokus på avslapping i endetarmsmuskulaturen, beina kan settes på en lav krakk for å oppnå mer bøy i hofteleddet og at bekkenbunnen åpner seg bedre, unngå forstoppelse, spise fiberrik mat, og drikke rikelig med væske.

Analfissur er en rift i slimhinnene i endetarmen og gjør som regel veldig vondt når man skal ha avføring. Det kan også gi små blødninger, sjeldent store. Analfissur behandles som regel med Rectogesic, en salve som inneholder nitroglyserin. Den gjør at indre lukkemuskel relakserer (slapper av) bedre, og således bedrer blodtilstrømningen til slimhinnene og muligheten for tilheling.

Utfra det du forteller så er det nærliggende å tro at du fortsatt har hemoroider og kanskje i økende grad. Dette på bakgrunn av at du opplever samme type pressfølelse som da du fikk påvist hemoroider, opplever ingen avføringsendringer, kan se hemoroider fra utsiden (når du presser) og har ikke kjent noen harde kuler. Du er også yngre enn hva som er vanlig for å få endetarmskreft. Imidlertidig anbefaler jeg, slik du også har tenkt seg, at du får gjort en ny vurdering hos lege med rektaleksplorasjon (kjenne med finger i endetarmen) og anoskopi, siden det er en endring i plagene med at det er hyppigere og med lengre varighet, det har vært litt lyst rødt blod på avføringen, og rektalundersøkelse på seg selv blir ikke like bra som når noen andre, som også har kompetanse på hva man skal kjenne etter, gjør undersøkelsen. Antar at du ikke har gått ned i vekt eller er plaget med f.eks. nattesvette, da du ikke skriver noe om dette. Selv om det virker lite trolig at du har noe alvorlig som endetarmskreft, så kan det ikke utelukkes sikkert uten å bli undersøkt. Og selv om en kan mistenke forverring av hemoroider, så er undersøkelse viktig også så mistanken eventuelt kan bekreftes. En undersøkelse og vurdering hos lege innen et par uker bør være ok.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox