Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe i endetarmsåpningen

Spørsmål

Hei! Opplever sterk kløe ved endetarmsåpningen. Tok dette bilde selv for å se. På venstre side er fargen helt annerledes. Ser dette normalt ut for deg? Det hvite er bare salve.

Kvinne 40
Svar

Hei!

Endetarmsplager kan være veldig plagsomme og hemmende, og ofte noe folk kvier seg veldig for å fortelle om. Dessverre kan jeg ikke se noe bilde-vedlegg sammen med spørsmålet du har lagt inn. Men på generelt grunnlag kan det være flere årsaker til kløe rundt endetarmen.

En av de vanligste årsakene er hemoroider, utposninger med åreknuter og slimhinner fra endetarmskanalen. Hemoroidene kan gjøre at det ikke blir helt tett i endetarmen, og små væskemengder kan lekke ut. Dette kan igjen gi en irritasjon rundt endetarmen og kløe. Hemoroider kan oftest behandles konservativt, dvs. uten kirurgi, da med stikkpiller og salve. I tillegg er gode toalettvaner viktige. Og så kan hemoroider også behandles med strikk eller med kirurgi. Det er plagene, lokalisering og omfanget som bestemmer hvilken behandlingsalternativ som er mest aktuelt.

Videre kan irritasjon og kløe rundt endetarmen forårsakes av de samme tingene som kan gi irritasjon og kløe i huden ellers på kroppen. Utstrakt bruk av våtservietter, ev. med parfyme, kan irritere huden. Hudsykdommer som psoriasis kan også gi kløe. Mekanisk irritasjon, f.eks. ved at man klør seg, vil også kunne opprettholde kløe. Og rundt endetarmen så må man også ha tenkt tanken på at om en ikke tørker seg godt nok og det blir liggende avføringsrester så kan dette også irritere huden rundt endetarmsåpningen og gi kløe.

Men du beskriver også en fargeforskjell mellom venstre og høyre side. Det blir veldig vanskelig å trekke noe nærmere konklusjoner, og selv om bildet du refererer til hadde vært tilgjengelig for meg, så kan det ikke sammenlignes med det å få undersøkt det aktuelle området direkte. Irritasjon av endetarmsåpningen og området rundt kan i verste fall også skyldes en ondartet svulst, selv om dette er heldigvis sjeldent.

Jeg vil anbefale sterkt at du tar kontakt med din fastlege for en undersøkelse og vurdering, eventuelt at du blir henvist videre til kirurg hvis nødvenig.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox