Hemoroider og analprolaps

Spørsmål

Hei har problem med at tarmen vrenger seg på toalettet og kommer litt ut i hverdagsaktiviteter også slik som bilde. Det verste bilde er rett etter toalett besøk. I selve toalett fasen vrenger rompa seg ut og detter ned litt med press før avføring kommer ut. Jeg har hatt en del strikker på hemorroider og skal kanskje ta hal og skal på undersøkelse der jeg går på do i en røntgenmaskin. Jeg er redd for at om dette kan unnvike seg til lekkasjer? Blir det verre og verre? Er det anal prolaps? Er det tarmprolaps? Har slitt med mage og treg mage i mange år. De siste 3-4årene har det begynt å komme utenfor og vrenge seg. Ser ganske mye verre ut en det verste bilde når avføring kommer , da detter hele den vrengte anal ringen seg lenger ned og vrenger seg litt mer så jeg kan se mer røde ting.

Mann 33

Mann 33

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det du har tatt bilde av kan virke veldig dramatisk, men det er ikke et uvanlig syn på en gastrokirurgisk poliklinikk. Du har tydeligvis vært plaget med hemoroider i flere år, og når hemoroider utvikler seg til å dekke hele omkretsen i anal-kanalen så kan det komme til uttrykk som et anal-prolaps. Et anal-prolaps betyr at slimhinnene i analkanalen kommer/detter/presses ut forbi anus (endetarmsåpningen), til forskjell fra et rektal-prolaps som betyr at det er slimhinnene i rektum (veggen i endetarmen) som kommer/detter/presses ut. Særlig rektalprolapser er viktig å dytte inn igjen, ellers kan det være fare for at sirkulasjonen til slimhinnene som kommer ut blir truet. Et analprolaps må gjerne dyttes inn igjen også, den har det best inne, men hos noen vil den bare dette ut igjen uten å trykke. Utfra bildene du har sendt så ser det ut som at du har en analprolaps, men når du skriver at det ser mye verre ut enn det verste bildet når du har avføring, så blir det vanskelig å uttale seg om hva som kommer ut da.

Det høres ut som at du har oppfølging på en gastrokirurgisk poliklinikk, siden du har satt strikker og vurderes for en HAL-operasjon (en type hemoroide-operasjon). Hvis det ikke er gjort så ville jeg anbefalt at du ble undersøkt i do-stol på poliklinikken. Da sitter du på en stol med en do-ring, så skal du presse som når du går på do, og så kan legen se hvilken type prolaps du har. Det er viktig å avgjøre sikkert om du bare har en anal-prolaps eller om du kan ha en rektal-prolaps også, da den kirurgiske behandlingen for disse to tilstandene er veldig forskjellig.

Du forteller også at du skal i en røntgenundersøkelse med do-stol, jeg tipper at det er en defekografi-undersøkelse du skal på. Dette er en røntgenundersøkelse for å se på hvordan endetarmen fungerer når den skal tømme seg, og om det kan foreligge tegn til prolaps eller bekkenbunnsdysfunksjon (bekkenmuskulaturen oppfører seg da annerledes enn det den skal når man har avføring). Så det høres ut som at du utredes bra.

Når det også gjelder ditt spørsmål om dette kan bli verre, så er vel svaret ja, det har det også forsåvidt gjort gradvis nå over flere år. Det kan også være at du kan utvikle lekkasje av en viss grad, for det kan bli vanskelig for endetarmsmuskelen å lukke tett når det er så mye slimhinner. Men det er mulig å oppnå gode resultater med kirurgi, selv om det kan ta tid.

Men behandlingen er ikke bare kirurgi, også forebyggende arbeid er viktig, der fiberkost og ikke minst gode toalettvaner er hovednøkkelen (unngå langvarig press!). Er man plaget med treg mage så kan det være en god ide å forsøke avføringsregulerende midler. Jeg vil anbefale at du har en samtale med gastrokirurgen som følger deg opp (hvis du ikke følges opp på en gastrokirurgisk poliklinikk så vil jeg anbefale at du henvises dit), mhp funn, behandlingsalternativer, tidsperspektiv og forventet resultat.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-