Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Endret avføring

Spørsmål

Fra 2000 har jeg hatt irritabel tarm og kunne reagere på måltider med kjøtt/krydder ved at jeg må fort på do. Selv uten disse "akutte tilfellene" et par ganger i uka hadde jeg avføring ca 3 ganger daglig, med stort sett normal konsistens. Dette har vært normalt for meg. For ca 5 uker siden merket jeg at avføringsmønsteret endret seg til kun en gang per dag, og av fastere karakter. Synes også den ser smalere ut. I tillegg kom luftsmerter (varierende hvor), følelse av oppblåsthet, smerte når barna satte seg på nedre del mage. Siste dagene noe kvalme/sure oppstøt. Prøvd somac 2 dager som hjalp på kvalmen. Føles så fullt i magen liksom. Dro til privat ultralyd diagnostikk av mageområdet, livmor, nyre etc etter 1 uke, men av det de kunne se der så alt normalt ut. Var hos fastlege for 2 uker siden grunnet dette. Han kjente på og lyttet til magen, tok allerggitester og avføringsprøve for å sjekke blod/betennelse. Ingen funn, men plagene er fortsatt der. Ingen planlagt videre oppfølging annet enn at jeg har bestilt time hos fastlege i starten av januar. Ingen endring i levesett forut for dette, men spiste mye rå ingefær. Husker to ganger den var vanskelig å tygge, så jeg svelge den nok ned ganske trevlete og stor noen dager før avføring endret seg. Er aktiv, drikker godt. Andre opplysninger: Har innsatt hormonspiral. 2 fødsler; et keisersnitt og en vaginal. Farmor døde antagelig av tarmkreft, men var da 92 år (jeg er 40), flere med irritabel tarm i familien uten sikker årsak (stress).

Kvinne 40
Svar

Hei.


En god regel er at voksne mennesker som opplever klare varige endringer i avføringsmønster, bør oppsøke lege for å få utelukket at det kan ha med sykdom å gjøre. Derfor var det rett av deg å få gjort de undersøkelsene du har gjort. Undersøkelsene har heldigvis ikke vist tegn til sykdom av noe slag, og det betyr som hovedregel at du heller ikke har noen sykdom. 

Jeg tenker derfor at du trygt kan se an dette videre, siden du har blitt sjekket for sykdom med de rette prøver og undersøkelser. Du har jo heller ikke noen andre tilleggssymptomer som en ser ved for eksempel kreft i mage-tarmsystemet, slik som for eksempel ufrivillig vektnedgang, dårlig form, sykdomsfølelse, blod i avføring m.v., og i seg selv er det vel neppe heller plagsomt å ha redusert avføring fra tre ganger daglig til en gang daglig.

Dersom noen nye symptomer oppstår eller dette endrer seg på noe vis, kan du heller ha en lav terskel for å oppsøke lege påny for fornyede undersøkelser. 

Og behold timen hos lege i begynnelsen av januar, så kan du få oppfølging på dette da. Da synes jeg legen din skal kjenne med en finger innenfor endetarmsåpningen din, for å kjenne om det er noe der som kan gjøre avføringen din smalere, slik du forteller at du har observert. Det er kanskje det eneste som jeg synes burde vært gjort her, for ordens skyld.


Jeg kan naturligvis ikke gi deg noen god forklaring på hvorfor din avføring har endret seg, men mener at du har gjort det du skal her, og heldigvis har en ikke funnet tegn til sykdom hos deg.

Ha det bra.