Bekymret for tarmkreft

Spørsmål

Hei Jeg er blitt litt bekymret for at jeg har tarmkreft. Er vanligvis veldig lite engstelig over slike ting. Men jeg har hatt blødninger i avføringen /on and off/ i ca. ett og et halvt år. Nå har det kommet tilbake. I tillegg til blod, og litt slim av og til, i avføringen har jeg av og til smerter når jeg er på do, jeg har hatt/har lav blodprosent og er veldig slapp og trett. Jeg har ofte vondt i magen, men det har jeg hatt siden barneskolen egentlig. Jeg spiser omtrent ingen grønnskaer eller frukt, men litt for mye fett (som jeg så kan øke risikoen for å få tarmkreft). Alt dette kan jo være helt andre ting fordi jeg er bare 20 år, og ser at det er veldig sjeldent for så unge personer å få tarmkreft. Og trettheten kan jo komme nettopp av at jeg ikke spiser så sunt.. Men er det helt utenkelig eller? Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Du er bekymret for tarmkreft og belegger det med at du nå har hatt "blødninger i avføringen /on and off/ i ca. ett og et halvt år". I tillegg forteller du om lav blodprosent og trøtthet, samt smerter når du går på do.

I din alder er det først og fremst andre årsaker til blødninger i avføringen. Det vanligste er nok hemorroider. Da har merker man friskt, rødt blod på papiret når man tørker seg, og man kan ofte(men ikke alltid) kjenne erte- til druestore "hevelser" rundt anus. Disse er varierende i størrelse, og kan ofte trykkes på plass. Blødningene kan være så omfattende at man ser blod i toilettskåla. Hemorroider gir ofte litt sliming, også utenom avføringer. Det typiske er dog at blødningene er smertefrie, evt merker man litt kløe og svie, og det kan være vanskelig å få det helt rent.

Du forteller om smerter ved avføring av og til. Du sier ikke noe om det er i magen eller i anus. Dersom det er ved anus, er dette typisk for en sprekk i slimhinnen - en fissur. Dette kan gi smerter av varierende grad, da særlig i forbindelse med avføring, og smertene kan være så uttalte at man må legge seg ned etterpå. De kan i verste fall vare i timer etter dobesøk. Det er også vanlig at en fissur kan blø litt.

Hos pasienter med fissur eller hemorroider er det vanlig at avføringen er hard og at det foreligger forstoppelse til tider, men begge sykdommer kan forekomme uten disse tegnene.

Dersom blødningene ledsages av diarreer (mer enn tre løse avføringer per dag) kan man ha en betennelse i endetarmen eller tykktarmen. På sykehistorien hørtes det ikke ut som dette var tilfellet.

Du forteller om lav blodprosent. Har dette kommet over den siste tiden, eller har det vart lenge? Ved kraftige menstruasjoner kan man blø seg ned i blodprosent. Dersom blodprosenten din er lav (Hb < 10) kan det forklare trøtthet, men dersom den er så lav bør det utredes nærmere. Det er sjelden man blør seg ned under normalverdier ved hemorroider. Da er det snakk om svært uttalte blødninger.

En annen blødningsårsak man tenker på før kreft i din alder, er blødning fra magesår. Man har da ikke frisk blødning, men det tilkjennegir seg ved at avføringen blir helt mørk. Man kan ha smerter øverst i magen, men ikke alltid. Slik du foreteller det passer ikke dette helt.

Det er som sagt svært sjelden med tykk- og endetarmskreft i din alder. Hos noen familer ses det i forbindelse med at man har svært mange polypper i tykktarmen. Da kan man ofte fortelle om andre i familien som har hatt tarmkreft i tidlig alder. Symptomer som kan ledsage blødning er vektnedgang, sykdomssfølelse, avføringsFORANDRINGER (det at avføringen er forskjellig fra hva den var før).

Det mest sannsynlige er at du har hemorroider eller fissur. Hemorroider kan behandles med kremer/stikkpiller eller kirurgi, alt avhengig av symptomer, og er alltid helt ufarlig. Fissur kan bli kronisk og gi uttalte smerter og bør utredes og evt behandles. Det ville være rimellig at din fastlege henviste deg til en rektoskopi ved en kirurgisk poliklinikk. Der ser man på de nederste 18-25 cm av tykk- og endetarm med et stivt rør. Du må ta et lite klyster før undersøkelsen. Både fissur, hemorroider og evt betennelse i endetarmslimhinnen vil avklares da. Man vil også kunne si noe om man skal gå videre med annen utredning.

Håper dette kan være til hjelp. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-