Polypper i tarmen

Polypper i tarmen er utvekster på slimhinnen. De er vanligvis godartede, men har risiko for kreftutvikling og skal derfor alltid fjernes.

KOLONPOLYPP: En polypp i tarmen er en utvekst som vanligvis er godartet. Den bør uansett fjernes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KOLONPOLYPP: En polypp i tarmen er en utvekst som vanligvis er godartet. Den bør uansett fjernes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er polypper?

Polypper i tarmen er utvekster på slimhinnen i tykktarmen (kolon) og endetarmen (rektum). De er ikke farlige i seg selv, men noen typer polypper kan medføre risiko for tarmkreft (kolorektal kreft). Polypper er den vanligste årsaken til tarmkreft.

Polypper finnes ikke bare i tarmen, men kan også forekomme i alle slimhinner, for eksempel nesepolypper, polypper i livmoren eller i huden (fibroepiteliale). En polypp skyldes ofte drag, eller irritasjon i overflaten.

Utbredelse

Polypper i tarmen er relativt vanlig, og forekommer hos 30 til 50 prosent av den voksne befolkningen. Både tarmkreft og polypper er uvanlig før 40 års alder. Nitti prosent av tilfellene oppstår etter 50 år. Polypper i tarmen er noe hyppigere hos menn enn kvinner. (1)

LES OGSÅ: Stadig flere nordmenn får tarmkreft

POLYPPER I TARMEN: En illustrasjon av hvordan dette kan se ut fra innsiden av tarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
POLYPPER I TARMEN: En illustrasjon av hvordan dette kan se ut fra innsiden av tarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Arvelighet

Hvis det har vært tilfeller av kolonpolypper eller tarmkreft i familien bør du snakke med dine lege om det, spesielt hvis kreft har blitt utviklet i tidlig alder hos nære slektninger, eller når flere familiemedlemmer har blitt rammet.

Sjeldne genetiske sykdommer

Noen sjeldne genetiske sykdommer kan forårsake kolorektal kreft relativt tidlig i voksenlivet. Eksempler på noen slike sykdommer:

Gentesting kan avsløre risiko tidlig. Gentesting anbefales ved familiær risiko.

Ulike typer polypper

De to vanligste typer polypper i tarmen er:

  • Hyperplastiske polypper
  • Adenomer (polypper som starter i kjertelceller i tarmslimhinnen.)

Adenomer kan utvikle seg til å bli kreft, mens hyperplastiske polypper utvikler seg i praksis aldri til kreft, og kalles derfor godartede polypper.

OPPDAGER OG FJERNER POLYPPER: Koloskopiet brukes til å undersøke tarmen, og til å fjerne polypper.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
OPPDAGER OG FJERNER POLYPPER: Koloskopiet brukes til å undersøke tarmen, og til å fjerne polypper. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer

Polypper i tarmen gir vanligvis ingen symptomer, og blir ofte først oppdaget ved en undersøkelse av tarmen.

Polyppene vil vanligvis ikke bli oppdaget ved en vanlig legeundersøkelse hos fastlegen. Unntak er polypper i endetarmen som legen noen ganger kan kjenne med en finger i pasientens endetarm ved endetarmsundersøkelse (rektal eksplorasjon).

«Polypper i tarmen gir vanligvis ingen symptomer»

En avføringsprøve kan påvise blod i avføringen, dette kan gi mistanke om polypper, men kan også være tegn på andre tilstander.

Blødninger fra tarmen eller forandret avføringsmønster, eventuelt magesmerter, vil ofte føre til utredning av tarmen. Under slik utredning kan polypper oppdages ved røntgenundersøkelse eller enda hyppigere ved koloskopi eller endoskopisk undersøkelse av tykktarmen. (3)

UNDERSØKELSE: Illustrasjon av hvordan koloskopiet oppdager en polypp i tarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
UNDERSØKELSE: Illustrasjon av hvordan koloskopiet oppdager en polypp i tarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Risiko

Livsstil har en betydelig innvirkning. Risikofaktorer for å utvikle polypper i tarmen er:

(1)

Differensialdiagnoser

Andre sykdommer som må utelukkes:

(4)

FJERNING AV POLYPPER: Større polypper blir vanligvis fjernet ved å plassere en snare, rundt polypropylen og brenne gjennom den Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FJERNING AV POLYPPER: Større polypper blir vanligvis fjernet ved å plassere en snare, rundt polypropylen og brenne gjennom den Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Alle påviste polypper skal fjernes og undersøkes i mikroskop. Hensikten med å fjerne polyppene er å hindre kreftutvikling.

Fjerningen gjøres vanligvis i forbindelse med koloskopi. Små polypper kan fjernes med et instrument gjennom koloskopet som fjerner små biter av vev. Større polypper blir vanligvis fjernet ved å plassere en snare, rundt polypropylen og brenne gjennom den. Denne type brenning stopper også blødning samtidig. (3)

Å fjerne polypper er ikke smertefullt. Du får en beroligende medisin før koloskopien starter. En sjelden gang kan polyppen være for stor til å bli fjernet under koloskopi, noe som betyr at en ny operasjon vil bli nødvendig.

Det tas prøver av polyppene som fjernes for å fastslå hvilken type polypp det dreier seg om.Komplikasjoner under og etter inngrepet er svært sjeldne.

LES OGSÅ: Analkløe - en svært vanlig plage

FJERNES ALLTID: Oppdager legene en eller flere polypper i tarmen din, skal disse fjernes og kontrolleres for å se om de inneholder kreft. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FJERNES ALLTID: Oppdager legene en eller flere polypper i tarmen din, skal disse fjernes og kontrolleres for å se om de inneholder kreft. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Prognose

De aller fleste polypper i tykktarmen og endetarmen er godartede, men jo større de er, og jo mer uregelmessige de er i formen, jo høyere er risikoen for at de kan utvikle seg til kreftsvulster. (3)

Adenomer har en høyere risiko for å utvikle seg til å bli kreft. Fjerning av adenomer reduserer forekomsten av tarmkreft med 70-90%. (4)

Etter fjerning av polypper, kan det oppstå nye polypper. Cirka 30% av de som har fjernet polypper opplever at det utvikles nye polypper. (1)

Nøkkelfakta om polypper i tarmen

  • Polypper i tarmen er relativt vanlig (de forekommer hos 30 til 50 prosent av voksne)
  • Ikke alle polypper utvikler seg til kreft
  • Det tar mange år før en polypp eventuelt utvikler seg til kreft
  • Polypper kan fjernes helt og trygt
    (1)

Kilder:

Denne artikkelen er ikke ment å erstatte kontakt med lege. Kilder: 1) Uptodate.com 01.08.17, 2) SML.no 01.08.17 3) Nhi.no 01.08.17 4) BMJ 02.08.17. Medisinsk kvalitetssjekk ved allmennlege Brynjulf Barexstein og kirurg Andreas Ødegaard, 2017.