Analfissur

Det kan være smertefullt å ha en analfissur, men de gror gjerne etter enkel behandling. Blir de ikke bedre, kan en operasjon hjelpe.

VONDT Å GÅ PÅ DO? Årsaken kan være analfissur, en sprekk i huden ved endetarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VONDT Å GÅ PÅ DO? Årsaken kan være analfissur, en sprekk i huden ved endetarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Analfissur er en sprekk i slimhinnen i endetarmsåpningen. Det kommer særlig hos de med treg avføring eller langvarig diare og kan være svært smertefullt.

LES OGSÅ: Hemoroider

Symptomer: Har du vondt når du går på do?

Da kan du ha fått en sprekk i slimhinnen ved endetarmsåpningen, en analfissur. Denne er ofte lokalisert i bakre del av endetarmsåpningen, den delen som peker mot rumpesprekken oppover mot ryggen. Den kan også være lokalisert foran, mot pung eller skjede. Det gjør gjerne intenst vondt både mens man har avføring og opp til en time etter. Det kan komme en blodig stripe utenpå avføringen. Fissuren er ofte lokalisert ut mot åpningen slik at man kan se eller kjenne den. Har man hatt fissuren over lengre tid, kan kantene bli opphøyet og faste.

Kan det være noe annet?

Det er ikke vanlig å ha flere analfissurer samtidig. Det er heller ikke vanlig at lokalisasjonen er ut mot sidene av endetarmsåpningen. Opplever man dette, er det nyttig at en lege vurderer om det kan være noe annet, som en infeksjon. Andre sykdommer som kan gi analfissur er kreft, inflammatorisk tarmsykdom som crohns sykdom og ulcerøs kolitt, samt seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer).

Bør du kontakte lege?

Dette kan være så plagsomt at det kan være verdt å få hjelp slik at man forkorter tilhelingstiden så godt det lar seg gjøre. En lege kan komme med gode råd. Videre kan det være lurt at en lege vurderer om det faktisk er en analfissur, særlig dersom denne ikke er typisk for utseende og lokalisasjon, det er flere, den varer lenge eller man har andre plager i tillegg.

Behandling

Analfissurer går gjerne over innen seks uker med riktig behandling. Dersom det ikke går over innen seks uker, kan det gå over i kronisk fissur. Dersom tiltak man gjør selv ikke hjelper, kan en lege skrive ut reseptbelagt lokalbehandling - en salve. Dersom det heller ikke hjelper, kan man behøve en operasjon. Noen ganger ved analfissur blir muskulaturen rundt endetarmsåpningen svært stram og gir da mindre blodtilførsel til slimhinnen slik at det blir vanskeligere for fissuren å tilhele.

Det er viktig å sørge for å ha myk avføring og forhindre forstoppelse. Dette kan man gjøre ved å ha mye fiber i kosten, samtidig som man får i seg tilstrekkelig med vann. Fysisk aktivitet kan også hjelpe. Dersom man ikke kommer til mål med økt mengde fiber fra grove kornprodukter og grønnsaker, kan man forsøke laktulose eller movicol. Det er også da viktig å få i seg tilstrekkelig med vann.

Noen synes også det hjelper å sitte med bena på en krakk når man sitter på toalettet, slik at det blir lettere å få avføringen ut og med mindre pressing.

Det er viktig å holde området rundt endetarmen rent. Dette kan man gjøre ved vask med lunkent vann, eventuelt også milde såpe 1-2 ganger daglig. Dersom muskulatur er stram rundt analåpningen, kan man bruke lokalbehandling med en Rectogesic salve. Mot smerter kan man også bruke Xylocain salve. Å holde igjen trang til å gå på do grunnet smerter, vil bare gjøre situasjonen verre, da man blir mer forstoppet og avføringen blir mer knollet og gjør større skade på analfissuren på vei ut når man da til slutt må på toalettet.

LES OGSÅ:

Kilder: Helsenorge.no, Legevakthåndboken

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer