Ulcerøs kolitt?

Spørsmål

Har hatt flere operasjoner/inngrep i forbindelse med rectalprolaps, enterocele, rectocele m.m. De er funnet residive ved dekografi. Kikkhullsoperasjonen av fullveggs rektalprolaps i 2013 varte i 4,5 t hvor de møysommelig fjernet sammenvoksninger. Da lå endetarmen som et trekkspill i bukhulen og kirurgen nevnte en form for utposning et annet sted i tarmen. Det siste ble aldri skrevet ned. Problemet er at jeg får med jevnlige mellomrom ekstremt utspilt abdomen, føles stinn, vanskelig for å spise, og noen ganger kaster jeg opp. Det ledsages ofte av hyppig løs grøtete avføring, noen ganger med blødninger. Jeg er svært uvel, har tyngdefornemmelse, men ingen luftsmerter eller luftavgang. Jeg kan gå opp 2-3 kg. på kort tid. Når disse anfallene skjer så er det urelatert til mat. Har fulgt LowFodmap i et par år og vært innom alt av dietter. Har tørre øyne, har vondt i ledd, en del hodepiner (migrene). Men det verste er akutt utmattelse sånn at jeg nesten ikke klarer sitte oppreist, gjesper mye, blir kortpustet og kognitivt svekket. De fant ikke Ulcerøs Kolitt ved koloskopi i 2012 men jeg lurer likevel på om jeg kan ha denne tilstanden. Grunnen er at symptomene har nå kommet tilbake etter ca 10 mnd hvor det hele hadde endelig roet seg etter mange år. Jeg lurer også på om det kan skyldes sammenvoksninger? Når jeg nevner dette til leger så mener de det er IBS (fikk diagnosen i 2012) også vært til gynekolog for å sjekke eggstokker. Men for meg er problemene såpass at jeg ikke kan fungere i jobb når jeg har dårlige perioder og de er der hele tiden. Nye symptomer jeg har fått er små sår på overkroppen pluss brennede smerte i nakken og litt diffus smerte i høyre hofte. Føler meg ganske rådløs, når både leger og NAV tror jeg er mye bedre enn det jeg faktisk er. Skal til gastro kir. poliklinikk i mars. Råd tas imot med takk : )

Kvinne 49
Svar

Hei! Jeg forstå at det kan virke håpløst når du har plagene som du nevner står på som verst. Jeg forstår spørsmålet slik at du lurer på om det kan være ulcerøs kolitt eller om plagene kan skyldes sammenvoksninger. Ang ulcerøs kolitt er det en betennelsestilstand i tykktarmen som kan gi hyppig diare som ofte er blodtilblandet. Varigheten og intensiteten kan variere. Diagnosen stilles ved vevsprøve fra tykktarmen. Luftplager/oppblåst mage er vanligvis ikke så uttalt og sees som utrykk for ubalanse i tarmens normalflora eller matvarer som får bakteriene i tarmen til å produsere mye gass. Ulcerøs kolitt rammer kun tykktarmen. Du beskriver ikke klassisk diare med blod og smerter som ved ulcerøs kolitt og jeg tviler på at det er årsaken. Koloskopi er isåfall nødvendig. Sammenvoksninger kan absolutt være en årsak. Det kan gi vanskelig passasje i tarmen pga knekk og oppsamling av luft og smerter. Dette påvises ved kikkhullsoperasjon eller billeddiagnostikk. Øvrige symptomer som du nevner med sår, hoftesmerter og nakke vet jeg ikke om kan relateres til magen. Ulcerøs kolitt kan gi leddsmerter/artritter, men rammer sjeldent nakke. Jeg tror det viktige ved neste kontroll er koloskopi, betennelsesmarkør (blodprøve) for tarmen kan også taes, men er veldig uspesifikk.