Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diare og magesmerter

Spørsmål

Hei. Jeg startet for 27 dager siden med smerter nederst midt i magen samt løs mage. For hver dag som går blir smertene kraftigere, disse kan forklares med "noe som forsøker å klore seg ut av magen". I tillegg har jeg begynt å få smerter både på høyre og venstre side i magen, smertene på venstre side kraftigere enn høyre. Allerede i mai oppdaget jeg slim på avføringen, men reagerte ikke så på dette og regnet med det ville gå over - det var ikke store mengdene. I juli fikk jeg en runde med rennende gul diaré (ingen smerter) og kontaktet legen, da både pga diaré samt slimet som var oppdaget. Jeg fikk beskjed om at dersom dette varte i mer enn 2 uker skulle jeg komme tilbake. Det ble ikke tatt noen prøver eller undersøkelser. Det ga seg etter 10-12 dager. 1. kom altså smertene og diaré, denne gangen var alt bare slim. Fra denne dag til i dag er jeg på do rundt 15 ganger om dagen, for det meste vil jeg si alle dobesøk handler om slim, aldri hard mage, men noe løst selvfølgelig sammen med slimet. Smertene utarter seg og stråler inn i korsryggen, men på de dårligste dagene sitter smertene i hele magen og hele ryggen. Jeg har også noen dager med sterke smerter i låret da det virker som noe stenger for blod ned til foten - på det verste stråler det fra lysken til tåa og fra øvre mage til hodet, alltid kun venstre side av kroppen. Det har vært mange legebesøk, men løsningen til nå har vært å sykemelde meg og en god porsjon tramadol for å sette smertene i sjakk. Alle blodprøver som er tatt er normale, avføringsprøver er også fine, men det er funnet "usynlig blod". Altså har legene konkludert med at kroppen ikke har betennelse eller infeksjon. Min første undersøkelse ble koloskopi for 2 dager siden. denne var fin iflg overlege. vevsprøver tatt, men dette tar lang tid å få svar på. Nå venter jeg på ct. Hva kan jeg gjøre? Tiden er ufattelig lang! Jeg har 3 barn, og ingen energi. hva tror du dette er? Hva anbefaler du å gjøre?

Kvinne 34
Svar

Hei,


For det første vil jeg si at det høres ut som at legene dine tar deg alvorlig og gjør de rette tingene for deg. Det er helt klart noe som foregår, men det vi kaller en differensial diagnose, det vil si alle tingene dette kan være, er ganske lang. Jeg tenker særlig på  inflammasjon, infeksjon, autoimmune sykdommer, sprue, eller cøliaki. 

Jeg vet ikke hvorfor du fjernet livmoren din og egglederne, men avhengig av den underliggende grunnen, må også dette være med i vurderingen.


Det første man tenker på med denne typen sykehistorie er å skille om du har IBS eller IBD, dvs irritabel tarm eller inflammatorisk tarmsykdom.Koloskopiet du fikk var veldig viktig, og at de tok vevsprøver av tykktarmen din er viktig for å se om du har inflammasjon selv om andre prøver er negative. 

Man kan ta prøver av avføringen, noe som heter calprotectin, og blodprøver som feks CRP for å se om det er inflammasjon i tarmene. Det høres ut som at du har hatt minst en av disse selv om du ikke spesifiserer hvilke prøver de tok av deg. 

Samtidig er det viktig å påpeke at selv om vevsprøver er negative så betyr ikke dette nødvendigvis at du ikke har inflammatorisk tarmsykdom. Det er viktig når du setter deg ned og diskutere med legen din at du får vite at vevsprøver ble tatt også fra den nederste delen av tynntarmen din, og at man har sjekket biomarkører (spesialiserte blodprøver). 


Andre årsaker til denne type diare kan være parasitter som for eksempel giardia, amøbe infeksjon, eller innvollsormer. Noen av disse er mer vanlige hvis man har reist til tropiske land, andre kan man få i Norge. I tillegg kan man få infeksjonssykdommer som tuberkulose og HIV som kan gi symptomer som de du beskriver. Dette kan du spørre legen din om de har vurdert og sjekket for. 


Sprue og cøliaki er også sykdommer som bør vurderes, og disse kan du igjen spørre legen din om de har sjekket for. Det er fint at de sjekker et CT, men jeg ville gått inn og snakket med legen din om alt jeg diskuterer her inne slik at de kan fortelle deg hva de har sjekket for og hvordan. Det er uansett tydelig at noe skjer med deg og at man bør fortsette til man finner en underliggende grunn til at du har det så vondt.


Det er bra at du har blitt sykemeldt og fått smertestillende, og du bør ta det rolig til legene finner ut hva som skjer med deg og kan hjelpe deg. 


Jeg legger ved lenker om noen av diagnosene jeg har nevnt her slik at du kan lese mer. 


https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/giardia


https://sml.snl.no/sprue


https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/amobedysenteri


https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/tykktarm/artikkel/crohns-sykdom/68996728


https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/endetarm/artikkel/ulceros-kolitt/68996738


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-