Diare etter antibiotikabehandling

Spørsmål

Hei. Jeg ammer og fikk brystbetennelse, gikk derfor på en antibiotikakur med dicloxacillin 500mg x 4 i 10 dager. Det er nå nesten 3 uker siden jeg avsluttet kuren og jeg har fortsatt dårlig mage. Ca 2-3 ganger om dagen må jeg på do med løs avføring, vondt i magen og noe luft. (Ikke diare) Ser også klumper med slim i avføringen. Ellers føler jeg meg ikke dårlig. Dette er plagsomt og jeg begynner å bekymre meg siden det har gått flere uker nå. Hvor lenge er det normalt å ha dårlig mage? Når bør jeg evt. kontakte fastlege hvis det ikke gir seg? Kan tarmfloraen min ha blitt permanent skadet, eller vil den komme tilbake til normalen? Jeg drikker flere glass med biola om dagen, er det noe annet jeg kan ta for å hjelpe? Og hva bør jeg spise? Jeg spiser vanligvis mye fiberrik mat, skal jeg fortsette med det? Har alltid vært "fornøyd" med tarmfloraen min siden jeg så og si aldri er dårlig i magen eller har omgangssyke o.l.. så er redd jeg har ødelagt den. Tusen takk for svar!

Kvinne 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

antibiotika angriper ikke bare bakterier som gir infeksjon, men også bakterier i tarmen. Tarmfloraen er forskjellig fra person til person, men vil også endres/påvirkes over tid, f.eks. via bakterier som kommer gjennom maten, infeksjoner i tarmen (f.eks. omgangssyke) og altså antibiotika. Din tarmflora kan ha endret seg, og hvorvidt den kommer tilbake til det det var før må tiden vise. Fiber og biola er bra, men som med alt annet så gjelder det i normale mengder og ikke overdrevne.

Men når du har gått med løs avføring så lenge som du har gjort og det er slim i avføringen også så bør du sjekke at ikke du har fått en Clostridium-infeksjon. Clostridium-infeksjon er en opportunistisk infeksjon, dvs. at Clostridium-bakterier utnytter at normalfloraen er endret pga antibiotika og koloniserer så tarmen og kan gi infeksjon og sykdom. Diare er vanligst, og andre symptomer kan være smerter, feber, kvalme og slim. Selv om du ikke har alle disse symptomene så vil jeg anbefale at du tar kontakt med din fastlege og sjekker om du har en slik infeksjon. I så fall kan det være nødvendig å behandle med en annen type antibiotika (som regel metronidazol) som har effekt på nettopp clostridium-bakterier.

Ønsker deg god bedring!

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn