Langvarig diaré eller løs mage - hva kan være årsaken?

Det er normalt å oppleve løs mage, men hvis den er langvarig og du får tilleggssymtomer, bør du kontake lege.

TILLEGGSSYMPTOMER: Alarmsymptomene på kreft i tarmen er alder, blod i avføring og lav blodprosen Foto: Shutterstock
TILLEGGSSYMPTOMER: Alarmsymptomene på kreft i tarmen er alder, blod i avføring og lav blodprosen Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er helt normalt å gå på do flere ganger i løpet av dagen. Opptil tre ganger daglig og oftere enn tre ganger i uka, regnes som normalt avføringsmønster.

Diarè - hva kan årsaken være?

Når bør man oppsøke lege for diaré eller løs mage?

– Men noen er ofte plaget med løs mage. Når bør man sjekke opp i det?

– Løs mage eller problemer med magen er en av de hyppigste årsakene til hvorfor folk kommer til legen. Hvis du er plaget med langvarig diaré eller løs mage, bør du kontakte lege etter 10 dager, råder professor Trygve Hausken.

Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus.

– Hvis du føler deg veldig syk etter noen få dager med diaré og har for eksempel feber i tillegg, bør du kontakte lege, sier han.

LES OGSÅ: Gul, grå eller blek avføring kan være symptom på sykdom

Kortvarig, akutt diaré

EKSPERT: Professor Trygve Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus
EKSPERT: Professor Trygve Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus Vis mer

Det kan være flere årsaker til akutt, eller plutselig diaré:

Langvarig løs mage - hva kan det være et tegn på?

Løs avføring over tid kan derimot være et symptom på flere tilstander og sykdommer:

  • Irritabel tarm med diaré
  • Inflammatorisk tarmsykdom (IBD) (kronisk betennelse i tarmen)
  • Lymfocyttær kolitt (Kalles også for mikroskopisk kolitt. Kolitt = inflammasjon i tykktarmen, kolon = tykktarm).
  • Kreft i tykktarmen
  • Cøliaki (glutenallergi)
  • Ikke-cøliaki (reagerer på glutenholdigmat, men mangelen på diagnostiske tester har gjort det vanskelig å diagnostisere tilstanden utover at pasientene forteller at de reagerer på gluten, ifølge NCF)
  • Utposninger i tarmen

Alarmsymptomer

Oppsøk lege uansett ved tilleggssymptomer som:

Hvis du har en familiehistorikk på kreft eller inflammatorisk tarmsykdom (ulcerøs colitt eller Crohn’s sykdom), har kort sykehistorie, er eldre enn 50 år og har nye symptomer, er dette også noe legene har interesse av.

Kreft i tykktarmen er det vi er aller mest redd for. Det er den hyppigste kreftformen i Norge i dag og derfor er vi stadig på vakt. Alarmsymptomene her er alder, blod i avføring og lav blodprosent, forteller Hausken.

Sykdommer som må utelukkes

Ved langvarig diaré ønsker legene å utelukke følgende sykdommer:

OFTE LØS MAGE?  Belastninger som økonomiske vansker, problemer på arbeidsplassen og samlivsproblemer er kjente stressfaktorer som også kan påvirke tarmen.  Foto: Shutterstock
OFTE LØS MAGE? Belastninger som økonomiske vansker, problemer på arbeidsplassen og samlivsproblemer er kjente stressfaktorer som også kan påvirke tarmen. Foto: Shutterstock Vis mer

– Cøliaki virker på immunforsvaret og slår ofte ut i voksen alder, sier Hausken.

De fleste som får diagnosen cøliaki er godt voksne (i alderen 40 til 50 år), men den kan oppstå i alle aldre.

LES OGSÅ: Derfor får du akutt diaré

Dette påvirker også tarmen

Bekymring og angst har også stor innvirkning på tarmfunksjonen. Nervesystemet blir aktivert ved stress som gir dårlig tarmbevegelse og magesmerter. Belastninger som økonomiske vansker, problemer på arbeidsplassen og samlivsproblemer er kjente stressfaktorer som kan påvirke tarmen.

– Spørsmål om angst, depresjon og livskvalitet er alltid med i alle undersøkelser vi gjør. Forskning viser at pasienter med mageproblemer ofte er plaget med depresjon og angst. ME-pasienter har for eksempel hyppigere diaré, som også er et tilleggssymptom, forteller Hausken.

20 prosent av dem som er plaget med hyppig diaré har også leddplager, hudsmerter og problemer med øye, ifølge overlegen.

Mange har irritabel tarm

Cirka hver fjerde nordmann rapporterer om unormale reaksjoner på en eller flere typer matvarer, men det er bare 1-3 prosent av befolkningen som faktisk har «ekte» matallergi etter grundig allergiutredning.

– Disse pasientene har ofte irritabel tarm (IBS). De blir undersøkt opp og ned med vevsprøver, blodprøver og resultatene viser at alt er normalt. De blir sendt mange ganger til koloskopi og gastroskopi, men fortsatt er alt normalt. De er jo helt fortvilet fordi de havner jo under kategorien «friske folk med plager», som ikke helsevesenet vårt prioriterer, sier Hausken.

Derfor ble Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage- og tarmsykdommer (NKFM) opprettet høsten 2014.

– Her har vi utdannet helsepersonell og en egen tarmskole hvor vi formidler fagutvikling, forskning og undervisning. Vi kaller inn grupper på 20-30 pasienter, hvor leger gir råd om hva pasientene kan gjøre for å spise og trene seg bra igjen, opplyser Hausken.

Hvis pasienten har så mye plager at han/hun ikke fungerer sosialt, familien lider og hyppig fravær fra jobben, kan medikamenter aktuelt, men på sikt anbefaler NKFM en tilværelse uten bruk av medisiner.

IBS-pasienter har ikke økt risiko for å få kreft i magen.

– Vi ser at pasienter med irritabel tarm lever lengre enn friske folk. Antakelig fordi de er flinkere til å passe på kroppen sine, sier Hausken.

LES OGSÅ: Diaré? Styr unna denne maten

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer