Hvordan unngå reisediaré?

Reisediaré eller turistdiaré er en akutt diarésykdom, og er et av de vanligste helseproblemene hos nordmenn på reise.

REISEDIARE: En hyppig problematikk ved reiser til utlandet. Bilde: MBLifestyle / Shutterstock / NTB
REISEDIARE: En hyppig problematikk ved reiser til utlandet. Bilde: MBLifestyle / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ingenting er mer irriterende enn å sitte fastlåst til toalettet mens sola skinner utenfor, og venner og familie bader og hygger seg ved stranda.

Reisediaré forekommer ofte hos nordmenn på reiser til utlandet, og kan skyldes en rekke forskjellige virus og bakterier. Som regel er det helt ufarlig, men det er likevel veldig ubehagelig, og kan ødelegge verdifulle feriedager.

Hva er reisediaré?

Reisediaré blir definert som minst tre løse avføringer over 24 timer, med eller uten andre symptomer som magesmerter, feber, kvalme, oppkast eller blod i avføringen, hos turister.

Reisediaré er som regel en ufarlig tilstand som går over av seg selv i løpet av to-sju dager. Hos noen varer reisediaré i lenger tid.

Hvordan kan man unngå reisediaré?

Her er en god huskeregel som mange sikkert kjenner:

«Kok det, stek det, skrell det eller glem det!»
  • Det viktigste man kan gjøre er å opprettholde god hygiene med håndvask og håndsprit regelmessig.
  • Drikk bare vann fra uåpnede flasker, eller vann som er kokt i omkring fem minutter.
  • Unngå isbiter.
  • Unngå melkeprodukter hvis melken ikke er pasteurisert.
  • Unngå mat som har stått ute i varm temperatur.
  • Vær forsiktig med kalde sauser, mat tilberedt med rå egg, salat, rå skalldyr, halvstekt eller rått kjøtt.
  • Spis kjøtt, fisk, skalldyr som er gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Unngå salater og ukokte grønnsaker.
  • Unngå mat fra gateboder.

Her er risikoen for reisediaré størst

Reisediaré oppstår når man blir smittet med virus eller bakterie gjennom uren mat eller drikke. Bakterien E.coli er den vanligste årsaken til turistdiaré.

Risikoen for reisediaré har tett sammenheng med de hygieniske forholdene i områdene man besøker. I mange tropiske land er den hygieniske standarden betydelig dårligere enn i Norge.

Risikoen er størst i land i

  • Afrika
  • Sør- og Mellom-Amerika
  • Midtøsten
  • Asia

Du har fått reisediaré – hva nå?

Selv om man tar alle forholdsregler, kan man likevel være uheldig og pådra seg en mageinfeksjon. Det er flere ting man bør gjøre hvis man har fått reisediaré.

  • Drikk rikelig med væske, for eksempel kokt vann, mineralvann og te.
  • Bruk eventuelt glukose- og elektrolyttpulver for å unngå dehydrering.
  • Drikk lite og ofte ved kvalme.
  • Ved oppkast er det en god idé å drikke væske uten kullsyre.
  • Fortsett med å være påpasselig med håndhygiene. Vask hender og bruk håndsprit.
  • Unngå alkohol, sitrusfrukter og sterke krydder, da dette kan irritere slimhinnen i magesekken og tarmene.

Viktig å vite om medisiner

Ved anvendelse av p-piller er det viktig å være oppmerksom på at virkningen kan bli borte ved diaré eller oppkast.

Stoppende midler bør bli brukt med forsiktighet. Det vil si, at man bør unngå å bruke slike midler med mindre man er avhengig av å få stoppet diaréen, for eksempel ved fly- eller togreiser. Ikke bruk stoppende midler ved feber, blodig diaré eller alvorlig dehydrering. Man skal heller ikke gi det til barn under 12 år.

Små barn

Små barn blir fort dehydrerte, og tilstanden kan raskt bli svært alvorlig. Det er derfor viktig å tilby væske ofte, og la barnet smådrikke hele tiden. Ofte synes barnet det er lettere å drikke gjennom sugerør. Hvis barnet ammes, bør det ammes oftere enn normalt.

Når skal man kontakte lege?

Ved langvarig diaré, som varer mer enn 14 dager, bør man søke lege. Hvis man har blod eller slim i avføringen eller oppkastet bør man også kontakte lege. Det samme gjelder hvis man har høy feber, dårlig allmenntilstand, sterke magesmerter eller viser tegn på alvorlig dehydrering.

Reisediaré er mer alvorlig hos små barn, da barn lettere blir dehydrert og risikoen for alvorlig sykdom er større. Foreldre bør derfor søke legehjelp tidlig i forløpet, hvis barnet har diaré. Ved blodig diaré, og diaré med feber, skal man alltid søke lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer