CØLIAKI

Symptomer på cøliaki

Ved cøliaki kan symptomene være diffuse, og det kan derfor gå lang tid før man får diagnosen.

MAGESMERTER: Cøliaki kan gi mange, ulike symptomer. Magesmerter er en av dem. Foto: Maridav / Shutterstock / NTB
MAGESMERTER: Cøliaki kan gi mange, ulike symptomer. Magesmerter er en av dem. Foto: Maridav / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en kronisk, autoimmun sykdom som blir utløst av en unormal reaksjon på proteinet gluten.

Gluten finnes i flere melsorter. Hos mennesker med cøliaki oppfatter kroppen gluten-proteinet som fremmed, og aktiverer immunsystemet for å fjerne glutenpartiklene.

Immunsystemet går derfor til angrep på tynntarmen, noe som gjør at tarmen opptar næring mindre godt. Det resulterer i en rekke symptomer.

Symptomer på cøliaki

Cøliaki kan gi mange forskjellige symptomer. Bare omkring 25 prosent av pasientene med cøliaki har symptomer på tarmsykdom. De fleste har ingen, få eller ukarakteristiske symptomer, som for eksempel trøtthet. Derfor kan det ta lang tid før diagnosen blir oppdaget.

De vanligste symptomene er:

  • Hyppige og løse avføringer
  • Avføringen kan være stor i omfang, gråhvit i fargen og mer illeluktende enn normalt
  • Unormalt mye luft i magen
  • Magesmerter og ubehag
  • Trøtthet på grunn av mangel på næringsstoffer
  • Nedsatt appetitt og vekttap
  • 1 av 10 med cøliaki utvikler et kløende utslett, kalt dermatitis herpetiformis. Utslettet viser seg som regel over albuene, knærne, skuldrene, hodebunnen eller baken. Se bilder av utslettet i video:
Overfølsomhet for gluten gir betennelse i tarmen, såkalt cøliaki. En av ti med cøliaki får et plagsomt utslett, kalt dermatitis herpetiformis. Video: Lommelegen Vis mer

Symptomer hos små barn

Små barn kan få symptomer når de begynner med gluten i kosten. Da kan symptomene vise seg ved:

  • Manglende vektøkning og vekst
  • Diaré eller forstoppelse. Diaré er vanligst.
  • Blek hud
  • Slapphet
  • Dårlig trivsel
  • Oppblåst mage
  • Emaljeskader på permanente tenner

Det kan også oppstå følgesykdommer på grunn av mangel på næringsstoffer. For eksempel kan man mangle jern eller B-vitaminer, noe som kan føre til anemi. Mangel på kalsium kan gi beinskjørhet. Noen kan ha problemer med å bli gravide, og kvinner kan oppleve uforklarlige spontanaborter.

Hva kan det ellers være?

Flere andre sykdommer har mange av de samme symptomene som ved cøliaki. Det gjelder blant annet følgende:

Irritabel tarm syndrom (IBS)

Symptomene ved cøliaki kan likne symptomene ved irritabel tarm syndrom. Ofte har man tilbakevendende magesmerter og endringer i avføringen ved IBS. Mange med IBS opplever smerter etter matinntak og bedring etter toalettbesøk.

Chrons sykdom

Mennesker med Chrons sykdom kan ha mange av de samme symptomene som ved cøliaki, for eksempel diaré, magesmerter og vekttap.

Intoleranse ovenfor andre matvarer

Intoleranse ovenfor melkeproteiner og andre proteiner kan gi de samme vevsforandringene som ved cøliaki. Det er vanligst hos små barn.

Tarminfeksjon:

Forskjellige bakterier og virus kan gi mange av de samme symptomene, og noen av de samme forandringene i vevet når man tar en vevsprøve. Ofte går tarminfeksjon som skyldes virus eller bakterier over etter uker til måneder, mens cøliaki er en kronisk tilstand.

Når skal man oppsøke lege?

Har man symptomer på cøliaki bør man oppsøke lege for å få dette undersøkt. En del mennesker har ingen symptomer, og oppsøker derfor ikke lege. Har man likevel en mistanke om at man har cøliaki, bør man søke lege for å få det undersøkt.

Man bør unngå selvdiagnostisering, og la være med og spise glutenfritt før man har fått diagnosen. Det er nemlig vanskelig å stille diagnosen cøliaki når man har spist glutenfritt gjennom lengre tid, da symptomene forsvinner ved glutenfri kost.

Hva gjør legen?

Det første trinn er å ta en blodprøve. Blodprøven måler antistoffer i blodet, og kan gi en indikasjon på om pasienten skal bli undersøkt videre med kikkertundersøkelse, en såkalt gastroskopi.

Ved gastroskopi fører legen en tynn slange fra munnen til tynntarmen hvor det blir tatt en vevsprøve for å se om tarmen er skadet.

Behandling

Hvis man har cøliaki skal man følge en glutenfri diett resten av livet. De fleste som spiser glutenfritt vil bli symptomfrie og tarmen vil bli frisk.

Hvis man ikke behandler cøliaki, har man en større risiko for å utvikle forskjellige helseproblemer, for eksempel beinskjørhet, en type tarmkreft og andre autoimmune sykdommer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer