Urolig mage

Spørsmål

Hei. Litt om meg selv først. Mann. 37 år. Gift og 2 barn. Helseproblemer i nær familie, cøliaki (tante), lavt/høyt stoffskifte (2 tanter, 1 onkel og mor har dette).
Tok en 3-årig utdannelse i en alder av 33 år samtidig som jeg fikk mitt første barn, noe som gjorde de tre årene til en stor påkjenning når det gjelder stress noe jeg følte satt seg mye i magen.
Fikk gjennom gastroskopi i 2015 påvist syreskader i spiserøret og mellomgulvsbrokk, da hadde jeg gått siden vinteren 2013 med ganske store plager. Begynte da på Somac som jeg har gått fast på til nå.
Jeg vil nok påstå at jeg er plaget av angst, og da spesielt helseangst.Noe som har resultert i en del legebesøk.

Men la meg komme til problemet. jeg gikk i august ut i farskapspermisjon. Nå i sept/oktober har jeg gått mye på fjellet med minstemann i meis. Jeg gikk vel ca hver dag i 12 dager i strekk. Følte meg i god form og livsgleden var stigende. Bestemte meg for å slutte med Somac, da jeg gikk ned fra 96 kilo til 91 (184 cm høy) fra sommeren til da. jeg har slitt med stiv rygg og strålende smerter ned i venstre fot så det har gjort godt å gå ned noen kilo. Men for ca 14 dager siden, etter en helg med mye dårlig mat og mye hvitt brød fikk jeg plutselig en ekstrem metthetsfølelse når jeg spiste. Om jeg spiste en porsjon middag eller to knekkebrød så var metthetsfølelsen like sterk, og det mange timer før den ga seg. Jeg har prøvd å spise sunt og variert og helst hyppige måltider etter dette, dette har bedret plagene en del. Men jeg har fremdeles mye romling i magen og en del vandrende luftsmerter og veksling mellom løs og fast avføring (mest veldig myk, ikke rennende. Dette er noe jeg har hatt i ca 2/3 år.) Jeg har i løpet av dette året tatt ca 3 forskjellige blodprøver der legen har sjekket forskjellig, men alt har sett fint ut utenom vitamin D hvor jeg har hatt litt lav verdi 2 ganger. Jeg har lest om alt fra cøliaki, IBS og kreft. Hva er dine tanker om mine plager?

Svar

Hei! Veklsende avføring og mye luftproduksjon er ofte et utrykk for endret bakteriesammensetning i tarmen eller kosthold som bakteriene reagerer med luftproduksjon. Dette er veldig vanlige plager og ikke noe som taler i retning kreft. Cøliaki blir ofte påvist ved en tidligere alder, men selvfølgelig en mulighet. Symptomene kan passe med dette.En måte å finne ut dette på er om symptomene blir bedre om du slutter med glutenholdig mat i en 3-4 ukers periode. Det er også mulig å ta blodprøver /gastroskopi dersom symptomene vedvarer. Det at magen er blitt bedre på normalt kosthold er et godt tegn. En fastlegekonsultasjon med undersøkelse av avføring( blod?) samt blodprøver med jernverdier mm hører med. Jeg opplever ikke symptombildet som alarmerende og tenker nok at dette vil normalisere seg igjen med tiden til hjelp.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-